19/05/2022
Series bingen, je hele kot uitkuisen, oeverloze chatgesprekken voeren; het is weer tijd om te blokken en dus bij uitstek tijd om de laatste weken voor je examen zo nutteloos mogelijk te besteden. Doe anders eens iets productiefs met je uitstelgedrag en maak deze zoetigheden! Zo kan je genieten van wat comfortfood en heb je gelijk je blokcalorieën binnen. Deze examenperiode zijn je peren niet het enige wat gebakken is.
Dessertrecepten zijn exactere wetenschap dan de gemiddelde opleiding op de Stadscampus, let dus op de verhoudingen van de ingrediënten. Indien je andere vormen gebruikt dan aangegeven, pas dan zeker je hoeveelheden aan.
stap 1: biscuit
Benodigdheden:
- 100 g suiker
- 75 g bloem
- 25 g maizena
- 3 eieren
- 1 zakje vanillesuiker
- 1 mespuntje bakpoeder
- 1 snufje zout
Werkwijze:
- Meng de bloem, maïzena, bakpoeder en zout. Houd de mix droog in een apart kommetje.
- Neem een grote kom en voeg daar de eieren, de vanille-suiker en de kristalsuiker aan toe. Klop tien minuten lang stevig met een garde of keukenmachine.
- Pak je kommetje met droge ingrediënten en zeef ze bij het eiermengsel. Meng vervolgens met een spatel. Wees niet te wild, anders breek je te veel luchtbubbels.
- Als je geen klontjes bloem meer ziet, giet je het beslag in je springvorm en zet je die in het midden van de voorverwarmde oven (180°C). Na een 25-tal minuten begin je best te controleren of het biscuit klaar is. Dat kan met je vinger: als hij puddingachtig aanvoelt, heeft hij nog even nodig.
- Wanneer het biscuit zachtjes terugveert, zet je de oven uit en geef je het nog 10 minuutjes om op adem te komen. Daarna haal je het uit de oven en geef je het weer 10 minuutjes. Verwijder de springvorm en laat afkoelen tot kamertemperatuur.
stap 2: banketbakkersroom
Benodigdheden:
- 70 g suiker
- 35 g bloem
- 350 mL melk
- 1 mespuntje zout
- 2 zakjes vanillesuiker
- 3 eierdooiers
Werkwijze:
- Giet de melk in een pannetje en zet op een laag vuur. Ondertussen meng je de eierdooiers, suiker en vanillesuiker samen tot een homogene massa en roer je als laatste de bloem erdoor.
- Haal je pannetje van het vuur als de melk bijna begint te koken. Voeg heel langzaam al roerend toe aan het mengsel.
- Giet het mengsel vervolgens terug in het pannetje en blijf goed roeren terwijl het kookt. Zet het vuur vooral niet te hard, om klonters te voorkomen.
- Als de room de consistentie van pudding heeft bereikt, laat je hem afkoelen in de koelkast. Heb je haast? Smeer het dan eerst uit op een bord of bakplaat en bedek de room dan met vershoudfolie.
stap 3: afwerking
Benodigdheden:
- 50 g poedersuiker
- 1/2 eetlepel water
- 2 eetlepels citroensap
- 1 fijngeprakte banaan
- 1 handje bosbessen
Werkwijze:
- Snijd het biscuit doormidden, zodat je twee dikke ronde plakken krijgt. Wacht hiervoor wel tot hij voldoende is afgekoeld.
- Smeer een dikke laag banketbakkersroom op de onder-ste helft en daarbovenop de fijngeprakte banaan. Zet vervolgens de bovenste helft van het biscuit daar weer bovenop.
- Meng de poedersuiker, het water en het citroensap tot een homogene massa.
- Spreid het glazuur uit over de bovenkant van de taart en steek er, nu het nog vloeibaar is, wat bosbessen in. Garneer eventueel met poedersuiker.
- Log in to post comments