‘t Is crisis voor iedereen, luidt het wijze adagium, en dus geldt die crisis ook voor ons, arme studentjes van het Antwerpse. Hoe halen we die energiefactuur naar beneden, opdat er meer centjes overblijven voor een extra opkikkertje tijdens de blok? Een groep medestudenten van Architectuur zet het op een rijtje.
Het doel is net zero-energieverbruik: enkel energie verbruiken voor de noodzakelijke dingen zoals koken, wassen, verlichting en dergelijke, maar niet voor de verwarming. Zo daalt de energiefactuur met circa 80%. Hoe doe je dat zonder te bevriezen?
1. elke dag dikketruiendag in je hok
Zet de verwarming zo min mogelijk aan, maar verwarm voornamelijk jezelf. Dat kan je doen door jezelf warm aan te kleden. Denk maar aan een dikke trui, een extra paar sokken, een warmwaterblaas voor de koukleumen onder ons.
2. koken in je hok
Koukleum, maar toch bereid om die verwarming uit te laten? De toestellen die je dagelijks gebruikt zoals een fornuis, oven, afwasmachine … geven warmte af. Die warmte kan je gebruiken om de ruimte te verwarmen. Je kan gaan studeren in de wasplaats van je huis wanneer de wasmachine draait of in de keuken wanneer de afwasmachine draait, zodat je warm blijft én energie bespaart. Bonus als je gaat studeren in de wasserette. Nog goedkoper.
3. samenhokken
Ben je toch niet bereid om die chauffage minder hoog te zetten? Als je allemaal samen in één ruimte hokt om bijvoorbeeld samen te studeren, hoef je de andere kamers niet te verwarmen. Bonus als je met iedereen in huis naar de bibliotheek trekt, opdat de verwarming thuis tóch niet opgezet wordt. Zo krijgen we dat inschrijvingsgeld enigszins terug.
4. hokken voor introverten
Dacht je bij #3 aan je persoonlijke hel? Is “L’enfer, c’est les autres” jouw mantra? Je kan huisgenoten negeren én de energiefactuur naar beneden trekken door te leven in één kamer. Ook op die manier hoeven de andere kamers niet verwarmd te worden. Kies één ruimte uit als jouw persoonlijke blokgrot, verwarm die naar wens. Profit.
5. hokken voor kamers
Als je niet in een kot woont maar in een huis met grote, open leefruimten, kan het lastig zijn om de ruimte te verwarmen zonder een klein fortuin uit te geven. Compartimenteer die kamers, dan verlies je minder warmte. Dat kan je doen door tussen de ‘kamers’ zware gordijnen op te hangen en alle deuren zo veel mogelijk gesloten te houden. Daarbij, wat houdt je tegen om een kussenfort te bouwen om in te blokken?
6. dikketruiendag voor hokken
Ligt jouw verwarmingsprobleem niet zozeer aan de grootte van je leefruimte, maar aan een slechte isolatie? Geef je leefruimte een “dikke trui”. Stoffen zoals gordijnen en tapijten houden warmte vast. Leg tapijten dus zeker in ruimtes die je vaak gebruikt en laat ze niet liggen in bijna ongebruikte kamers. Ook meubels zoals kasten kunnen een ruimte helpen isoleren. Laat de minimalistische stijl los, verwarm je kamer (en hart).
7. laat de zon in je hok
De dagen worden korter, het zonlicht verlaat ons steeds sneller, maar die paar uurtjes per dag kan je wel goed gebruiken. Houd de gordijnen open wanneer de zon schijnt en sluit de gordijnen zodra de zon ondergaat. Op die manier laat én houd je de warmte van de zon binnen.
- Log in to post comments