TAKEOFFANTWERP_
Je hebt een hoofd vol ideeën, een gigantische drive en zin om er helemaal voor te gaan: je eigen bedrijf uit de grond stampen. Maar bij wie klop je aan met al je vragen? En valt het te combineren met je studie?
TAKEOFFANTWERP_, een samenwerkingsverband tussen de Associatie Universiteit & Hogescholen Antwerpen (AUHA) en de Stad Antwerpen onder de vleugels van GATE15, probeert al twee jaar geëngageerde jongeren met ondernemingszin zo goed mogelijk te begeleiden bij hun eerste stappen in de wereld van het ondernemen.
Begin vorige maand organiseerde deze springplank voor student-ondernemers met enkele partners (onder meer de jongerenwerking KAVKA en studentenvereniging SINC) TAKEOFFANTWERP_ALLIANCE. Via dit samenwerkingsverband met het werkveld wil men de brug tussen de student en de ondernemerswereld nog verder uitbouwen.
Ook de federale overheid draagt trouwens haar steentje bij. Sinds dit jaar bestaat er een eigen sociaal statuut voor student-ondernemers met een voordelige bijdrageregeling waarbij ze fiscaal gelijkgesteld worden aan jobstudenten. Onze universiteit sprong mee op de kar en ondersteunt ondernemende studenten vanaf dit academiejaar met een apart statuut.
bijzondere statuten aan UAntwerpen
Aan de Universiteit Antwerpen worden al langer enkele bijzondere statuten verleend aan studenten die met meer bezig zijn dan studeren alleen. Zo kan je al enkele jaren een topsport- en kunstenaarsstatuut aanvragen. Hierdoor wordt het gemakkelijker om je studentenleven te combineren met een sport of kunst die veel tijd en aandacht vraagt. Lessenroosters en examenroosters kunnen mits toestemming aangepast worden aan de noden van de student. Zo kunnen studenten bijvoorbeeld een examen verschuiven, als dat samenvalt met een belangrijke beurs in hun vakgebied.
studeren én ondernemen
Nieuw sinds dit academiejaar is het statuut voor de student-ondernemer. Ook met dit statuut kunnen studenten bijzondere faciliteiten aanvragen, maar veel belangrijker is echter de specifieke coaching op maat. Je geniet dus niet alleen van dezelfde voordelen als de topsporters en kunstenaars, maar vanuit de universiteit, TAKEOFFANTWERP_ en haar partners geniet elke student-ondernemer ook een aangepaste en professionele begeleiding. Op die manier kunnen studenten snel en efficiënt antwoorden verkrijgen van experts die verbonden zijn aan het project. Voor de jonge bedrijfsleiders die nog geen vast stekje hebben, kan zelfs een werkplek worden voorzien, zoals in een van de gratis kantoorruimtes in de Boerentoren (Startit@kbc). Bovendien krijgen ze de mogelijkheid deel te nemen aan workshops op topniveau.
Het statuut is echter niet vrijblijvend. Om in aanmerking te komen, moet je als student voldoen aan een paar voorwaarden. Je moet reeds zestig studiepunten hebben behaald en dus minstens in zijn tweede jaar zitten. Bovendien moet je in het vorige academiejaar ten minste zestig procent van de opgenomen studiepunten behaald hebben. Tot slot moet je op het einde van elk jaar je vorderingen kunnen aantonen en wordt op basis daarvan bekeken of het statuut verlengd kan worden.
Dat de universiteit beseft dat ondernemingszin belangrijk is en aangemoedigd moet worden, hoef je niet meer in vraag te stellen. Voor wie al tijdens zijn studies een bedrijf wil opstarten, zoals de tien studenten uit verschillende richtingen die het statuut al aanvroegen, kan die steun een wereld van verschil betekenen. Men hoopt in de toekomst jaarlijks zo’n vijftig studenten te begeleiden.
kick-offevent
Om zoveel mogelijk studenten aan te sporen het heft in eigen handen te nemen, organiseerde TAKEOFFANTWERP_ALLIANCE op 11 oktober een kennismakingsavond met een aantal interessante sprekers. Voor elke doelgroep werden specifieke sessies voorzien, daarna volgde een panelgesprek en afgesloten werd er met een netwerkmoment waarop dienstverleners en promotoren aanwezig waren met een infostand. Jammer wel dat de deadline voor het aanvragen van het ondernemersstatuut dan al verlopen was ...
Tijdens het panelgesprek deelden Vlaams minister voor Werk, Economie, Innovatie en Sport Philippe Muyters, Laundry Day-organisator Luc Carpentier, docent-onderneemster Elise Meijer en net afgestudeerde ondernemers Peter Wellens, Charlotte De Ridder en Chaim Finizola hun ervaringen met geïnteresseerde studenten in een volle Aula Rector Dhanis. Het moraal van hun verhaal?
- Extra-curriculaire activiteiten zijn zeer belangrijk, Netflix iets minder;
- Bezint eer ge begint, maar begin vooral;
- Volg je hart en uwe leste frak ee geen zakken;
- Onderneem, onderneem en blijf ondernemen.
Dromen, denken, durven, doen en vooral: doorzetten.
Kandideren voor het statuut student-ondernemer kon dit jaar slechts tot 7 oktober, maar ook volgend jaar zal UAntwerpen jonge ondernemers ondersteunen. Interesse? Contacteer dan Eva Goethals of Daniel Boeykens van de Dienst voor Studieadvies en Studentenbegeleiding op het e-mailadres bijzonderefaciliteiten@uantwerpen.be.
- Log in to post comments