Of je nu je weg door een examen heen moet bluffen of nog met je neus in de boeken zit: je hersenen moeten vóór je werken en niet tegen je. Daarvoor hebben ze niet alleen rust en oefening nodig, maar ook de juiste brandstoffen. Met slimme snacks houd je je hoofd helder en kom je scherp de blok door. De volgende zes brainfoods helpen jou om je brein blij en scherp te houden!
koffie
Laten we beginnen met het belangrijkste studentendrankje (naast bier): koffie! Koffie houdt vele van ons op de been tijdens de drukke dagen van januari. Het zwarte goud bevat zoals bekend een hoop cafeïne, een stof die je concentratievermogen stimuleert. Dat stimulerende effect is vrijwel direct voelbaar. Hierdoor is het een perfect drankje als je erachter komt dat je dat ene hoofdstuk toch bent vergeten te studeren of je beseft dat je examen al twee dagen eerder is dan je dacht.
eieren
Het perfecte ontbijt tijdens de blok? Eieren. Ze bevatten een aantal stoffen die een positieve werking op je hersenen hebben, waaronder choline. Choline is een bouwstof van de neurotransmitter acetylcholine, die betrokken is bij de prikkeloverdracht in de hersenen. Voedingsmiddelen die rijk zijn aan choline ondersteunen een goede hersenfunctie en kunnen op lange termijn bijdragen aan een beter geheugen. Uit onderzoek blijkt dat veel mensen te weinig choline binnenkrijgen. Een paar eieren per dag houden je hersenen dus bij de les(opnames) en je smaakpapillen tevreden.
thee
De meeste studenten hebben wel iets te drinken op hun bureau staan tijdens lange studiedagen. Hou je niet van koffie? Dan kies je waarschijnlijk voor thee. In principe bevat elke theesoort cafeïne, maar sommige theesoorten bevatten meer van de stof dan andere. De theesoort die het meeste cafeïne bevat, is zwarte thee. Hierna volgt groene thee en op de laatste plaats komt witte thee. Hoewel de hoeveelheid cafeïne in thee lager is dan die in koffie, kan het toch helpen om je concentratie op peil te houden. Thee bevat in tegenstelling tot koffie ook L-theanine, wat een kalmerend effect heeft. Bij koffie voel je het effect van de cafeïne direct, maar bij thee gaat de opname van cafeïne door die andere stof een stuk trager. Het effect is hierdoor minder snel merkbaar, maar duurt wel langer. Voor de langdurige studeersessies kun je dus het beste een grote pot thee zetten.
pure chocola
Pure chocola kan een positief effect hebben op je concentratievermogen. Het bevat namelijk cafeïne en theobromine. Beide stoffen hebben een stimulerend effect op de focus en alertheid. Theobromine heeft dit effect wel minder sterk dan cafeïne. Daarnaast zorgt het eten van chocola ook voor de productie van endorfine in je hersenen, een gelukshormoon. Endorfine heeft een pijnstillend effect en remt de productie van adrenaline, het stresshormoon, waardoor je je beter en ontspannen kunt gaan voelen. Een goed excuus om nog een extra stukje te pakken!
groene groenten
Als je op zoek bent naar een goede groente om je maaltijden of studiesnacks mee te verrijken, dan kun je het best kiezen voor groene (blad)groenten als broccoli of spinazie. Ten eerste bevatten bladgroenten hoge concentraties foliumzuur. Dit is een vitamine die helpt bij de aanmaak van het gelukshormoon serotonine. Want laten we eerlijk zijn, wie kan er in deze tijd niet een beetje geluk gebruiken? Daarnaast ondersteunen groene groenten je energieniveau omdat ze rijk zijn aan magnesium. Ze zijn dus een uitstekende keuze voor een voedzame maaltijd voorafgaand aan een lange studeersessie of een stiekem nachtje doordoen.
bosbessen
Fruit is een ideale studiesnack. Een goede optie is bijvoorbeeld bosbessen. Ze bevatten een hoop antioxidanten, zoals vitamine C, vitamine E en flavonoïden. Deze stoffen helpen je cellen te beschermen tegen schade. Antioxidanten kunnen ook de gezondheid van je bloedvaten verbeteren, wat indirect de bloedcirculatie en zuurstofvoorziening naar je brein ten goede komt. Dit kan bijdragen aan een betere hersenfunctie en concentratie.
Toch beter laten staan?
Toch zijn er ook dingen die je in deze periode beter niet kunt eten. Ten eerste zijn dat suikers. Nadat je dat glas frisdrank of dat pak koekjes hebt opgegeten, zul je een flinke energieboost krijgen. Je hebt het gevoel dat je de hele nacht lang met je neus in de boeken kunt blijven zitten. Toch zul je niet veel later ineens denken “jeetje, ben ik al zo moe?”. Dat is de sugar crash. Je lichaam gaat door al die ingenomen suikers meer insuline aanmaken. Hierdoor kom je in een suikerdip en kun je je slechter focussen. Je kunt er zelfs hoofdpijn en een slecht humeur van krijgen. Dat is echt het laatste wat je als student nu nodig hebt. Mocht je toch ontzettend zin hebben in iets zoets, dan kun je beter kiezen voor natuurlijke suikers. Hieronder vallen bijvoorbeeld fruit en honing. Suikers in fruit en honing worden langzamer afgebroken dan die in snoepjes of koeken, waardoor de suikerpiek niet zo sterk zal zijn.
Naast suikers heeft ook alcohol een negatief effect op je hersenen. Hoe meer alcohol je drinkt, hoe lastiger het is om nieuwe informatie te verwerken of te onthouden. Laat die drankjes dus even staat tot na januari.
Voedingsmiddelen zullen er niet voor zorgen dat je van een vijf naar een vijftien gaat, maar kunnen je wel helpen je hersenen gezond en gestimuleerd te houden. Laten we eerlijk zijn, wie kan dat niet gebruiken tijdens deze drukke periode? Snack gezond, en heel veel succes met je examens!
- Login om te reageren