Stijging inschrijvingen hoger onderwijs
Aan de Vlaamse universiteiten deden zowat 10 procent meer eerstejaars hun intrede dan vorig jaar. Bij de start van het academiejaar kunnen zowat alle Vlaamse universiteiten, maar ook hogescholen, positieve cijfers voorleggen. De studenten lijken anno 2008 voornamelijk te kiezen voor 'zekere' opleidingen, zoals Economie. Wetenschappen zitten in de lift, al blijven de aantallen, zeker gezien de vraag op de arbeidsmarkt, klein. "Na al die jaren merken we dat wanneer de conjunctuur het minder doet, er meer studenten kiezen voor een richting met veel kans op werk", zo klinkt het aan de UA. "Dat merk je ook aan de cijfers van de faculteit Letteren en Wijsbegeerte. Bij ons is er een daling van 16 procent."
Â
Kunsten aan de UA
Het was al aangekondigd in het beleidsplan van de Antwerpse associatie: het hoger kunstonderwijs krijgt zijn plek aan de universiteit. Met de installatie van de associatiefaculteitsraad Kunsten gaat de academisering van de kunstopleidingen in de Antwerpse associatie gezwind verder. Het einddoel is gekend: in Antwerpen is er gekozen om de opleidingen Beeldende Kunsten, Conservatie en Restauratie, Drama en Muziek samen te brengen in een nieuwe faculteit. Opvallend is dat die samenwerking zich niet uitsluitend manifesteert binnen de humane wetenschappen. Er lopen ook projecten bij de Nanofysica, de Chemie en de Informatica.
Â
Tolkenopleiding Gebarentaal
Lessius Hogeschool start met de eerste tolkenopleiding voor Vlaamse gebarentaal. Daarmee is er vanaf nu een academisch antwoord op de dringende vraag naar tolken voor doven en slechthorenden. De Vlaamse gebarentaal heeft een enorme weg afgelegd. Pas in 2006 werd ze erkend als officiële taal. De opleiding is een combinatie van praktijk en theorie. Zo worden er lessen grammatica en geschiedenis van de dovencultuur gegeven. Afgestudeerden kunnen onder andere terecht in media of onderwijs.
Â
Internationale documentfraude in onderwijs
Asielzoekers blijken erg vindingrijk om Europa binnen te raken. Steeds meer jongeren geven zich uit als buitenlandse student en dienen een toelatingsaanvraag in voor Europese universiteiten en hogescholen. Op die manier kunnen ze een visum verkrijgen. Europese onderwijsinstellingen vragen maatregelen, terwijl de Vlaamse universiteiten de reglementering voor studentenvergunningen net willen versoepelen. Het probleem kwam ter sprake op het Europees onderwijscongres EAIE in Antwerpen.
Â
UA internationaal bij beste werkgevers
Het populair-wetenschappelijke tijdschrift The Scientist publiceert in november een rangschikking van internationale universiteiten en wetenschappelijke instellingen. Het gaat om een internationaal onderzoek, waarbij personeelsleden via het internet zijn bevraagd over thema’s als jobtevredenheid, onderzoeksomgeving, infrastructuur, loon, beleid en onderwijs. De Universiteit Antwerpen maakt deel uit van de top tien.