New York cheesecake

recept

31/05/2022
Cheesecake (© Alina Kholopova | dwars)
Bron/externe fotograaf

Alina Kholopova

🖋: 

Series bingen, je hele kot uitkuisen, oeverloze chatgesprekken voeren; het is weer tijd om te blokken en dus bij uitstek tijd om de laatste weken voor je examen zo nutteloos mogelijk te besteden. Doe anders eens iets productiefs met je uitstelgedrag en maak deze zoetigheden! Zo kan je genieten van wat comfortfood en heb je gelijk je blokcalorieën binnen. Deze examenperiode zijn je peren niet het enige wat gebakken is. 

Dessertrecepten zijn exactere wetenschap dan de gemiddelde opleiding op de Stadscampus, let dus op de verhoudingen van de ingrediënten. Indien je andere vormen gebruikt dan aangegeven, pas dan zeker je hoeveelheden aan. 

Benodigdheden: 

  • Springvorm (ingevet of bekleed met bakpapier) 
  • Voorverwarmde oven (150°C) 
  • Grote mengkom 
  • Afhankelijk van je budget ne klopper), of een vork 

 

Ingrediënten:

  • 190 g petit-beurrekoekjes 
  • 50 g gesmolten boter 
  • 5 eieren (waarvan 1 gescheiden) 
  • 900 g roomkaas 
  • 190 g kristalsuiker 
  • 1 theelepel vanille-extract 
  • fruit (optioneel) 

 

Werkwijze:

  • Verkruimel, terwijl de oven voorverwarmt op 150°C, de petit-beurrekoekjes  tot  fijne  kruimels  en  meng  er  de  ge-smolten  boter  doorheen.  Wanneer  het  geheel  zanderig  wordt, meng je er ook 1 eidooier doorheen.
  • Lepel het mengsel over in de springvorm, maak de bodem effen en zorg dat hij volledig tegen de vorm plakt door met de bolle kant van een soeplepel aan te drukken. Bak in  de  voorverwarmde  oven  voor  20-25  minuten.  Wanneer de bodem goudbruin is, haal je de vorm uit de oven en laat je hem rustig afkoelen. Verwijder de springvorm niet!
  • Kuis  je  kom  en  vul  hem  met  de  roomkaas,  de  kristalsuiker en het vanille-extract. Klop alles samen tot een effen, romig  mengsel. Voeg  al  kloppend,  een  voor  een  de  4  resterende eieren toe. Nadat alle eieren zijn toegevoegd zal het mengsel lopend zijn. Mix het voldoende maar niet te lang, anders zal je kaastaart makkelijk scheuren. Als je graag fruit toevoegt, is dit het moment om het er rustig tussen te spatelen.
  • Giet  het  mengsel  op  de  gekoelde  koekjesbodem  en  zet  het geheel in de oven. Als je plaats hebt, zet je best nog een  ovenschotel met  water  onderaan  de  oven.  Bak  30  tot 40 minuten. De kaastaart is klaar als hij goudbruin is en het midden nog wiebelt als je op de springvorm tikt.
  • Laat het geheel 2 uur afkoelen in de oven met de oven-deur  op  een  kier  en  zet  de  taart  nadien een  nachtje  in  de koelkast.