SOS mentale gezondheid

waar kun je als student terecht?

09/10/2021
ūüĖč: 
Auteur extern

Lisa Hilte


De covidpandemie heeft meer dan ooit aangetoond dat we niet enkel fysiek maar ook mentaal kwetsbaar zijn. Het voorbije academiejaar was bijzonder zwaar voor veel studenten. Nu is er gelukkig weer iets meer mogelijk, maar die vrijheid impliceert geen zorgeloosheid: nog steeds zijn er studenten die worstelen. Wees daarom aandachtig voor je mentale gezondheid en besef dat je psychische problemen niet alleen hoeft te dragen. De universiteit staat voor je klaar! In dit artikel ontdek je waar je terecht kunt wanneer je het moeilijk hebt. 

studenten zijn er voor elkaar 

Students for Students is een initiatief voor en door studenten. Een groep gemotiveerde jongeren, die een opleiding hebben gevolgd ondersteund door psychologen, biedt een luisterend oor. Je kunt bij hen terecht om je verhaal te doen, of het nu over grote of kleine problemen gaat. Daarnaast organiseert Students for Students regelmatig evenementen die mentaal welzijn bevorderen. Je kunt het team bereiken via Blackboard, Facebook of e-mail.

website
www.uantwerpen.be/nl/projecten/students-for-students/
Facebook:
www.facebook.com/StudentsForStudentsUA
e-mail:
studentsforstudents@uantwerpen.be 

 

je lesgever als informeel aanspreekpunt 

Voel je je goed bij een bepaalde docent? Is er een praktijkassistent die jou op je gemak stelt? Wanneer je worstelt met je mentale gezondheid, kun je in eerste instantie steeds deze persoon in vertrouwen nemen. Lesgevers kunnen een luisterend oor bieden en, als je problematiek studiegerelateerd is, misschien zelfs concreet advies geven. Die vertrouwenspersoon kan met een frisse blik naar je situatie kijken en je helpen inschatten welke volgende stappen je het best onderneemt. 

 

aankloppen bij de ombudspersoon 

Ook de ombudsdienst staat klaar om jou optimaal op te vangen en in dialoog met je te gaan. Zeker wanneer je problemen ondervindt met een specifieke docent of een specifiek vak, ben je bij de ombudspersonen aan het juiste adres. Zij kunnen indien nodig als tussenpersoon optreden en bemiddelen. Maar ook wanneer je met psychische problemen kampt, kunnen zij een (eerste) vertrouwenspersoon zijn. Elke faculteit heeft haar eigen ombudspersonen die vaak nog onderverdeeld zijn per departement of studierichting. Hun contactgegevens vind je terug op de webpagina van je faculteit of op de algemene ombudswebsite. 

faculteiten:
www.uantwerpen.be/nl/overuantwerpen/faculteiten
overzicht ombudspersonen:
www.uantwerpen.be/nl/studeren/hulp-bij-studentenvragen/ombudspersoon-faculteit

 

de studietrajectbegeleider weet raad 

Maak je je zorgen over je opleiding of opleidingskeuze? Ondervind je problemen met meerdere vakken? Raak je maar niet wijs uit je studietraject? Voor algemene vragen neem je eerst een kijkje op de helpdesk (selecteer degene die bij jouw faculteit hoort). Heb je een persoonlijke vraag of een persoonlijk probleem, dan kun je contact opnemen met de facultaire studietrajectbegeleiders. Wie dat zijn voor jouw studierichting vind je op je faculteitswebsite of op de overzichtspagina rond studietrajectbegeleiding.  

helpdesk: 
studhelp.uantwerpen.be
overzicht studietrajectbegeleiders: 
www.uantwerpen.be/nl/studeren/hulp-bij-studentenvragen/studietrajectbegeleiders
faculteiten: 
www.uantwerpen.be/nl/overuantwerpen/faculteiten

 

psychologische begeleiding bij het STIP 

Bij het StudentenInformatiePunt of STIP staat een team studentenpsychologen en studiecoaches paraat. Zij bieden zowel psycho-educatie via werkboeken en online materiaal als groepstrainingen en individuele begeleiding. Een doorverwijzing (van bijvoorbeeld de ombudspersoon) is niet nodig, je mag op eigen initiatief contact opnemen. Bovendien is deze service gratis voor bachelor- en masterstudenten. Doctoraatsstudenten kunnen voor een eerste afspraak bij het STIP terecht, daarna wordt er samen gezocht naar een geschikte externe hulpverlener. Ook internationale (doctoraats)studenten vallen niet uit de boot: de STIP-medewerkers helpen je net zo graag in het Engels!  

Als je een vraag of probleem hebt, kun je in de eerste plaats een oplossing zoeken via de Blackboardpagina ‚ÄėOndersteuning‚Äô. Daar vind je uitgebreide informatie over allerlei thema‚Äôs die te maken hebben met je opleiding aan de universiteit en met je welzijn en handige tools zoals studie- en examenplanners. Je kunt je ook inschrijven voor de online tool ‚ÄėStuderen zonder blokkeren‚Äô om zelf je studievaardigheden, uitstelgedrag of faalangst aan te pakken, al dan niet onder begeleiding van een studiecoach of studentenpsycholoog. Als deze online informatie niet volstaat, ben je zeker welkom in √©√©n of meerdere infosessies of groepstrainingen!¬†

Je kunt bij het STIP ook aankloppen voor individuele begeleiding, zowel voor studiegerelateerde problemen (bijvoorbeeld faalangst, stress, moeilijkheden met examenplanning ...) als voor een persoonlijke problematiek. De aangeboden hulp is laagdrempelig: er wordt naar gestreefd om je binnen de twee weken een eerste afspraak te geven. Tijdens één of meerdere intakegesprekken zoek je samen met een studentenpsycholoog uit waar jij het meest baat bij hebt. Zo kan een begeleiding of psychotherapie worden opgestart bij het STIP, of kan er gezocht worden naar een gespecialiseerde hulpverlener (een externe psychotherapeut of psychiater) in de regio Antwerpen. 

Een afspraak bij het STIP maak je heel eenvoudig aan de balie op de Stadscampus of Campus Drie Eiken, ofwel via telefoon, e-mail of chat. 

balie Stadscampus:     
Stadscampus, gebouw E ‚Äď Agora, eerste verdieping¬†
(ma-vrij 9-16u) 
balie Campus Drie Eiken:      
Campus Drie Eiken, gebouw G 
(ma, di, do, vrij 9-16u; woe 9-14u) 
telefoon: +32 3 265 48 72 
e-mail:
stip@uantwerpen.be  
chat: Blackboard > Ondersteuning 
website:
www.uantwerpen.be/nl/studeren/hulp-bij-studentenvragen/stip/contact-studentenbegeleiding

 

een handig overzicht 

Tot slot vind je op de webpagina hieronder een overzicht van alle initiatieven van UAntwerpen rond studentenbegeleiding en -ondersteuning. Het aanbod is zeer ruim, gaande van taalbegeleiding tot studie- en afstudeercoaching, van hulp bij financi√ęle moeilijkheden tot ondersteuning van werkstudenten en studenten met bijzondere faciliteiten, enzovoort. Je staat er niet alleen voor!¬†

overzicht studentenbegeleiding:
www.uantwerpen.be/nl/studeren/studiebegeleiding-ondersteuning