19/05/2022
Bron/externe fotograaf
Alina Kholopova
Series bingen, je hele kot uitkuisen, oeverloze chatgesprekken voeren; het is weer tijd om te blokken en dus bij uitstek tijd om de laatste weken voor je examen zo nutteloos mogelijk te besteden. Doe anders eens iets productiefs met je uitstelgedrag en maak deze zoetigheden! Zo kan je genieten van wat comfortfood en heb je gelijk je blokcalorieën binnen. Deze examenperiode zijn je peren niet het enige wat gebakken is.
Dessertrecepten zijn exactere wetenschap dan de gemiddelde opleiding op de Stadscampus, let dus op de verhoudingen van de ingrediënten. Indien je andere vormen gebruikt dan aangegeven, pas dan zeker je hoeveelheden aan.
Benodigdheden:
- Springvorm (ingevet of bekleed met bakpapier)
- Voorverwarmde oven (180°C)
- Grote mengkom
Ingrediënten:
- 250 mL havermelk
- 240 g zelfrijzende bloem
- 120 g cacao
- 300 g rietsuiker
- 500 g bakpoeder
- 250 mL koffie
- 180 mL olie
- 175 g pure chocolade
- 250 mL room
- 1 eetlepel vanillearoma
- 1 zakje vanillesuiker
Werkwijze:
- Meng, terwijl de oven voorverwarmt op 180°C, de bloem, de cacao, de rietsuiker, een eetlepel vanillearoma en het bakpoeder door elkaar.
- Schenk de hete koffie, de olie en de melk bij het mengsel en roer het door elkaar tot een lopend egaal deeg.
- Giet het deeg in een springvorm en bak 20 minuten. Kijk na of je een vork in de cake kunt prikken en hij er droog uit komt. Laat de cake afkoelen.
- Smelt 100 g van de pure chocolade. Dat kan au bain marie of in de microgolfoven als je hem op een laag wattage zet. Klop ondertussen 200 mL van de room op en meng er nadien de gesmolten chocolade onder, zorg dat de chocolade niet te heet is.
- Snij de afgekoelde cake doormidden. Bedek het onderste deel van de cake met een dikke laag van het chocolade-mengsel en zet de cake in de koelkast. Leg het tweede stuk cake er pas op als het mengsel is opgesteven.
- Maak een chocoladecrème door de overige room en chocolade samen te gieten. Dat kan bijvoorbeeld ook met witte chocolade voor een verrassend effect. Giet de crème over de cake.
- Je kunt de taart verder versieren met fruit, slagroom, ge-hakte noten, chocoladeschaafsel of een ganache van ve-gan witte chocolade voor een extra feestelijke toets.
- Log in to post comments