Het dividend

Het Marktsegment
18/02/2013
🖋: 

De financiële wereld, je leest er overal over. Maar soms kan de moed je in de schoenen zakken. Het ene na het andere ingewikkelde concept wordt je naar het hoofd gesmeten, zonder enig spoor van uitleg of zelfs maar begrip voor wie niet zou weten wat een flash crash of schuldpapier is. Geen paniek, want iedere maand verduidelijkt Capitant, de studentenvereniging die studenten wil inleiden tot en begeleiden naar de financiële markten, op deze pagina’s de werking van de beurs. Dit jaar gidst ‘Het marktsegment’ je door het nieuws over de beurs zonder gevaar voor struikelen over moeilijke termen en ingewikkelde concepten. Wij leggen ze hier namelijk in mensentaal uit.

Vertrouwen

Je kan aandelen kopen om ze daarna – hopelijk aan een hogere prijs – te kunnen verkopen. Jouw winst is dan het verschil tussen de aan- en verkoopprijs. Maar je kan ook geld krijgen van het bedrijf waarvan je een aandeel in bezit hebt. Een dividend, of een winstuitkering op een aandeel, is een deel van de winst van het bedrijf dat wordt uitgekeerd aan de aandeelhouder. Bedrijven keren een dividend uit aan de aandeelhouders om de winst die ze hebben gemaakt te verdelen over degenen die geld in hen hebben geïnvesteerd. Bedrijven kunnen ook kiezen om geen dividend uit te keren, of een hoger of lager dividend dan je op basis van de resultaten van de onderneming zou verwachten. Er kan zelfs een dividend worden uitgekeerd als er helemaal geen winst gemaakt is in het voorbije jaar. Waarom keren bedrijven wel of niet een dividend uit? En hoe zit het met de dividendpolitiek van enkele belangrijke bedrijven?

 

Wanneer een dividend wordt uitgekeerd, verlaat dit geld de onderneming definitief. Waarom zou een onderneming ervoor kiezen om geld uit de onderneming te laten wegvloeien, geld dat ze bijgevolg niet meer kan gebruiken? Ten eerste willen bedrijven aan beleggers het signaal geven dat het goed gaat met de onderneming. Zelfs als het eigenlijk niet zo goed gaat. Wanneer er bijvoorbeeld verlies is over het voorbije jaar, wil de onderneming het signaal geven dat de moeilijkheden maar tijdelijk zijn en kan ze dus ook een dividend uitkeren. Daarnaast kan er een probleem zijn wanneer bestuurders die geen aandeelhouder zijn, de onderneming runnen. De aandeelhouders kunnen wantrouwig worden: wat doen die bestuurders met ons geld? Gaan ze er wel goed mee om? Doen ze niet aan vriendjespolitiek wanneer ze contracten aangaan met andere bedrijven? Om het vertrouwen van de investeerders in het management te herstellen, kan de onderneming geld teruggeven aan de beleggers, in de vorm van een dividend dus. Zo is er minder geld beschikbaar in de onderneming dat door het management mogelijk slecht besteed zou kunnen worden.

 

Gaan bedrijven dan een heel groot dividend uitkeren wanneer er veel winst is, en een heel klein als het niet zo’n goed jaar was voor de onderneming? Nee, in de praktijk gaan bedrijven ernaar streven elk jaar een redelijk en stabiel dividend uit te keren. Beleggers willen namelijk liever elk jaar een beetje geld, dan in één jaar heel veel en in het volgende jaar niets. Ondernemingen gaan dus proberen in vette jaren geld te reserveren om in magere jaren ook een dividend te kunnen uitkeren. Bedrijven zullen er ook naar streven hun dividend jaarlijks lichtjes te laten stijgen om een positief signaal te geven aan de aandeelhouders over de toestand van de onderneming.

 

Fors dividend

Bedrijven gaan dus proberen een dividendniveau te vinden dat ze in de toekomst kunnen aanhouden. Wanneer de economie in een recessie zit en bedrijven onzeker zijn over de toekomst, zien we dat sommige bedrijven hun dividendpolitiek naar beneden toe gaan aanpassen. Ze willen er zich immers van verzekeren dat ze voldoende geld overhouden om de werking van de onderneming te verzekeren. Wanneer een onderneming zo’n knip in het dividend aankondigt, zijn de beurzen hier over het algemeen niet tevreden mee en zien we een terugval van de koers van het aandeel. Toen AB Inbev bijvoorbeeld in 2009 een verlaging van het dividend aankondigde, daalde de koers met maar liefst 7 procent.

 

Tot slot hebben we nog het meest besproken dividend van de voorbije weken, dat van KBC. KBC kondigde aan over het jaar 2012 een dividend van 1 euro per aandeel uit te keren. Dit is meer dan verwacht en de aandeelhouders van de bank zijn dus tevreden. Ook de Vlaamse overheid kan tevreden zijn: door de uitkering van het dividend moet KBC aan de Vlaamse overheid een coupon op de staatssteun betalen, naast de terugbetaling van de staatssteun zelf.

 

Volgens CEO Johan Thijs laat de financiële gezondheid van KBC opnieuw toe de aandeelhouders te vergoeden. Het bedrijf maakte 612 miljoen euro winst in 2012 ten opzichte van 13 miljoen euro in 2011. Het volgende jaar zal er dan weer geen dividend worden uitgekeerd, kondigt KBC nu al aan. De koersen reageerden positief op het nieuws van het forse dividend: de koers steeg boven de grens van 30 euro en behaalde zo haar hoogste koers in twee jaar. Het is normaal dat de koers van een aandeel stijgt wanneer de uitkering van een dividend wordt aangekondigd, zeker wanneer het dividend hoger is dan verwacht.

 

Voor nog meer informatie over de financiële markten moet je op de Investorday zijn. Een hele dag interessante lezingen en ’s middags een Networking Lunch met de aanwezige bedrijven. Voor meer informatie, surf naar www.capitant.be