blijf bloedserieus

bloedgeven is geen gratis HIV-test

14/11/2017

Straks laten we ons weer prikken. Volledig vrijwillig, of in ruil voor een gevulde goodiebag: de motieven verschillen weleens. Voor sommige studenten blijkt een passage langs Bloedserieus echter minder onschuldig. ‘Een gratis SOA-test’ wordt soms gedacht. Alarm!

‘Ik heb nog nooit mezelf laten testen op een SOA.’ Het is een vraag die bij elk ‘Never Have I Ever’-spelletje durft opdagen. ‘Telt bloed geven ook?’ is de standaard vervolgvraag tijdens zo’n avond. Zorgwekkend, zulke onderbewuste links.

Want uiteraard, jouw gedoneerd bloed wordt getest. Op HIV, onder andere. Er bestaan echter vensterperiodes: bij HIV bedraagt die gemiddeld zes weken. Wanneer je dus binnen zes weken na risicoseks passeert bij Bloedserieus, kunnen ze de ziekte nog niet in je bloed terugvinden. En besmet je de acceptor.

Helaba, wij slaan toch verplicht een babbeltje met een dokter wanneer we ons aanmelden bij Bloedserieus? Welja, maar liegen op zo’n formulier is gemakkelijk en zo lang duurt dat gesprekje nu ook weer niet. Wanneer je niet zeker bent dat je SOA-vrij bent, wees daar dan ook eerlijk over. 

Vergeet het doel van Bloedserieus niet, wanneer je je arm uitstrekken wil voor die naald. Je geeft hier vrijwillig bloed om patiënten met bloedarmoede te helpen. Niet om jezelf ervan te verzekeren dat je SOA-loos door het studentenleven stapt. Die zekerheid moet je maar bij je huisarts gaan zoeken.

 

proef op de som

Maken we hier van een mug een olifant? Niet helemaal. Uit onze seksenquête waaraan 1.725 Vlaamse studenten deelnamen, zien we een lichtjes verontrustende bevestiging. Van de 1.199 studenten die aangaven ooit al eens kans hadden om een SOA op te lopen, liet 15,93 procent zich al eens testen ‘door het geven van bloed’.

 

 

Goed, we moeten toegeven dit als keuzemogelijkheid toegevoegd te hebben aan de enquête. Dit kan als suggestief bestempeld worden, maar we wilden bovenstaande situatie eens met de proef op de som nemen. Aangezien ook de optie ‘nee’ aangeboden werd, en je er maar één kiezen mocht, veronderstellen we wel dat wanneer je de begrippen ‘SOA-test’ en ‘Bloedserieus’ niet associeert, je ook voor de ‘nee’-optie kiest.

Bijna zestien procent van de onveilig seksueel actieve studenten durft bloed geven dus als een gratis HIV-test aanzien. Dat is aanzienlijk. En zelfs gevaarlijk.

 

campagnenood

Met deze cijfers klopten we midden vorig semester aan bij An Luyten, woordvoerder Rode Kruis-Vlaanderen. Zij liet weten hierop niet te willen reageren, maar in plaats daarvan te bekijken of ze niet beter een sensibiliseringscampagne konden opzetten.

Een dikke zes maand later horen we echter dat van dergelijke campagne nog niets in huis is gekomen. Maar bij deze bent u, beste studenten, alvast gewaarschuwd: lieg niet tegen uw Bloedserieusdokter.