Met de koude temperaturen en regen die het einde van het jaar kenmerken, ben je op zoek naar iets om jezelf weer een beetje mee op te warmen. Daar is eigenlijk maar één perfect gerecht voor: soep! Als ik aan de herfst en winter denk, denk ik aan soep. Daarnaast is het over het algemeen ook een zeer makkelijk gerecht, dus perfect voor de drukke dagen van december en januari.

Het zijn internationaal turbulente tijden en ook onze favoriete Goedheiligman heeft het aan den lijve mogen ondervinden. Na 6 december is de Sint teleurgesteld afgedropen uit België. Hoe is het zo ver kunnen komen?

Overhaasten, iedereen doet het. Niemand neemt de tijd om erbij stil te staan. De wereld gaat snel. Te snel. Kijk. Hoe korter mijn zinnen, hoe sneller het gaat. Daarom trakteer ik je nu op een langere zin om even, heel even, tot rust te komen: relax. Adem in. De tijd tikt genadeloos door. Bij iedereen. Ik heb nog even en dan moet ook dit editoriaal af zijn. Adem uit. We moeten tijd nemen om stilaan even stil te staan. Zen. Ik zou het van de daken kunnen schreeuwen, maar ik schrijf liever. Interesse in een (afgebrand) dak? Haast je naar pagina 9. Voel je je liever veilig? Ga dan naar Zomaar een dak op pagina 6.

Heb jij ze al gezien, de struikelstenen in onze studentenstad? Dat zijn kleine herdenkingsstenen, verwerkt in de stoep voor voormalige woningen van slachtoffers van de Tweede Wereldoorlog. Het project werd ontworpen door de Duitse kunstenaar Gunter Demnig en is ondertussen uitgegroeid tot een groot monument, bestaande uit honderdduizend stenen die over heel Europa verspreid liggen. Op elke steen vind je de naam en de geboortedatum van het desbetreffende slachtoffer, alsook de eventuele deportatiedatum en de plaats van overlijden. Ook in Antwerpen liggen verschillende van deze symbolische herinneringen. dwars belicht elke editie een Antwerpse struikelsteen. Deze editie: Anna Rutzki.

Twee jaar na de brand op de Stadscampus is de schade grotendeels hersteld. Toch staat gebouw B er nog wat zielig bij zonder dak om het hoofd koel te houden. Hoe verloopt het herstel en wanneer zal gebouw B herenigd worden met zijn dak?

De dagen worden korter, lichtjes fonkelen in de straten en de geur van kaneel hangt in de lucht. Kerstmis staat voor de deur, en dat betekent cadeautjes! Tussen lesroosters, bijbaantjes en de hoge kothuur is er vaak weinig ruimte voor die extra uitgaven. Geen nood: dwars verzamelde enkele cadeau-ideeën die je helemaal niets kosten.

Op 19 november 2024 was het 75 jaar geleden dat België afscheid nam van de diverse meester-kunstenaar James Ensor. Het is het Ensorjaar en heel Antwerpen zal het geweten hebben met de vele “Beleef Ensor”-posters doorheen de stad. Vanaf 28 september zijn er 4 nieuwe expo’s in verschillende Antwerpse musea te zien en ook het Koninklijke Museum van Schone Kunsten Antwerpen (KMSKA) opende een nieuwe tentoonstelling ter ere van de Belgische kunstenaar. In de expo Ensors stoutste dromen. Het impressionisme voorbij pakt het museum nog tot 19 januari uit met zijn vertoning van de grootste Ensorcollectie ter wereld. Benieuwd hoe deze expo in het leven en hoofd van Ensor duikt? Onze redacteur nam alvast een kijkje.

Laura Janssens, beter bekend als Niet Nu Laura, tekent zichzelf recht naar onze harten met haar scherpe, hilarisch herkenbare cartoons die ze deelt op haar Instagramaccount. Haar nieuwste boek, Monumentaal middelmatig, bewijst dat je met een beetje zelfspot en veel humor zelfs van middelmatigheid een kunst kunt maken. En alsof dat nog niet genoeg is, is ze genomineerd voor beste tekenaar in Humo’s Pop Poll. Tijd voor een gesprek met de vrouw achter de cartoons die Vlaanderen doen grinniken. 

Nu Sinterklaas voorbij is, zal je in heel het huis nog sporen vinden van een van de zoetste tijden van het jaar: alleen Pasen weet deze winterse feestdag te overtreffen op het vlak van chocolade. Elk jaar verloopt de Sinterklaasperiode in vijf fasen. Tijdens de eerste fase spot je al in september de eerste tekenen van de aankomende Sint en zeg je luidop “ze zijn er steeds vroeger bij”, maar uit respect voor de schaarse zomerdagen koop je nog niets. In fase twee is het snoepgoed langzaam uit je gezichtsveld verdwenen, maar in de derde fase, die start na Halloween, puilen de rekken plots uit en vraag je je af waar dit opeens allemaal vandaan is gekomen. In de vierde fase sta je tijdens elk winkelbezoek voor de verscheurende keuze of het nu wel of niet te vroeg is om je tanden in een heerlijke chocolademan te zetten of je beter zou wachten tot zes december. In de vijfde en laatste fase zwicht je uiteindelijk toch en kan je eindelijk de smaak proeven van al dat verrukkelijke suikergoed. Je mag voor jezelf uitmaken of dit langverwachte moment al voor, op, of na zes december plaatsvindt. In ieder geval, dat eerste nic-nac'je of chocolademuntje is zoals het eerste frietje: die smaakt altijd het beste en de volgende pogingen om hem te evenaren mislukken grandioos. 

Daarom schiet dwars te hulp met smakelijke recepten die je kan maken met al die overgebleven Sinterklaaschocolade. 

Al sinds mensenheugenis wordt de vrouw als inferieur gezien, vertrekkend vanuit het idee dat mannen fysiek sterker zijn. Anderen zagen Eva’s zwakte om de verboden appel op te eten als het begin van de verderfelijke aard van vrouwen. Het is dan ook ironisch dat dit zwakke geslacht vanaf de middeleeuwen over heel Europa gevreesd werd, zodra mensen in heksen begonnen geloven. Een overstroming? Een mislukte oogst? De plotselinge dood van de kasteelheer? Dit was allemaal de schuld van heksen.