Je zal het maar voorhebben: het ligt op het puntje van je tong en toch kan je er niet opkomen. Dat ene woord ontglipt je keer op keer. Ook dit jaar schiet dwars alle schlemielen in zulke navrante situaties onverdroten te hulp. Maandelijks laten we ons licht schijnen op een woord waar de meest vreemde betekenis, de meest rocamboleske herkomst of de grappigste verhalen achter schuilgaan. Deze editie kijken we door de nevel heen.
Herfst, dat betekent: de lessen die terug opstarten, bruin-geel-oranje wandelingen en zin in warme, zoete dranken. Halloween komt stilaan aanzetten en de dagen worden korter. Voor ons Belgen wil de herfst helaas ook zeggen dat we afscheid nemen van de zon tot aan het begin van de lente, wanneer ze weer door de wolken heen komt. We trekken vanaf nu onze regenjassen aan of steken een paraplu in onze rugzak om naar de les te gaan en de dagdromers onder ons zullen diep nadenkend naar de druppels staren die over de ramen lopen. De ochtenden zijn het beu om te starten met mooie zonsopgangen en verkiezen het vanaf nu om nevelig te zijn. Een staat tussen droog en regenachtig, net geen mist, maar wel genoeg om ons rillend buiten te laten komen. Nevelig: het soort weer waarbij je de kleine druppeltjes net niet boven de grond ziet hangen, maar toch met een vochtig gezicht het leslokaal zal binnenstappen.
Wil je slim klinken wanneer je een van deze herfstige dagen alweer over het weer praat? Noem de buitenlucht dan eens nevelig in de plaats van mistig en laat blijken dat je ook het verschil kent. Je hebt namelijk pas mist wanneer je minder dan een kilometer ver kan kijken, nevel is zijn iets zachtere broertje. Met dit meteorologische feitje zal je zeker al je vrienden omver kunnen blazen, moest je weer eens binnen vastzitten tijdens een van die eeuwige regenbuien met een tekort aan gespreksonderwerpen. Het woord nevelig vindt zijn, tevens ook zeer gesofisticeerde, herkomst in het Grieks en Latijn, afgeleid van respectievelijk nephèle en nebula. Al hadden die Oude Grieken en Romeinen waarschijnlijk net iets minder last van nevelig weer.
Wil je daarna het gesprek een andere richting dan het weer laten opgaan, dan kan je altijd overschakelen naar het onderwerp van die net opgestarte lessen en het woord hergebruiken in zijn andere, doch gerelateerde betekenis: nevelig betekent namelijk ook vaag. Begrijp je dus voorlopig niets van die lessen, maar wil je je onbegrip met iets mooiere woorden uitdrukken? Denk dan aan die niet-mist van vanochtend. Al vind ik dat ze wel iets hebben, die vage, nevelige, vroege ochtenden.
- Log in to post comments