word jij de volgende Zuckerberg?

vier mini-bedrijfjes die je al kan starten tijdens je examenperiode

06/05/2018
🖋: 

Je studententijd is het ideale moment om te ondernemen. Vrije tijd heb je voldoende, je bent financieel redelijk onafhankelijk en tot een bepaald bedrag moet je van de overheid zelfs geen sociale bijdragen betalen. Als student-ondernemer kan je daarnaast in bepaalde gevallen ook examens laten verzetten, bijvoorbeeld wanneer deze overlappen met een belangrijk congres binnen jouw vakgebied. Zeggen dat je student bent opent ten slotte veel deuren die nadat je afgestudeerd bent meteen weer dicht vliegen. Waarom niet een kijkje nemen nu het nog kan?

Maar waar begin je in hemelsnaam? Zelf een een eigen bedrijf opstarten wordt vaak complexer voorgesteld dan het eigenlijk is. Veel beginnende ondernemers lopen bijvoorbeeld vast op wat ze precies willen doen, het moet van het begin af aan perfect zijn. De mythe bestaat namelijk dat een succesvol bedrijf begint bij een ondernemer met een million dollar idea, een genie die zijn tijd mijlen vooruit was en van begin af aan precies wist waarnaartoe. De realiteit is anders: ondernemen is experimenteren, proberen, falen en dan gewoon opnieuw beginnen. De grootste horde is het niet na vijf minuten wegzetten van een ingeving als 'idioot' of iets ‘dat toch nooit zou lukken’ en er net iets langer mee te blijven spelen. “Only those who dare to fail greatly can ever achieve greatly”, deze woorden zijn even waar vandaag als toen Robert Kennedy ze zo'n 50 jaar geleden uitsprak. Durf die uitdaging aan te gaan! De vier ideetjes hieronder willen je ondernemersbrein al eens prikkelen. Zie ze niet als kant-en-klare projecten, maar eerder als een eerste aanzet voor verder denkwerk.

 

word kotbaas

Veel studenten brengen de examenperiode thuis door. De drukte van de stad kunnen ontvluchten en elke dag een warme maaltijd op tafel, het zijn voor velen reden genoeg om terug naar mama te vluchten. Ook onze zomervakanties brengen we liever niet door op ons stekje van vier bij vier meter. Tijdens die periode verwacht de kotbaas echter nog steeds de huur voor je leegstaande kamer. Dit creëert een interessante opportuniteit: waarom speel je niet zelf even voor kotbaas?

Via platformen als Airbnb is het tegenwoordig belachelijk eenvoudig om een kamer te verhuren, zeker als die kamer in het midden van een stad als Antwerpen ligt. Een snelle rekensom leert dat als je slechts een tweetal weken verhuurt tegen 25 euro per nacht je toch al 350 euro in je zak kan steken. Heb je een mooiere studentenkamer, dan kan die prijs makkelijk wat hoger. Trek daar nog wel even de bijdrage van Airbnb af, de kosten voor water en elektriciteit en je eigen moeite om de sleutel af te gaan geven. Check ook zeker even bij je kotbaas of je mag onderverhuren.

 

open je eigen boekenwinkeltje

Elk academiejaar kopen we peperdure boeken die daarna gewoon liggen te verstoffen in de kast. Een beetje ondernemende geest kan hier zijn slag uit slaan. Meestal weet je wel welke handboeken jaar op jaar opnieuw gebruikt worden en zit je in tal van Facebook-groepen van je opleiding. Trek eens een middagje uit om boeken online te plaatsen waarvan je weet dat je ze toch goedkoop kan overkopen. Vaak zijn ze elders veel meer waard. Platformen zoals Marktplaats, Tweedehandsstudieboeken.nl, Bookmatch en zelfs Bol.com lenen zich uitstekend tot het testen van die hypothese.

Het is niet nodig daarvoor je bankrekening op voorhand te plunderen: je kan perfect de boeken online plaatsen zonder ze zelf eerst te kopen en wachten tot je een koper hebt voor je ze aanschaft. Wanneer je een bestelling binnenkrijgt contacteer jij gewoon de verkoper ervan en laat je het boek versturen naar je eigen koper. Makkelijk voor de verkoper van het boek en een mooi extra zakcentje voor jou. Let in beide gevallen zeker wel op dat die uitgave het komende academiejaar nog gebruikt wordt en communiceer eerlijk naar de verkoper van het boek toe!

 

Become master of Keys

Menig student heeft het al meegemaakt: je staat voor je kot na een avondje uit en merkt dat je onderweg ergens je sleutel bent verloren. Wat nu? Het is te laat om nog een bus naar huis te nemen en ook je vrienden liggen al lang in bed, mogelijk hun eigen. Je kan ofwel je kotgenoten wakker bellen en in de gang slapen, ofwel terug op café gaan en de volgende dag je kotbaas bellen voor een vervangsleutel. Geen van beide opties zijn echt geweldig. Vloekend op je wandeling terug door de stad overpeins je de mogelijkheid gewoon ergens veilig een reservesleutel te hebben liggen.

Wat als je die nacht zelf nu eens gewoon een nummer kon bellen en iemand je meteen een reservesleutel kwam brengen? Voor een klein bedrag kan je op veel Amerikaanse campussen in het begin van het academiejaar je reservesleutel in bewaring geven bij kleine bedrijfjes die deze veilig voor je opslagen. Vaak worden deze bedrijfjes gerund door enkele studenten. Heb je de sleutel nodig doorheen het jaar dan kan je hem gewoon op een vast adres ophalen. Sommige bedrijfjes verdienen nog wat bij door je een meerkosten aan te rekenen als ze hem moeten komen brengen of als je hem in het midden van de nacht komt afhalen. In Europa is dit concept nog niet zo wijdverspreid, maar misschien komt daar snel verandering in? Zorg in ieder geval dat je nooit het adres vraagt van de koten waarvan je sleutels bewaard en vraag voor je opstart misschien ook even om juridisch advies.

 

ga de concurrentie aan met Amazon

Ooit al eens je eigen webshop willen hebben? Waar je vroeger makkelijk een paar duizenden euro’s neertelde voor zelfs de eenvoudigste website bestaan er tegenwoordig goedkopere oplossingen. Via services zoals Shopify of Woocommerce heb je voor zo’n 30 euro per maand al een volledige webshop, zonder dat je zelf iets van programmeren moet kennen. Er is werkelijk geen limiet aan wat je allemaal kan verkopen. Ben je zelf creatief aangelegd dan bestaat de mogelijkheid om je creaties te verkopen op T-shirts, posters of zelfs strandhanddoeken via een dienst als Printful.

Zie je het liever groter, dan kan je natuurlijk ook een voorraad goedkope Iphone hoesjes importeren uit China voor nog geen 50 cent en ze doorverkopen aan zeven euro per stuk. Als je tijdens je examenperiode eens een dag geen zin hebt om te studeren dan heb je binnen 12 uur een volledig werkende site, klaar voor je eerste klant. De vraag is alleen: hoe ga je je winkel noemen?

 

Voel jij het ook kriebelen te ondernemen? Neem hier dan zeker een kijkje!