UAblieft

Nieuws van op en rond onze universiteit
03/05/2005
🖋: 

De eredoctoraten worden dit jaar bijgewoond door een speciale gast, wij weten wie en waarom.

Naar jaarlijkse traditie worden op 27 mei de UA eredoctoraten uitgereikt. Dit jaar mogen de faculteiten Rechten, Letteren en Wijsbegeerte en Biomedische Wetenschappen samen het Instituut voor Ontwikkelingsbeleid en -beheer verdienstelijke onderzoekers uit hun onderzoeksgebied lauweren.

 

De faculteit Rechten koos voor professor Hugh G. Beale van de universiteit van Warvick. Zijn belangrijkste bijdrage situeert zich in de verbetering van het contractenrecht en de ontwikkeling van een Europees gemeenschappelijk referentiekader op dat vlak.

 

Professor Jonathan Israel van het Institute for Advanced Studies in Princeton krijgt een eredoctoraat van de faculteit Letteren en Wijsbegeerte. Hij slaagt erin om, ondanks de huidige versnippering van het historisch onderzoek, alle domeinen van de historische werkelijkheid te integreren tot een coherente synthese.

 

Professor Ken Sanders van de universiteit van Nevada werd voorgedragen door de Biomedische Wetenschappen voor zijn baanbrekend werk over de moleculaire en fysiologische mechanismen die aan de basis liggen van de werking van de onwillekeurige spieren in het maag-darmkanaal.

 

Het IOB koos voor professor Dani Rodrik van Harvard University wegens zijn kritische analyse van de processen van economische groei, economische ontwikkeling, handelspolitiek en globalisering.

 

Tenzij je hun richting studeert begrijp je hoogstwaarschijnlijk niets van de kwaliteiten van deze doctorandi. Misschien moet je dan maar gewoon naar de plechtige ceremonie komen voor HKH Prinses Mathilde, die aanwezig is vanwege haar persoonlijke band met de ontvanger van het eredoctoraat voor algemene verdiensten. Dat gaat naar UNICEF, de organisatie die onder meer een cruciale rol speelde bij de totstandkoming en naleving van het Verdrag op de Kinderrechten.