Artrose bestrijden met cholesterol medicatie
Stefan Clockaerts van de Universiteit Antwerpen vond tijdens zijn doctoraat aanwijzingen dat cholesterolverlagers schade aan kraakbeen kunnen voorkomen. Zijn ontdekking begon met het bewijs dat vetweefsel in het kniegewricht ontstekingsstoffen uitscheidt, die het kraakbeen beïnvloeden. Vetverlagende middelen als statines en fibraten bleken ervoor te zorgen dat het knievet stopte met de productie van deze ontstekingsstoffen. Bovendien stelde Clockaerts vast dat artrose significant veel minder vaak voorkomt bij mensen die statines slikken, bijvoorbeeld vanwege een te hoog cholesterolgehalte. “Voordat deze middelen echter in de praktijk kunnen worden toegepast op potentiële patiënten met artrose, is een gedegen dubbelblind klinisch onderzoek nodig”, verklaart Clockaerts. “Vervolgens zullen we kijken of de huidige vermoedens echt worden bevestigd.”
Goudatomen onder de loep
Met de hulp van Qu-Ant-Em, de krachtigste elektronenmicroscoop ter wereld, zijn wetenschappers van de onderzoeksgroep EMAT (Universiteit Antwerpen) erin geslaagd om de posities van individuele atomen in goudnanodeeltjes te bepalen. “Zulke nanondeeltjes kunnen bijvoorbeeld chemische reacties versnellen of katalyseren”, vertelt Sara Bals van EMAT (Electron Microscopy for Materials Science). “Bovendien hebben ze een veelvoud aan toepassingen in de nanoelektronica, en worden ze gebruikt in de strijd tegen kanker.” Bij al deze toepassingen speelt de 3-dimensionale vorm van de deeltjes een cruciale rol. Om de goudnanodeeltjes in drie dimensies te bestuderen werd gebruik gemaakt van elektronentomografie, een techniek waarbij 2-dimensionale beelden opgenomen met een elektronenmicroscoop via wiskundige algoritmes gecombineerd worden tot een 3-dimensionaal beeld. Het toonaangevende vakblad Nature Materials publiceerde de resultaten afgelopen maand.
Angst voor wiskunde kan pijn doen
Angst voor wiskunde kan een reactie in de hersenen produceren te vergelijken met die wanneer een persoon fysieke pijn ervaart, althans volgens een recent onderzoek aan de universiteit van Chicago. Met behulp van hersenscans, stelden onderzoekers vast dat de hersengebieden die actief zijn wanneer mensen met een angst voor wiskunde zich voorbereiden op wiskunde, overlappen met de hersengebieden die de dreiging van fysieke pijn registreren. Het onderzoek werd gerapporteerd in hun paper, "When Math Hurts: Math Anxiety Predicts Pain Network Activation in Anticipation of Doing Math" in PLoS ONE.
Een behandeling voor IBD
Parasitaire wormen werden recent gebruikt om inflammatory bowel disease (IBD) bij mensen te behandelen. Broadhurst et al. hebben nu deze therapie getest in rhesus aapjes met een gelijkaardige aandoening om de mechanismes achter de behandeling te testen. De resultaten suggereren dat de wormen de balans van intestinale bacteriën herstelt. Het onderzoek werd deze maand gepubliceerd in de paper “Therapeutic Helminth Infection of Macaques with Idiopathic Chronic Diarrhea Alters the Inflammatory Signature and Mucosal Microbiota of the Colon.” in PLoS Pathogens.
Sporttelex
Rugby: Het seizoen is goed begonnen voor de rugbyploeg van de AUHA. The Midgets kregen AUGent over de vloer en deden wat ze moesten doen. AUGent ging met 24-5 voor de bijl. Hockey: Felix Denayer, hockeyspeler voor The Dragons, staat in de selectie voor de Champions Trophy. De acht beste landen ter wereld nemen het tegen elkaar op. De Red Lions staan voor een zware opdracht in een poule met Australië, Nederland en Pakistan. (Tennis: Voor SEW-student Ruben Bemelmans is het Challengertoernooi in Helsinki in mineur geëindigd. Hij werd meteen uitgeschakeld. De Duitser Matthias Bachinger liet er geen gras over groeien en mepte Bemelmans met 6-3 en 6-2 uit het toernooi.) Zwemmen: Op het EK kortebaanzwemmen in het Franse Chartres hebben de Belgische vrouwen, waaronder Kimberly Buys, zich geplaatst voor de finale van de 4×50 meter vrije slag.