Bloedbroeders, verenigt u!

Een oproep aan de Stadscampus
12/09/2009

Wist je dat slechts drie op honderd Amerikanen geregeld bloed doneert? En dat zonder hen de gehele Amerikaanse bloedvoorraad binnen de 48 uur volledig op zou zijn? Dankzij stevig promotiewerk van het Rode Kruis staan de Belgische donatiecijfers nog niet in het rood, maar het kan beter. Véél beter.

Dat moet ook Vlaams minister van Onderwijs Pascal Smet gedacht hebben toen hij peter van de bloeddonorcampagne werd. Met Geena Lisa aan zijn zij gaat hij in het onderwijs op zoek naar nieuwe donoren. Op zijn lijstje met ‘te bereiken personen’ staan niet alleen leerkrachten en ouders, maar ook meerderjarige studenten. En terecht, want het werven van jonge donoren is essentieel om de slinkende bloedvoorraad op peil te houden.

 

Aesculapia achterna

Op de buitencampus hebben ze die boodschap al langer begrepen. Op 24 november organiseert studentenclub Aesculapia in samenwerking met het Rode Kruis opnieuw Bloedserieus. Honderden studenten zullen weer naar ‘t Kaf op Campus Drie Eiken afzakken om zich te laten prikken en aftappen voor het goede doel. Geweldig, maar niet goed genoeg. De studenten van de Stadscampus worden met deze actie amper bereikt. Veel is te wijten aan de strikte scheiding van de campussen. Dat maakt het promotie voeren niet eenvoudig. Daarom zou het wenselijk zijn als de Stadscampus een voorbeeld neemt aan dit prachtige initiatief van Aesculapia en in het voorjaar bijvoorbeeld zelf ook een Bloedserieus organiseert. Met donatiecampagnes op beide campussen heeft de Antwerpse student geen excuus meer om niet aanwezig te zijn.

 

Waarom ook jij doneren moet

Bloed geven doet leven. De slogan van het Rode Kruis is kort, krachtig en meer dan waar. “Elke dag hebben mensen jouw bloed, plasma of bloedplaatjes nodig”, benadrukt Geert van Aken van het Rode Kruis, “Na een verkeersongeval, tijdens een bevalling, bij een chemokuur, etc.” Met één zakje bloed red je zelfs meer dan één leven: niet alleen worden de rode bloedcellen en bloedplaatjes toegediend aan patiënten met een bloedtekort, maar ook worden uit het plasma antistoffen gefilterd waarmee dan medicijnen worden gemaakt. Je gedoneerde bloed wordt bovendien getest op de aanwezigheid van virussen zoals HIV en syfilis, je bloedgroep, je ijzergehalte en de hoeveelheid witte en rode bloedcellen wordt nagekeken. Als er iets mis is, verwittigt het Rode Kruis je meteen. Handig toch, zo’n gratis medische check up?

 

Praktische handleiding voor stadsclubs met een groot hart

Het Rode Kruis kan nog steeds nieuwe initiatieven gebruiken. Er is immers nog veel potentieel jong bloed. “Enthousiaste studentenclubs kunnen heel eenvoudig bloedinzamelingsacties organiseren”, vertelt Van Aken, “Je surft gewoon naar de website, vult het formulier in en het Rode Kruis komt naar je toe.” Laat je zeker niet afschrikken door de kosten van bijvoorbeeld promotiemateriaal. Hiervoor zorgt het Rode Kruis. “De studentenclubs kunnen zelf hun pamfletten ontwerpen, die wij dan drukken.” Kortom: geen reden meer om Bloedserieus niet op de Stadscampus te organiseren!

 

Staat 24 november al helemaal vol gepland in je agenda? Niet erg, op 13 november 2009 strijkt het Rode Kruisteam neer in de Stadsschouwburg. Je kan ook elke dag terecht in het bloedtransfusiecentrum in Edegem of op de website van het Rode Kruis voor de data van bloedinzamelingen bij jou in de buurt.