hoed u voor de ochtendsekte

het grootste gevaar van nu naast fascisme en klimaatverandering en zo

30/01/2023

De wereld is gebouwd rond ochtendmensen, is dat u al opgevallen? Om een of andere reden lijken we dat niet zo’n probleem te vinden. Maar waarom in vredesnaam? Ik zal het u zeggen: omdat de ochtendsekte onze regering in haar macht heeft. We moeten in opstand komen en wel nú.

Hoeveel mensen kent u tenslotte die blij zijn als al hun vakken om 08:30 beginnen? Voor hoeveel mensen in uw omgeving is de middag-TD hun favoriete feest van het semester? Het leven is een paar uur later een pak mooier. Wanneer de schemering ieders onzuiverheden verbergt en de “goeiemorgen!” met die rollende r van elk ochtendmens tot het verleden behoort, wordt het pas mogelijk om te genieten van de dag. Oh, misschien ben ik een verzuurd avondmens, maar laten we het wel stellen: wij avondmensen zijn met evenveel als de ochtendmensen. En het blok tussenin met het middenritme? Die zijn met dubbel zo veel.

Kijk, als de maatschappij blijft zoals die nu is, dan verdient minstens 75% van de burgers compensatie. Wíj verliezen jaren van ons leven aan uitputting. Weet u wel hoe dodelijk het is om een slaaptekort op te bouwen? En weet u hoe onvermijdelijk dat is als midden- tot avondmens? Het is niet zomaar mogelijk om een ochtendmens te worden, wat de morgencultisten u ook proberen wijs te maken. Wees trouw aan uzelf, fluisteren ze u gelijk een vilein serpent in het oor, daarmee enkel en alleen bedoelend dat u zich best klaarmaakt voor een leven vol troosteloos ochtendgloren. De dokters zuchten bij het volgende slachtoffer van de ochtendsekte en het mortaliteitscijfer stijgt gestaag. En de ochtendmensen? Die zetten schaamteloos nog een foto van de zonsopgang op hun Instagramstory.

Maar, hoor ik u, koppig als elke sektenovice, zo erg is het toch niet om voor zeven uur uit bed te komen? Mijn hart! Hoe voelt het om medeplichtig aan moord op de maatschappij te zijn? Hoe valt u in slaap bij de wetenschap dat uw keuzes uw medeburgers tot de miserie te doemen? Hoe kan u met uzelf leven? Elke ochtend sta ik op voor een of ander examen op een goddeloos uur ingepland, of een werkshift die zichzelf ethisch acht dankzij een verouderd koffiemachine in de hoek, elke ochtend knipt de duivel een dag van mijn leven – en waarom? Omdat een paar mensen graag vroeg opstaan? Houdt iets hen tegen om al dat goud uit de morgenstond voor henzelf te houden en de rest van de wereld niet te dwingen om hen gezelschap te houden? Ik hoef dat goud niet! Het zilver van het maanlicht is voor mij rijkdom genoeg.

Het is niet eenvoudig om in opstand te komen tegen de heersers van het ritme, dat besef ik goed. Maar we moeten wel. Anders verliezen we jaren van pensioengeld dat ik die verdraaide sekteleden simpelweg niet gun, jaren van een leven waarin we niet protestants vroeg moeten opstaan. Vecht dat ochtendexamen aan. Sleep uw baas voor de rechtbank wegens discriminatie. Bel uw plaatselijke burgemeester om het concept “brunch” te verbannen uit uw gemeente. U bent niet alleen in de strijd.