bananentaartje

recept

19/05/2022

Series bingen, je hele kot uitkuisen, oeverloze chatgesprekken voeren; het is weer tijd om te blokken en dus bij uitstek tijd om de laatste weken voor je examen zo nutteloos mogelijk te besteden. Doe anders eens iets productiefs met je uitstelgedrag en maak deze zoetigheden! Zo kan je genieten van wat comfortfood en heb je gelijk je blokcalorieën binnen. Deze examenperiode zijn je peren niet het enige wat gebakken is. 

Dessertrecepten zijn exactere wetenschap dan de gemiddelde opleiding op de Stadscampus, let dus op de verhoudingen van de ingrediënten. Indien je andere vormen gebruikt dan aangegeven, pas dan zeker je hoeveelheden aan. 

stap 1: biscuit 

Benodigdheden:

  • 100 g suiker  
  • 75 g bloem  
  • 25 g maizena  
  • 3 eieren  
  • 1 zakje vanillesuiker  
  • 1 mespuntje bakpoeder  
  • 1 snufje zout  

 

Werkwijze:

  • Meng de bloem, maïzena, bakpoeder en zout. Houd de mix droog in een apart kommetje.
  • Neem een grote kom en voeg daar de eieren, de vanille-suiker en de kristalsuiker aan toe. Klop tien minuten lang stevig met een garde of keukenmachine.
  • Pak  je  kommetje  met  droge  ingrediënten  en  zeef  ze  bij  het eiermengsel. Meng vervolgens met een spatel. Wees niet te wild, anders breek je te veel luchtbubbels.
  • Als  je  geen  klontjes  bloem  meer  ziet,  giet  je  het  beslag  in je springvorm en zet je die in het midden van de voorverwarmde oven (180°C). Na een 25-tal minuten begin je best te controleren of het biscuit klaar is. Dat kan met je  vinger:  als  hij  puddingachtig aanvoelt,  heeft  hij  nog  even nodig.
  • Wanneer het biscuit zachtjes terugveert, zet je de oven uit en geef je het nog 10 minuutjes om op adem te komen. Daarna  haal  je  het uit  de  oven  en  geef  je  het  weer  10  minuutjes.  Verwijder  de  springvorm  en  laat  afkoelen  tot  kamertemperatuur.

 

stap 2: banketbakkersroom 

Benodigdheden:

  • 70 g suiker  
  • 35 g bloem  
  • 350 mL melk  
  • 1 mespuntje zout  
  • 2 zakjes vanillesuiker  
  • 3 eierdooiers 

 

Werkwijze:

  • Giet  de  melk  in  een  pannetje  en  zet  op  een  laag  vuur.  Ondertussen meng je de eierdooiers, suiker en vanillesuiker samen tot een homogene massa en roer je als laatste de bloem erdoor.
  • Haal  je  pannetje  van  het  vuur  als  de  melk  bijna  begint  te  koken. Voeg  heel  langzaam  al  roerend  toe  aan  het  mengsel.
  • Giet het mengsel vervolgens terug in het pannetje en blijf goed roeren terwijl het kookt. Zet het vuur vooral niet te hard, om klonters te voorkomen.
  • Als  de  room  de  consistentie  van  pudding  heeft  bereikt,  laat je hem afkoelen in de koelkast. Heb je haast? Smeer het  dan  eerst uit  op  een  bord  of  bakplaat  en  bedek  de  room dan met vershoudfolie.

 

stap 3: afwerking 

Benodigdheden:

  • 50 g poedersuiker  
  • 1/2 eetlepel water  
  • 2 eetlepels citroensap 
  • 1 fijngeprakte banaan 
  • 1 handje bosbessen 

 

Werkwijze:

  • Snijd het biscuit doormidden, zodat je twee dikke ronde plakken  krijgt.  Wacht  hiervoor  wel  tot  hij  voldoende  is  afgekoeld.
  • Smeer een dikke laag banketbakkersroom op de onder-ste  helft  en  daarbovenop  de  fijngeprakte  banaan.  Zet  vervolgens  de  bovenste helft  van  het  biscuit  daar  weer  bovenop.
  • Meng  de  poedersuiker,  het  water  en  het  citroensap  tot  een homogene massa.
  • Spreid het  glazuur  uit  over  de  bovenkant  van  de  taart  en  steek  er,  nu  het  nog  vloeibaar  is,  wat  bosbessen  in. Garneer eventueel met poedersuiker.