Doctoraatsonderzoeker Matteo Balliauw (Universiteit Antwerpen) bevroeg 102 voetballers in de Belgische Jupiler Pro League omtrent hun financiën in samenwerking met Tomas Van Den Spiegel van Optima Athlete Support. De resultaten van de enquête zijn onthutsend. Onze voetbalgoden worden aanbeden op het veld en lijken ook daarnaast vaak een luxeleventje te leiden. Ze gaan regelmatig dansen in dancing Carré, om een overwinning uitbundig te vieren of om een nederlaag in stijl door te spoelen. Want voetbal is een feest natuurlijk. Hun kunstjes op de grasmat zorgen voor een dikke bankrekening. Toch blijkt uit het onderzoek dat 23 procent van hen regelmatig met financiële problemen kampt. Bovendien verminderen deze geldzorgen verminderen bovendien de prestaties op het veld.
financieel specialist gevraagd
De financiële wereld is een ingewikkeld kluwen en juist beleggen is geen fluitje van een cent. Ook heeft meer dan de helft van de voetballers van financiën weinig kaas gegeten. Bovendien is een voetbalcarrière meestal van korte duur: na de vette voetbaljaren volgen onvermijdelijk de magere jaren aan de zijlijn. Daardoor is het cruciaal voor spelers om het juiste financiële advies te krijgen, zodat ze hun investeringen kunnen beschermen en een spaarpotje kunnen opbouwen. 69 procent van de voetballers krijgt financieel advies van hun familie, maar slechts een kwart laat zich bijstaan door een specialist. Een goede begeleiding rendeert nochtans, want de voetballers die zich laten helpen door een financieel expert, hebben veel minder kans op financiële moeilijkheden.
gouden schoen, gouden poen
Het maandloon van de eersteklassers in ons land is beduidend lager dan de lonen in voetballanden als Spanje of Groot-Brittannië. Maandelijks ontvangen de ondervraagde Belgische voetballers gemiddeld 7.500 euro in het loonzakje. Hiervan belandt 30 procent in de spaarpot. 38 procent van de voetballers investeert in financiële beleggingen. Ook vastgoed is populair. Anderen investeren dan weer in minder stabiele sectoren zoals de mode-industrie.
Hoe meer er gespaard en geïnvesteerd wordt in vastgoed, hoe kleiner de kans op rode cijfers. Het gaat dus niet zozeer om hoeveel men verdient, maar eerder hoe men met het geld omgaat. Een kwart van de voetballers waagt zich regelmatig aan een gokje. Ook aan kledij, schoenen en eten geeft 26 procent van de voetballers geregeld te veel geld uit.
Toch wordt het spaarvarken niet enkel geleegd voor een nieuwe Louis Vuittontas. Een groot deel van de voetballers heeft het hart op de goede plaats. Maar liefst 43 procent van de voetballers ondersteunt mensen buiten het gezin. Ze geven vooral geld uit aan familie, maar een vierde van hen geeft ook geld aan vrienden. Het financieel ondersteunen van hun omgeving en overspending verhogen de kans op financiële problemen aanzienlijk.
wie kaatst, moet de bal verwachten
Het lichaam van een voetballer is heilig en moet verzorgd worden als een tempel. Een gebroken been na een gemene tackle of een overbelaste achillespees na een zware training zijn de risico’s van het vak. Toch heeft 47 procent van de voetballers geen verzekering tegen een tijdelijke of blijvende arbeidsongeschiktheid. Dit wijst op een grote onvoorzichtigheid van de voetballer, aangezien ernstige blessures regelmatig voorkomen en een vroegtijdig einde van hun carrière kunnen betekenen.
Onderzoeker Balliauw wijst op het belang van coaching naast het veld, zodat ze de juiste financiële beslissingen kunnen nemen. Ook nemen ze best een verzekering tegen arbeidsongeschiktheid, zodat een sportblessure hen geen financiële kater bezorgt.
Wil je meer weten over het onderzoek? Lees dan hier verder.