Luister naar je moedertaal!

dwarse podcasts

22/06/2016
🖋: 

Radio een dood medium? Leve het internet! Enthousiaste en gepassioneerde radiomakers blijven niet bij de pakken neerzitten en werpen hun talenten in de strijd bij het maken van podcasts, radioshows te beluisteren wanneer jij wilt. Tijdens het strijken bijvoorbeeld, of in de trein terug naar het thuisfront. De groeiende populariteit van het medium – met name in de Verenigde Staten – betekent ook een groeiend en overweldigend aanbod. Maar ook in Nederlandstalig gebied zijn verschillende radiomakers lustig aan het podcasten geslagen. dwars biedt een selectie die je een hart onder de riem kan steken tijdens de examens.

Citybooks

Studeren, blokken, je opsluiten in je kot, bij je ouders thuis of in de bunkers van de bibliotheek. Het zijn juist deze tijden wanneer de reislust het hardst toeslaat. Zelfs de gerechtvaardigde eet- een rookpauzes op het Hof van Liere kunnen niet genoeg lichtstralen bieden om de onrustige ziel tot rust te sussen. Hart en hoofd willen wandelen door onbekende steden. Op zoek naar het avontuur! Vlaams-Nederlands cultuurhuis deBuren speelt in op de wanderlust van de drukke mens van vandaag met het City Books project. Verschillende schrijvers nemen je in hun luisterverhalen van 30 minuten mee op reis in steden over heel de wereld. Van Lissabon tot Sheffield, en via Stellenbosch weer terug naar Ieper. En je bent op tijd weer thuis om je samenvatting nog eens door te nemen.

 

 

Roes

Roes is uitstekend luistervoer wanneer je geen tijd hebt om te feesten, maar er tijdens het studeren wel iets over wil leren... De roes is niet enkel iets wat je moet uitslapen na een nacht stevig pintjes pakken. Want wie de wereld(en) van de roes in trekt, komt op de meest uiteenlopende plekken terecht. Voor het jonge online platform VPRO Dorst ging AudioCollectief SCHIK op onderzoek uit naar dit wonderlijke en tot de verbeelding sprekende gegeven. De drie Vlaamse en Nederlandse radiomaaksters komen er in vier afleveringen achter dat de roes je via vele wegen kan vinden, overvallen en naar nieuwe plekken kan brengen. Na het beleven van de roes eindigen we altijd weer met beide voeten op de grond.

 

 

De Kapitein Kobe Show

“Steeds vaker merkte ik dat de verhalen van doorzettingsvermogen, hard werk en discipline een grote rol spelen in het leven van de mensen waar ik naar opkijk”, aldus de Kapitein zelf. In zijn één op één gesprekken wordt er gezocht naar de motivaties en doelen van zijn gasten en hoe zij gekomen zijn waar ze nu zijn. Succesvolle en inspirerende mensen in de breedste zin van het woord. De stijl van de podcast is die van een serieus Radio1-gesprek; weinig opsmuk en to the point. Maar hier krijgen de sprekers de tijd om genuanceerd en aandachtig te zijn. Tijd genoeg dus om mentale of fysieke notities te maken en je eigen doelen nog eens scherp te stellen.