Wie gaat er nu naar Moskou voor een Erasmusjaar? Ik! Nu woon ik in één van die zeven stalinistische wolkenkrabbers en probeer mijn leven hier aan de MGU-universiteit (www.msu.ru) voor een jaar op een rijtje te krijgen. Bang voor urenlang aanschuiven, voor politiemannen die geld van je willen, voor een bureaucratie die voor Europeanen niet te verstaan is? Dan is dit niet de ideale bestemming voor jou.
Maar er valt toch veel af te dingen op de mythe Rusland. Moskou is een Europese, redelijk veilige stad. Wie dacht dat de Russen grijs en gesloten zijn, vergist zich. Het is een vriendelijk volkje en ze leren graag nieuwe mensen kennen. Daarom is het voor een buitenlander niet zo moeilijk aansluiting te vinden, ook al spreek je niet goed Russisch. De taal blijft wel een probleem. Ze is moeilijk te leren, maar je kan je vooruitgang zien aan je gesprekken die steeds langer en langer worden. Om cursussen te volgen moet je wel al een beetje meer taalkennis hebben dan ik, die aankwam zonder een woord te kennen. Nu heb ik nog geen examen moeten afleggen maar makkelijk zal het niet zijn, hoewel men zegt dat er een bonus is voor buitenlanders. Het is misschien ook beter niet al te veel aandacht te schenken aan de Russische onderwijsmethode, want iedereen weet dat de universiteit thuis de beste is. Je zou toch maar in praatjes vervallen als “Bij ons is de uitrusting beter!” of “De pauzes zijn bij ons langer!” Kortom: hier loopt het anders. En dat “anders” is wat je tenslotte zoekt in het buitenland.
Zo is Moskou een heel, heel grote stad waar iedereen zijn gading vindt, van cultuur, theater, ballet, opera tot toffe cafés en nog toffere clubs, ... Het boeiendste is nog altijd de kennismaking met de levenslustige Russen en samen met hen avonturen in het iets te grote Moskou beleven. En als je nu nog altijd wat bang bent voor de Russen: er zijn ook talrijke Europeanen, die net zoals jij genoeg tijd te verdoen hebben. Ondanks het feit dat de sneeuw nu al (november) met pakken valt, is het niet zo koud in Moskou, zolang je open genoeg bent om uitnodigingen te aanvaarden. Hier heb je alvast de eerste: ”Vergeet Spanje, kom naar Moskou!”
Joris Verschaeve,
Vlaams student aan de école polytechnique fédérale de Lausanne