het boekje te buiten

theaterfestival Out of the Books

01/11/2015

Dacht je dat festivals alleen voor de zomer waren? Wel dan heb je het mis. Deze maand gaat Out of the Books immers van start, een cultuurfestival georganiseerd voor en door jongeren. Vorige week vond hun promonight plaats in cinema Cartoons. dwars ging een kijkje nemen.

Er heerst een gezellige drukte in het cafeetje onder Cartoons. Iedereen is gericht naar het podium, waar de organisatoren van het festival nog naarstig hun laatste voorbereidingen treffen. Bij het binnengaan ontmoet ik Lore Mutsaers, studente en tevens bezieler van het festival. Ze verzekert ons dat de promotieavond elk moment kan beginnen. Wij wachten geduldig af.

 

Wanneer de zaal begint uit te puilen van het volk en zelfs het parket voor ons bezaaid is met mensen, komt een man met gitaar het podium op. “Ik ben Winter Trees”, zegt hij en begint te spelen. Dromerige tonen klinken uit de klankkast van zijn gitaar. Hij lijkt helemaal op te gaan in zijn gitaarspel en heel even lijkt de rest van de wereld, het geroezemoes van het drukke café achter ons, vergeten. Daar is een woord voor: shoegaze.

 

Na het verlaten van de hogere sferen waarin de muzikant ons achterliet, is het tijd voor business. Dit is en blijft immers een promotieavond. Lore legt ons uit waar Out of the Books voor staat: het is een toneelevenement voor en door jongeren en studenten. De naam van het festival spoort studenten dan ook aan om out of the box te denken wanneer zij hun cultuur gaan halen en verder te kijken dan hun studie-books. Heel de maand november zullen er daarom drie toneelvoorstellingen worden georganiseerd, geselecteerd door Lore en haar team. Deze theaterstukken worden uitgevoerd door professionals, maar de promotiecampagne wordt volledig gedragen door jonge artiesten: aan de hand van enkele pop-upacts bereiden zij de weg voor naar de drie grote avonden. Het festival wil op die manier ook jong talent promoten. Dat deze promoavond bedoeld is om daar een voorsmaakje van te geven is duidelijk. “Houd je oren en ogen open,” zegt Lore op het einde van haar speech nog, “want het zou kunnen dat Out of the Books ook in de aula of zelfs in de bibliotheek voorbijkomt!”

 

Out of the Books - Lore Mutsaers (© dwars - Natasja Van Looveren)

 

Na haar speech wordt de microfoon gekaapt door een jongeman in pak, woordkunstenaar Gert Vanlerberghe wordt me later verteld. Op rijm en in ritme werkt hij een zelfgeschreven monoloog voor ons af. Hij is uit het leven gegrepen, ik kan alvast met enkele van zijn spitsvondigheden goed lachen. Daarna is het terug de beurt aan de organisatoren. Ze teasen de activiteiten die nog komen zullen. Op het festival is er plaats voor zeer uiteenlopende acts. Naast poëzie van Maud Vanhauwaert zal ook stand-upcomedy en toneel geschreven door Nic Balthazar de revue passeren. En dat allemaal gevolgd door afterparty’s in Het Bos, Kavka en DE Studio.

 

 

Out of the Books - Burlesque Dance Antwerp (© dwars - Natasja Van Looveren)

 

Muziek en slampoetry hebben we al achter de kiezen, maar ook burleske-danseressen staan op het menu. Alleen gekleed in korset en getooid met veel pluimen, bewegen zij verleidelijk op de tonen van Marilyn Monroe, maar ook op de muziek van andere artiesten kan je blijkbaar burlesk dansen. Even ben ik in Parijs: het Montmartre van 1950. Of in de saloon na een lange dag in het zadel.

 

Wanneer de pluimen zijn gaan liggen, is het tijd voor theater. Na een ietwat vreemde dialoog over ontevredenheid en nog wat slampoetry over ruimtevaarders en hemellichamen, is het de beurt aan een acteur en een actrice van de Bromvlieg, het toneelgezelschap van Universiteit Antwerpen. Zij geven op een zeer herkenbare manier weer hoe twee personen andere verwachtingen kunnen hebben van hun relatie. Hen zien we later deze maand ook nog terug in de studentenresto's en in het ViaVia Reiscafé, weet Lore.

 

Na dit alles is het weer tijd voor muziek. Er staan nog een rockband en een dj op het programma, die de pannen van het dak spelen. De allereerste avond van de eerste editie van Out of the Books kende enkele (geluids)kinderziektes, maar de kwaliteit van de optredens van deze avond hebben dat ruimschoots goedgemaakt. Wij zijn in ieder geval benieuwd naar de andere evenementen.

 

Ben jij geïnteresseerd in Out of the Books? Neem dan zeker een kijkje op hun Facebookpagina. Daar zijn enkele promotiefilmpjes te vinden en is er ook meer informatie over tickets, die te verkrijgen zijn bij GATE15. Verder heeft het festival ook een website: www.out-of-the-books.com

 

 

DONDERDAG 19 NOVEMBER @ Het Bos

20.30u: "Het is de moeite" van Maud Vanhauwaert
Afterparty @ Kleine Hedonist: Lichtwerk & Kära (Funk Boogie Disco Soul)

 

DONDERDAG 26 NOVEMBER @ JC Kavka
20.30u: "Neeland" van Soufiane Chilah & regie door Nic Balthazar
Afterparty: Anno, Chung & Sydny (Disco Hip-Hop House)

 

DONDERDAG 3 DECEMBER @ DE Studio
20.30u: "Hier waak ik" van Janne Desmet
Afterparty @ Izzy Maze: Sample 'n hold & Dimi Mechero (House Techno)