Het is niet omdat je veel onnozele weetjes kent, dat je een betweter bent. Dat bewijst een van onze redacteurs elke maand door een waanzinnig interessant, ongelofelijk boeiend of verbluffend spannend feit te delen.

dwars slijpt het virtuele fileermes en gaat langs de graat van boeken, films, series, games, muziek, theater, haarproducten en rubberen eendjes. Voor deze editie reizen we terug in de tijd, meer bepaald naar de herfst van 1927. Voor wie zijn geschiedenis niet kent: dat was het moment waarop de Crawleys en hun landhuis Downton Abbey een koninklijk bezoek verwachtten.

Soms kan kunst bevreemdend werken. Meer dan eens kunnen we ons afvragen wat een kunstwerk nu eigenlijk is, wat het moet voorstellen en of het zelfs kunst is. Welk verhaal moeten we erin lezen? De campussen van UAntwerpen staan vol kunstwerken, maar of er veel studenten zijn die ze goed bekijken valt te betwijfelen. dwars vliegt er echter in en belooft je dat vijf minuten eerder opstaan om de pareltjes op de universiteit toch eens goed te bekijken, helemaal de moeite waard is.

Door Instagram scrollen, het is dezer dagen een bezigheid op zich. Ben jij een fervente Instagram-feedscroller? Lees dan zeker verder, want wij zetten voor jullie onze favoriete illustratieaccounts op een willekeurig rijtje.

Het is niet omdat je veel onnozele weetjes kent, dat je een betweter bent. Dat bewijst een van onze redacteurs elke maand door een waanzinnig interessant, ongelofelijk boeiend of verbluffend spannend feit te delen.

Je zal het maar voorhebben: het ligt op het puntje van je tong en toch kan je er niet opkomen. Dat ene woord ontglipt je keer op keer. Of een woord dat je altijd uit een andere taal gebruikt, zonder überhaupt te bedenken of het ook in onze taal bestaat. Ook dit jaar schiet dwars alle schlemielen in zulke navrante situaties weer te hulp. Maandelijks laten we ons licht schijnen op een vreemd woord, eentje waar de grappigste verhalen achter schuilgaan, een onvertaalbaar woord met een lading van betekenis of uitdrukking waarvan de herkomst al tijden niet meer duidelijk is. Deze editie het begrip ‘fingerspitzengefühl’.

door Daan Krake

Aan het begin van het academiejaar vonden we dat het wel eens tijd werd voor een UA-ABC. Een alfabet dat de zoekende student meer wegwijs maakt. Maar deze woordenlijst is zeker niet alleen voor de beginnende student. Ook voor wie al jarenlang door de wandelgangen van de universiteit sjokt kan deze lijst nuttig zijn. Hij is zowel informatief als satirisch, want onder de noemer van 'satire' valt iedere media-uiting te verantwoorden. 

door Daan Krake

Gefeliciteerd! Je hebt ervoor gekozen om de eerste dwars van dit academiejaar open te slaan. Na het lezen van deze editie hopen we je blik verruimd te hebben en je bovendien kritischer te laten kijken naar de wereld om je heen, voor zover je dat nog niet deed. 

Kansarmoede uit de samenleving bannen en, als het even kan, ook uit het woordenboek. Dat is het hoofddoel van ArmenTeKort, een Antwerpse vrijwilligersorganisatie die zich inzet om kansarmoede structureel op te lossen. Ambitieus? Ja! Onhaalbaar? Volgens ArmenTeKort niet.