Goed gedaan

Studentenclubs zetten zich in voor het milieu, de diertjes en hun medemens
07/03/2008
🖋: 

Geloof het of niet, maar er bestaan nog studentenclubs die zich met meer bezighouden dan feesten en gratis bier rondstrooien. dwars ging eens navragen waarvoor deze brave zielen onder de Antwerpse studenten zich zoal inzetten.

Hera is een Wilrijkse studentenclub opgericht door en voor vrouwen, maar waar het mannelijk geslacht ook van harte welkom is. Geïnspireerd door de kerstboodschap, beslisten deze dames vorig jaar om zich op een originele manier in te zetten voor de goede zaak. Met het nieuwe jaar in aantocht kozen ze ervoor om kalenders te verkopen. Schattige, ontroerende en grappige seizoensgebonden foto’s van de praesidiumleden moesten dienen als kuiser alternatief voor de eindejaarsspecials van het betere mannenblad. De actie was een succes, zo meldt Herapreses Steffie Cornwell ons: “Enkele weken geleden konden we de totale opbrengst schatten en we zitten toch aan duizend euro. Natuurlijk komt een groot deel van sponsoring maar ook studenten, UA-medewerkers, vrienden en familie hebben enthousiast kalenders gekocht. Zelfs de andere clubs hebben onze actie ondersteund : zo mochten we reclame maken op de kringraad en in het snelkrantje.” Het geld van de Hera-actie gaat naar het vluchthuis CAW in Mechelen, een opvangtehuis voor mishandelde vrouwen en hun kinderen. “De aanzet voor deze actie en de keuze voor dit specifieke doel kwamen van onze vicepreses,” vertelt Cornwell. “Zij had een soortgelijke actie ergens anders gezien en stelde het initiatief voor aan de rest van het praesidium. Elke club heeft andere prioriteiten en wij vonden het een goed idee dat Hera ook een bijdrage zou leveren aan maatschappelijk relevante initiatieven. We kozen voor een organisatie die zich inzet voor vrouwen, omdat dat nu eenmaal bij onze club past. Het belangrijkste wanneer je dit soort acties succesvol wil organiseren, blijft de inzet van mensen die het niet erg vinden om vrijwillig veel tijd en moeite te investeren. Gelukkig hebben wij een zeer ijverig praesidium en konden wij rekenen op veel steun”

 

Bloedserieus


Wie denkt dat het alleen meisjes zijn die zich met lieve dingen bezighouden, vergist zich. Ook de feestbeesten van Geneeskunde halen hun medische apparatuur boven voor het goede doel. Samen met het Rode Kruis organiseren ze jaarlijks ‘Bloedserieus’, een bloedinzamelactie die tijdens de lesuren doorgaat in ’t Kaf. Met deze actie hopen ze de schrikdrempel voor toekomstige donoren te verlagen. Daarom zorgen ze ervoor dat de studenten zich niet moeten verplaatsen of geen vrije tijd hoeven op te offeren om bloed te geven. Lynn Rutsaert, de PR van Aesculapia (de studentenclub van de Geneeskunde), hoopt zo de studenten te motiveren om donor te worden. “We maken ze bewust van de nood aan donors en wijzen hen erop dat het een kleine moeite is om mensenlevens te redden. We maken met Aesculapia veel reclame op de universiteitscampus en op de dag zelf proberen we met het hele praesidium zoveel mogelijk studenten en UA-werknemers te overtuigen. Als extra stimulans geven we een goodybag met allerlei gratis productjes als ‘beloning’ voor het bloedgeven. Het Rode Kruis biedt elke donor een gratis drankje aan.” De actie van dit jaar mobiliseerde 70% meer deelnemers dan die van vorig jaar. Hoewel dit voornamelijk geneeskundestudenten waren, kwamen er ook enkele enthousiastelingen van andere clubs hun armen ter beschikking stellen.

 

Goed voor de lijn

Op donderdag 10 april organiseren ASK-Stuwer en de UA Sportraad weer hun traditionele 12-uren loop. Het bedrag dat zal worden verzameld, gaat integraal naar Make-A-Wish-Vlaanderen. Dit is een organisatie die zich inzet om de dromen van kinderen met een levensbedreigende ziekte te vervullen. Van negen uur ’s morgens tot negen uur ’s avonds strijden clubs tegen elkaar in een sponsorloop. De deelnemende groepen moeten op zoek gaan naar geldschieters die een algemeen bedrag schenken of een bijdrage geven per gelopen ronde. ASK-Stuwer doet ook zijn duit in het zakje door vooraf op zoek te gaan naar sponsors die een mooie donatie bovenop de bijeengelopen som willen schenken. Tijdens het lopen wordt er randanimatie voorzien en houden de verschillende clubs standjes open waar je energie kan opdoen. ’s Avonds komt er een bekende Belgische band optreden, waarna de avond wordt afgesloten met een TD. Voor hun actie krijgt ASK-Stuwer de hulp van Emsa, de European Medical Students' Association.

 

 

En op de Stadscampus?

Hoewel het geĂ«ngageerde deel van de Antwerpse studenten zich grotendeels buiten de Singel bevindt, zijn er ook humane wetenschappers die denken aan hun minderbedeelde medemens. Zo organiseert Unifac elk jaar een kerstmarkt op het Hof Van Liere. Naast de gebruikelijke kraampjes van de clubs, is daar ook plaats voor enkele kraampjes van maatschappelijk geĂ«ngageerde projecten. Vorige kerst koos Unifac ervoor om een deelproject te steunen van de Philippines Homeless People’s Federation. Deze federatie biedt hulp aan de mensen die leven op de Payatas – de afvalbergen van de Filipijnse hoofdstad. Op de Stadscampus werd een project belicht dat instaat voor de voeding, medische verzorging en schoolbegeleiding voor kinderen op deze vuilnisbelt. Een speciale veiling moest het initiatief financieel steunen. Daarnaast kreeg de organisatie zelf de kans om producten zoals kaarsen en kalenders te verkopen aan de studenten.

 

Diertjes in de kou?

Na deze kleine opsomming is het geloof in het goede hart van onze medestudent alweer gesterkt. Toch blijft het een onthutsende vaststelling dat er zo weinig aandacht naar het milieu gaat. Het enige echte ecologische studentenproject vandaag is een poging om cursussen te laten drukken op recyclagepapier (het Fenix-project). Ook de diertjes zijn opvallend afwezig in de projecten. Een tip voor de faculteit Diergeneeskunde of dé kans voor de konijnenknuffelaars onder de rechtenstudenten om zich eens van hun liefste kant te laten zien?