Op zoek naar leestips, leesplekken of literaire activiteiten in het Antwerpse of zin om jouw eigen ervaringen te delen? Dan kan je sinds april terecht op de website van Antwerpen Leest, de Antwerpse lezerscommunity ondersteund door de eigen Stadslezers. Wie zijn ze, wat doen ze en wat drijft hen? dwars ging in gesprek met de bezielster van het project.
Wat in 2016 startte als een experiment van Stad Leuven en Cultuurconnect om na te gaan wat een lokale lezerscommunity nodig heeft, resulteerde niet veel later in het initiatief Leuven Leest. Want wat bleek: de Leuvenaar had nood aan het delen van leestips, een overzicht aan activiteiten, literaire artikels en het samenbrengen van de verschillende partners uit de literaire sector. Naast Leuven, Gent en Brugge Leest zag ook Antwerpen Leest al snel het levenslicht.
online vriend op café
Stadslezers, dat zijn lokale en authentieke Antwerpenaars. “Je zou kunnen zeggen dat we hiermee het digitale equivalent van een vriend op café willen nastreven. Het persoonlijke aspect is heel belangrijk, de opbouw van een netwerk ook”, aldus Karen Milants. Karen (35), Coördinator streetart en Community Manager van Antwerpen Leest, is hét aanspreekpunt voor de meer dan 434 stadslezers die Antwerpen momenteel rijk is. “Simpel gezegd brengt het online platform graag een bundeling van wat er lokaal, in onze stad, leeft.”
Antwerpen Leest biedt de kans om leestips te delen, maar ook fijne leesplekken, literaire activiteiten en artikels kunnen uitgewisseld worden. “Met Antwerpen Leescafé willen we ook offline banden smeden door de organisatie van workshops, lezingen of ontmoetingen met auteurs. Vanwege COVID-19 werden de eerste edities noodgedwongen vervangen door een digitaal alternatief”, vertelt Karen. “Daarnaast proberen we met de redactie van Antwerpen Leest de artikelpagina gevuld te krijgen met interviews, verslagen van boekvoorstellingen en andere bijdragen, volledig bedacht en gemaakt door de stadslezers zelf.”
behoefte aan matchmaking
Ook de samenwerking met het literaire veld is cruciaal volgens Karen: “Dankzij de oprichting van werkgroepen met partners en organisaties, zoals bibliotheken, boekhandels, literaire organisaties, het onderwijs en noem maar op, kunnen we nagaan wat zij concreet nodig hebben.” Er is in het veld dan ook behoefte aan matchmaking. “Een overzicht bieden, elkaars noden kennen en die kunnen opvangen, organisaties onderling aan elkaar verbinden en inhoudelijke samenwerkingen creëren, ook dat is Antwerpen Leest”, licht Karen toe. “We willen het lezen in Antwerpen zichtbaar maken.”
Streams is bijvoorbeeld een project dat voortkomt uit deze samenwerkingen. “Behoud de Begeerte is deze zomer gestart met het opnemen van literaire voorstellingen, interviews, lezingen en boekpresentaties om die toch toegankelijk te maken voor de geïnteresseerden. De opnames worden gratis aangeboden via de website van Antwerpen Leest. Intussen is het project trouwens ook opengetrokken naar andere organisaties zoals het Letterenhuis en de Erfgoedbibliotheek Hendrik Conscience.”
stijgende interesse
Karen merkt een forse toename bij studenten die zich kandidaat stellen, maar Antwerpen Leest is er voor iedereen: “Jong en oud, iedereen is welkom om als stadslezer een steentje bij te dragen. Zo zijn de leeftijden van de jongste en oudste stadslezers thans respectievelijk 19 en 76 jaar. Ook het aantal stadslezers blijft groeien, op dit ogenblik zijn het er al 434!”
Momenteel telt het online platform maar liefst 591 leestips en werden er al 38 leesplekken aangeraden. Cijfers die dagelijks stijgen — binnenkort ook met jouw tips?
Interesse om zelf een Antwerps Stadslezer te worden? www.antwerpenleest.be
- Log in to post comments