over onderwijs en onderzoek

kort
17/03/2013
đź–‹: 

Bijengif wondermiddel tegen hiv

Het hoofdbestanddeel van bijengif, melittine, kan het hiv-virus onschadelijk maken door gaten te prikken in het omhulsel van het beruchte virus. Dat blijkt uit een studie die verscheen in het vakblad Antiviral Therapy. Onderzoekers aan de universiteit van Washington spoten nanodeeltjes van het virus in met bijengif. Deze deeltjes krijgen een beschermlaag, waardoor ze afketsen op gezonde cellen. Deze ontdekking wordt nu gebruikt om een vaginale gel te ontwikkelen die de verspreiding van het hiv-virus preventief kan tegenhouden.

 

National Geographic Channel en Universiteit Antwerpen werken samen

Stem snel af op National Geographic Channel, want op 21 maart is de eerste Vlaamse productie voor de wetenschappelijke zender van start gegaan. In de documentairereeks Behind the Science komen vijf wetenschappelijke onderzoeksthema’s van onze universiteit aan bod. Het gaat onder meer over de ontstaansgeschiedenis van schilderijen, het opsporen van drugsrestanten in onze riolen, de meest nauwkeurige microscoop ter wereld, een bio-energieplantage voor hernieuwbare energie en de logistieke transportinfrastructuur in Vlaanderen.

 

Kwaliteit van sperma best in de winter

Volgens een Israëlische studie is de kwaliteit van sperma op haar best in de winter en het vroege voorjaar. De onderzoekers onderzochten het zaad van ruim 6.000 mannen die in behandeling waren voor onvruchtbaarheid. Daaruit bleek dat hun sperma vooral in de winter sneller zwom en minder afwijkingen vertoonde. In de loop van het voorjaar ging de kwaliteit weer achteruit.

 

Apparaat houdt lever levensvatbaar buiten het lichaam

Britse medici en onderzoekers hebben een apparaat ontwikkeld dat een lever warm en levend houdt buiten het menselijk lichaam. Al twee patiënten hebben dankzij de uitvinding een nieuwe lever gekregen. In de huidige praktijk wordt een lever gekoeld bewaard, maar na veertien uur is het te riskant om die nog voor transplantatie te gebruiken. Door het nieuwe toestel kan een lever 24 uur levensvatbaar blijven.

 

Sporttelex

RUGBY Hoera voor The Midgets, de rugbyploeg van de AUHA. Zij maakten korte metten met de ploeg van de UGent die niet was opgewassen tegen de Antwerpse beren. The Midgets bevestigen met een overwinning van 81 – 5 hun goede vorm van dit seizoen. HOCKEY Ook felicitaties aan het adres van hockeyspeler Jeffrey Thys. De kapitein van KHC Dragons is verkozen tot Vlaamse topsportstudent van het jaar. JUDO Judoka Roxane Taeymans werd vijfde op het EK -23 in de klasse tot 70 kilogram.