Kort

11/05/2013

Bananenschillen: de oplossing voor vervuild water

Onderzoek aan de Braziliaanse Universiteit van São Paulo wees uit dat door pesticiden vervuild water gezuiverd kan worden met bananenschillen. De wetenschappers maakten een poeder door de bananenschillen te vermalen, zeven en drogen in een oven. Dit poeder vermengden ze met het verontreinigde water en achteraf waren de pesticiden verdwenen. Men gaat nu bestuderen hoe deze techniek op grote schaal kan worden toegepast.

 

Persoonlijkheid bepalend bij conflicten tussen vissen

Wanneer vissen vechten om een hapje voedsel, gaan we er automatisch van uit dat de grootste en sterkste vis deze slag zal winnen. Uit een studie van de University of Exeter en Texas A&M University, blijkt dat dit niet het geval is. De onderzoekers stelden vast dat kleinere vissen vaak aan het langste eind trekken, zolang ze zich maar agressief genoeg opstellen. Ook blijken mannetjes veel agressiever te zijn dan vrouwtjes. Zulke persoonlijkheidskenmerken spelen in tijden van schaarste dus een grotere rol dan fysieke eigenschappen.

 

Lui oog behandelbaar met Tetris

Wie kampt met een lui oog krijgt normaal een pleister over het sterke oog gekleefd, maar een Amerikaans onderzoeksteam onder leiding van Robert Hess vond daar iets anders op. Zij lieten een groep patiënten Tetris spelen met speciale stofbrillen die het zichtveld opsplitsen. Het ene oog zag de vallende blokjes en het andere oog zag deze enkel op de grond vallen. Na twee weken behandeling was het zicht van het luie oog verbeterd in tegenstelling tot een groep die twee weken lang een pleister kreeg.

 

Appelvormige lichamen hebben slechtere nieren

Wie een appelvormig lichaam heeft, loopt een groter risico op een nierziekte dan wie een peervormig lichaam heeft. Dat blijkt uit een studie van het Universitair Medisch Centrum Groningen. ‘Appels’ hebben een hogere bloeddruk en een lagere bloeddoorstroming in de nieren dan ‘peren’. Dit verklaart waarom ze een groter risico lopen op nierziekten. Dit effect wordt versterkt wanneer deze personen kampen met overgewicht.

 

Sporttelex

JUDO Roxane Taeymans behaalde op de European Cup in London haar eerste internationale gouden medaille. Gefeliciteerd! ZWEMMEN Kimberly Buys verbeterde op de Diamond Speedo Race haar eigen Belgisch record op de 50m rug. Ze zwom zes honderdsten sneller dan in januari. En Ward Bauwens verbrak diezelfde dag het Belgisch record op de 400m vrije slag. HOCKEY Alexander Hendrickx en Félix Denayer bleven ongeslagen in de tweede ronde van de FIH World League in Saint-Germain. Ze gaan rechtstreeks naar de halve finales. Go Lions!