Studentenradio in Antwerpen

Jongeren bereiden oprichting van eigen radiozender voor
17/10/2010

Naarmate het belang van een stad als studentenstad toeneemt, breidt ook het aanbod aan studentenmedia uit. In navolging van Radio Scorpio in Leuven en vooral Urgent.fm in Gent krijgt ook Antwerpen binnenkort haar eigen studentenradio.

Op een koude donderdagavond zitten in een zaaltje op de eerste verdieping van jongerencentrum Kavka een stuk of dertig jonge studenten druk heen en weer pratend om een lange tafel. Op deze tweede redactievergadering bespreken ze programmavoorstellen en bedenken ze een naam voor hun nieuwe zender. Radiant en Radio Actief – “dan kunnen we al wat we organiseren ‘Radioactiviteiten’ noemen” – lijken de grootste kanshebbers. Voorlopig wordt er gewerkt onder de zakelijke naam Antwerpen Studentenradio. Ergens begin 2011 moet het kersverse radiostation operatief zijn.

 

Vier maanden geleden, op 29 mei, behaalde initiatiefneemster Sharon Slegers de derde plaats in de Antwerpse ideeënwedstrijd Troef. Slegers, studente Journalistiek aan de Plantijn Hogeschool, stelde samen met enkele van haar studiegenoten voor om de eerste Antwerpse studentenradio op te richten. Dat leverde hen prompt 25.000 euro aan prijzengeld en dus startkapitaal op. Om de ambitieuze studentes op technisch gebied te begeleiden, werden vervolgens contacten gelegd met REC, het Gentse radiocentrum dat de sector verenigt. In de kelder van Kavka bouwt het REC momenteel een studio die voor het einde van het jaar klaar moet zijn. Bovendien zal het radiocentrum ook de vorming van de vrijwilligers verzorgen.

 

Hoewel Sharon Sleghers erop hamert dat het succes van de studentenradio niet aan de grootte van haar publiek zal worden afgemeten, maar aan de ervaring die de vrijwilligers opdoen, stond de nog naamloze zender al wel op StuDay om programmavoorstellen en medewerkers te sprokkelen. Ook vanuit het vergaderzaaltje borrelen ideeën op. Kotrecepten, studentenfeestjes, opkomend muzikaal talent en eventueel duiding zouden een plek krijgen in het zendschema. Bovendien is het de bedoeling om volgend jaar intens samen te werken met European Youth Capital wanneer Antwerpen die eer in 2011 te beurt valt.

 

Aangezien het haast onmogelijk is om een regionale radiofrequentie te verkrijgen, verkiest Antwerpen Studentenradio de veel goedkopere online variant. Toch zal in de nabije toekomst, wanneer het prijzengeld is uitgegeven, de vraag rijzen hoe SABAM, promotiemateriaal, de kosten van de website en eventuele huur betaald zullen worden. Wanneer de zender afhankelijk wordt van adverteerders zal er voor de vrijwilligers wellicht minder tijd zijn om ervaring op te doen. Misschien wil de Associatie Universiteit & Hogescholen Antwerpen een studentenradio wel ondersteunen, maar dan zal die eerst zijn relevantie moeten bewijzen. Zelf hoopt Sharon Slegers op termijn vast gesubsidieerd te worden door de stad. Dat zijn echter allemaal zorgen voor later. Zolang er uit de ether nog enthousiast gediscussieerd en gefantaseerd kan worden over het radiostation, heerst in Kavka de creativiteit. De drang om te creëren is dan ook wat de ambitieuze studenten hier vanavond verenigt. Over enkele weken zouden wij allemaal mogen meegenieten van wat hun ideeën van vanavond oplevert.