dwars wil als studentenblad niet enkel gelezen worden, maar ook gemaakt. Dat doen we met een studentenamalgaam dat reikt van eerstejaars die met grote ogen de aula’s ontdekken tot doctorandi die in sommige gevallen voor diezelfde aula staan; ons brede redactiebestand zit vol verschillende talenten, inzichten en persoonlijkheden. Samen informeren we onze medestudenten over allerlei relevante (en minder relevante) onderwerpen, nu eens met een strenge blik, dan weer op een speelse wijze. 

Van lopend onderzoek en het onderwijsaanbod van UAntwerpen tot sport en cultuur in onze koekenstad; van goede en kwalijke maatschappelijke tendensen tot de laatste weetjes over het studentenleven; dwars doelt dat iedereen wat te lezen en dus ook te schrijven heeft. Uiteraard ventileren we daarbij ook duchtig de eigen mening: als studenten willen we dwars staan op een cultuur waarin het belangrijkste nieuws de laatste oppervlakkige controverse is en waar de luidste stemmen steeds het laatste woord hebben.  

Daarnaast zetten we elkaar als team aan tot groei. We kunnen van elkaar leren door ieders persoonlijke perspectief. We vullen ons blad dan ook aan met een podium voor makers: van een prachtige foto tot een meeslepend kortverhaal, van een strakke illustratie tot een liefdesgedicht dat zich losrukt van zeemzoete suikertaal. Niet alleen doen we dat allemaal zelf, we doen het met plezier en een gevoel van eigenheid. 

Elke student is anders en als groep eigenwijze creatievelingen doen we vaak nog een schepje bovenop die andersheid. Met elkaar in debat gaan; elkaars onderliggende assumpties bevragen en het beste proberen te halen uit elk idee en elke persoon zijn noodzakelijk om tot een magazine te komen dat werkelijk dwars is. We zijn dan ook altijd op zoek naar nieuwe mensen én hun unieke ideeën, belevenissen en persoonlijkheden. Om de week zijn onze vergaderingen open voor potentiële nalezers, schrijvers, fotografen, illustratoren, marketeers, vormgevers, poëten, webmasters. Ook memelords en opinieventers zijn welkom.  

 

eindredactie (nalezers)  

Ben je een taalfascist die de voorbije zinnen nodeloos lang en complex vond, erger je jezelf aan elk hoerawoord, elke ‘echter’ of passiefconstructie en factcheck je alles wat je wenkbrauwen doet fronsen? Dan vind je je gading vast bij ons eindredactieteam.  

Elk artikel wordt meerdere malen nagelezen alvorens we het publiceren om alle (schoonheids)foutjes eruit te halen. Niet alleen help je onze schrijvers het beste uit zichzelf te halen, je leert zelf een boel bij door in overleg met je mede-eindredacteurs eindeloos over taaldetails in discussie te treden.  

 

redactie (schrijvers)  

Ben je een schrijftalent? Een reporter in spe? Laaiend enthousiast of net heel kritisch? Heb je toevallig ook nog eens gevoel voor humor? Met zoveel verschillende onderwerpen kan je vast je ei kwijt.  

Je brengt zelf ideeën aan die in overleg met de rest van de redactie vorm krijgen en waarmee je dan aan de slag gaat. Als dwarser is een interview regelen met die bekende kop geen probleem. Als je nog wat onzeker bent over wat je wil schrijven, zijn er meerdere vaste rubrieken waar je je in kan vastbijten, die bieden je een structuur zodat je niet alles uit je duim moet zuigen.  

 

beeld (fotografen en illustratoren)  

Kan je iemands persoonlijkheid vastleggen in een enkele klik? Zit je elke les fraaie tekeningen te doedelen? Team beeld zet zich in om bij elk artikel gepast beeld te voorzien, om de interesse te wekken én vast te houden.  

In overleg met de redacteurs en je beeldverantwoordelijke kies je de uitdagingen die bij je passen. Je gaat mee bij interviews om professoren en bekende Antwerpenaren vast te leggen, je tekent associatief beeld uit of verzint een leuke cartoon. Verlegen om ideeën? Met een uitgebreid netwerk aan beeldenthousiastelingen kan je altijd wat bijleren over technieken en hulpprogramma’s.  

 

marketeers (advertentiespecialisten, evenementen, sociale media)  

Hoop je om ooit influencerstatus te bereiken? Of is een langetermijnstrategie om sponsors te vinden eerder iets voor jou? Misschien stulp je graag op evenementen en droom je ervan om ze zelf te organiseren? Ons Team PR doet al die dingen, tegelijk!  

In een eigen team dat onderling, maar ook met andere teams samenwerkt, zorg je ervoor dat dwars een naam is en blijft. Je kan evenementen zoals onze quiz en dictee, beide van een ronduit belachelijke moeilijkheidsgraad, vormgeven. Maar je kan evengoed de posts op sociale media verzorgen en het werk van de rest van de redactie in de kijker zetten. Ten slotte kan je contact onderhouden met sponsors en adverteerders om de dwarskassa te spekken.  

 

vormgevers, poëten, webmasters  

Zegt illustreren je minder maar ontwerp je wel graag? Vind je journalistiek maar niets en ambieer je eerder de nieuwe campusdichter te worden? Wordt het soms ongemakkelijk als mensen je blijven vergelijken met personages uit The IT Crowd

Naast andere teams ondersteunen door posters en banners te ontwikkelen, zet team vormgeving zich in om alle beeld en tekst in een dwars te proppen zodat het een aangenaam leesbaar totaalpakket wordt. Elke editie bivakkeer je enkele uren op ons redactielokaal om ons boekje in elkaar te flansen.  

Ook meer creatieve taalgebruikers zijn welkom; dwars wil een uitlaatklep zijn voor al het talent op onze campussen. Breek conventies of zet je net boven het gepeupel door de strakste strofes op elkaar in te laten haken.  

Ten slotte hebben we ook een gedreven IT-team dat onze website en onze communicatiekanalen zo vlot mogelijk laten draaien. Je snuffelt rond in de back-end om jezelf zuchtend af te vragen wat je voorgangers eigenlijk hebben uitgespookt en zoekt in samenspraak met de hoofdredactie concrete oplossingen voor problemen die achteraf niet zo groot bleken te zijn. 

 

dwarser of freelancer? 

Naast de vaste redactieleden hebben we ook plek voor mensen die op freelance-basis bijspringen. We zorgen ervoor dat iedereen op eigen tempo kan meedraaien. Kom zeker eens langs op onze open vergaderingen! 

We vergaderen elke donderdag om 19u30 op Prinses16 (prinsesstraat 16, 2000 Antwerpen, boven Universitas). Koudwatervrees? Stuur een mail naar werving@dwars.be of bereik ons via onze socialemediakanalen. De hoofdredactie maakt steeds tijd om samen te kijken of het iets voor jou is.