UA-ABC

studenten, studeren, satire

13/09/2019
🖋: 

Aan het begin van het academiejaar vonden we dat het wel eens tijd werd voor een UA-ABC. Een alfabet dat de zoekende student meer wegwijs maakt. Maar deze woordenlijst is zeker niet alleen voor de beginnende student. Ook voor wie al jarenlang door de wandelgangen van de universiteit sjokt kan deze lijst nuttig zijn. Hij is zowel informatief als satirisch, want onder de noemer van 'satire' valt iedere media-uiting te verantwoorden. 

A.    Agora
De centrale plaats op de Stadscampus. Je betaalt hier veel te veel geld voor een simpele cappuccino. Proffen en doctoraatsstudenten kunnen het zich gelukkig wel veroorloven!

B.    Buitencampus
Dit zijn de campussen van Drie Eiken, Groenenborger en Middelheim. Naar het schijnt vinden de studenten die daar effectief les hebben, het niet de beste term. Voor de fusie in 2003 was elke campus een zelfstandige universiteit.

C.    Cafeïne
Omdat iedere student hier nood aan heeft. 

D.    dwars
Zonder hoofdletter en in het cursief. Besef dat je het beste Nederlandstalige studentenblad in handen hebt.

E.    Effectbejag
Het overmatig streven naar het maken van indruk. 

F.    Faculteiten
Universiteit Antwerpen kent negen verschillende faculteiten, namelijk:

  • Bedrijfswetenschappen en Economie
  • Farmaceutische, Biomedische en Diergeneeskundige Wetenschappen
  • Geneeskunde en gezondheidswetenschappen
  • Letteren en Wijsbegeerte
  • Ontwerpwetenschappen
  • Rechten
  • Sociale Wetenschappen
  • Toegepaste ingenieurswetenschappen
  • Wetenschappen

De meeste faculteiten hebben in veel gevallen hun eigen regels en beleid. Dit heeft te maken met de eerdergenoemde fusie. 

G.    GATE 15
Helpt studenten in Antwerpen met allerlei vragen. Je vindt ze aan Kleine Kauwenberg 15.

H.    Heel veel studeren voor de examens 
Aan de eerstejaarsstudent die dit leest: dit gaat nog pijn doen tijdens je eerste blok. Niet om je te ontmoedigen.

I.    Internationalisering
Zoals het op de website staat: “De Universiteit Antwerpen is actief in een mondiale samenleving. Ze stimuleert de internationale oriëntatie van al haar studenten en personeelsleden." Vertaald: er wordt Engels gesproken aan de unief.

J.    Jezuïeten
De jezuïeten kennen een rijke geschiedenis in het Antwerpse onderwijs. Je leest er alles over in deze dwars!

K.    Kalanchoë
Geslacht van vetplanten waarvan sommige soorten als kamerplant of snijbloem worden gekweekt. Vetplanten hebben sowieso weinig water nodig en zijn dus ideaal om je kot mee op te vrolijken!

L.    Leedvermaak
Schaamteloos leedvermaak, wanneer een ander slechtere punten haalt dan jij. 

M.    Machtsmisbruik
Sommige proffen hebben daar genoeg kaas van gegeten. We noemen uiteraard geen namen, maar zij die hier bekend mee zijn, voelen zich vast aangesproken. 

N.    Nederlanders
Ook wel ‘Hollanders’ genoemd. Er zijn er (te) veel van aan de Universiteit Antwerpen. 

O.    Ordinale Variabele
Een term uit de statistiek, niet voor niets een berucht buisvak. Als je nu opzoekt wat dit betekent, heb je alvast een voorsprong!

P.    Peda
Studentenhome Ten Prinsenhove, bevindt zich aan de Koningsstraat. UAntwerpen besloot vorig jaar om het complex in erfpacht te geven aan een private projectontwikkelaar. Als protest kampeerde COMAC nog voor de ingang van het complex, maar helaas. In de zomer van 2020 moet de renovatie klaar zijn. 

Q.    Queer
Een parapluterm voor onder andere homoseksualiteit en/of travestie. Deze term is meestal bedoeld om zich af te zetten tegen de standaard heteronorm en trekt tegelijkertijd elk mogelijk hokje in twijfel. Studentenvereniging De Flamingo’s komt op voor de LHBTQ-gemeenschap van ’t Stad. 

R.    Rector
Onze rector heet Herman Van Goethem. Deze dwars inspireerde hij een artikel over politieke betrokkenheid!

S.    STIP
Volgens de website van UAntwerpen: “Het algemene aanspreekpunt voor de studenten. Je kan er terecht voor een afspraak bij een studentenbegeleider of zorgcoördinator. Je vindt het STIP op de Stadscampus en op Campus Drie Eiken.” Helaas kunnen ze ons niet vertellen of de kip of het ei eerst kwam.

T.    Toogfilosoof
Spraakmakende column die twee jaar geleden in dwars verscheen, nu terug te vinden op onze website. Stiekem zijn we allemaal wel eens een toogfilosoof. 

U.    Unifac
De overkoepelende Studentenvereniging van de Universitaire Faculteiten Stadscampus Antwerpen.

V.    Verkenningsdagen
De verkenningsdagen bieden beginnende studenten de mogelijkheid om antwoord te krijgen op vragen waar veel eerstejaars mee zitten. Het programma verschilt per opleiding waarvoor je staat ingeschreven. Als je hier nu pas van hoort, ben je helaas te laat. 

W.    Werkstudent
Een student die werken en leren combineert. Het gezicht dat je niet in de aula ziet, maar plots opduikt tijdens examens.

X.    Xerofyt
Plant die aangepast is aan droge omstandigheden. Ideaal om op je kot te hebben!

Y.    Yogasnuiver
Iemand die doordeweeks erg gezond leeft door te fitnessen, smoothies te drinken en aan yoga te doen. In het weekend gebruiken ze drugs om in hogere sferen te komen. Met je PlusPass kun je aan onze universiteit ook aan yoga doen (maar geen drugs kopen). 

Z.    Zomaar een Dak
De pastorale dienst van onze universiteit, gelegen aan de Prinsstraat 32. Zij bieden activiteiten aan voor al wie met levensbeschouwing bezig is of wie een zinvolle manier zoekt om ten volle in het studentenleven te staan. Voor de student die geen yogasnuiver in zichzelf ziet.