Uit cijfers van het Centrum voor Informatie over de Media blijkt dat de meeste radiozenders er het laatste decennium op het gebied van luisteraars niet op achteruit gaan. Sommige zenders hebben net meer luisteraars dan enkele jaren geleden. Ook studenten zetten vaak de radio aan. Op het werk, op kot of tijdens het studeren. Radiozenders zoals Studio Brussel en MNM hebben zelfs speciale uitzendingen tijdens de examenperiodes, maar de talloze reclameblokken, nieuwsuitzendingen en elke dag dezelfde nummers werken voor sommigen contraproductief. Daarom trok dwars naar Radio Centraal, een alternatieve radiozender in het hart van Antwerpen die al 36 jaar meedraait.
Op een grijze woensdagmiddag had dwars een afspraak met Monday Agbonzee, net afgestudeerd in de Fotografie, en Simon Beeckaert, student contrabas aan het Conservatorium Antwerpen. De twee vrienden hebben sinds kort een eigen radioprogramma op Radio Centraal. Het is Monday die de deur opent van het herenhuis op de Ernest Van Dijckkaai. “Ga de trap maar op, het is boven te doen.” Boven aangekomen zagen we grote ramen die inkijk in de studio geven. Simon is net een volgende plaat aan het uitzoeken. Bij de uitnodiging voor hun programma, dacht ik dat we gewoon enkele vragen mochten stellen tijdens het spelen van de nummers. De verbazing was dan ook groot wanneer we meteen een microfoon onder de neus krijgen geschoven. “Dan kan jij wat vragen aan ons stellen en dan kunnen wij jou misschien ineens tijdens ons programma interviewen.”
De grote on-airbalk begint licht te geven. We stellen onszelf en dwars voor. Tijdens het volgende nummer vraag ik waar de naam van het programma Che nu che la che vandaan komt. Monday antwoordt: “Dat is meer een esthetische speling op ‘genoeg gelache’. We proberen onszelf niet te serieus te nemen met ons programma.” Bij de vraag waarom ze bij Radio Centraal begonnen waren, grapt Monday: “Studio Brussel had ook nog een aanbieding, maar die hebben we afgeslagen.” Simon valt in: “Ik moest iemand zijn programma even overnemen op deze zender. En wanneer het programma uiteindelijk stopte, kwam er een plekje vrij. Ze vroegen of ik de uren die vrij kwamen niet wilde invullen. Monday zag ik niet zo vaak meer en het leek ons leuk om elkaar via deze weg minstens een keer per week te zien. Zo zijn we er wat ingerold." "We didn’t choose Radio Centraal. Radio Centraal chose us”, was de gezamenlijke conclusie.
Een echt thema of genre is er niet per se. Simon verduidelijkt: “De muziek die ik draai is vaak impro, jazz, maar ook evengoed groepen die ik live heb gezien of heb ontdekt de afgelopen weken. Het hangt van week tot week af.” Anders dan bij andere radiostations, zijn er bij Radio Centraal (bijna) geen verplichtingen. Je betaalt vijf euro per programma per maand, oftewel zestig euro per jaar. En zolang er geen racistische, homofobe of (rechts-)extremistische uitlatingen de ether worden ingestuurd en de studio niet wordt afgebroken, is iedereen vrij om zelf met voorstellen af te komen voor een eigen programma. Monday vult aan: “Wij zijn volgens mij gewoon deel van de visie die Radio Centraal aanhangt. Wij maken elke woensdagmiddag twee uur radio. Het is vooral veel à l’improviste. De mensen wat nieuwe muziek doen leren kennen en het tegelijk allemaal niet te serieus nemen. En dit zonder nefast te zijn voor het programma en de zender. We passen blijkbaar binnen het concept.” De radiomakers worden niet betaald, dus twee ‘verplichte’ uren in de week het hele jaar door lijkt misschien een groot engagement. Maar voor diegenen die het graag doen is dit meer een privilege dan een verplichting. Zo zegt Simon: “En als je eens niet kunt of totaal geen zin hebt, zet je gewoon het nachtkanaal open. Radio Centraal is 24/7 on air. Het nachtkanaal is een afspeellijst die in de loop der tijd werd samengesteld door een medewerker van deze zender. Ik denk dat die man ondertussen voor enkele jaren aan muziek heeft verzameld.”
Verder is het voor de meeste radiozenders verplicht om het nieuws te brengen. Maar ook hier geeft Centraal een eigen invulling. Aangezien het geen commerciële zender is, beslissen de programmamakers namelijk zelf wat ‘nieuws’ is. Actualiteit die elders niet of op een andere manier aan bod komt, krijgt hier een plaats. “Nieuws over IT, biologie, metallurgie, poëzie, ... Andermaal ongehoord”, staat op hun site te lezen.
Om kwart na drie was het aan Mondays en Simons rubriek: ‘ditjes en datjes’. Onze dwarsfotografe Diana krijgt de eer om tijdens deze uitzending in het kort te verkondigen wat zij recent heeft meegemaakt. Na nog enkele nummers en Simon die een kort verhaaltje voorleest – onder begeleiding van muziek – wordt het nachtkanaal opengezet. “Degenen die hun programma hebben na ons konden vandaag niet", klinkt het.
Radio Centraal is een echte aanrader om in het snelkeuzemenu van je (auto)radio te hebben staan. Misschien is de ene uitzending iets te experimenteel, maar wie weet is de volgende wel jouw nieuw lievelingsprogramma.
Luister elke woensdagmiddag van 14u tot 16u naar ‘Che nu che la che’ op 106.7, Radio Centraal.
- Log in to post comments