UA steekt UGent voorbij
Volgens de QS World University Rankings is de UA beter dan de UGent. Deze ranglijst is opgemaakt op basis van de kwaliteit van het onderzoek en het onderwijs, de arbeidsmogelijkheden voor afgestudeerden en de internationalisering van de universiteit. De UA daalde weliswaar van plaats 177 naar 179, maar de Gentse universiteit maakte maar liefst een daling van 136 naar 192. De KU Leuven blijft wel de enige Belgische universiteit in de top-100 (85ste). Haar Franstalige tegenhanger, Université Catholique de Louvain, is met haar 124ste plaats de tweede Belgische universiteit in de lijst. Helemaal aan de top van de ranking stootte Cambridge Harvard van de troon. Yale University vervolmaakte het podium. University College London (4), MIT (5), Oxford (6), Imperial College Londen (7), University of Chicago (8), Caltech (9) en Princeton (10) maken de top tien verder af.
Enkele sportprestaties van de UA-student
De nationale ploegen in het hockey (Jeffrey Theys en Stephanie De Groof) speelden enkele vriendschappelijke wedstrijden met wisselend succes. Mannen: BEL-T&T (7-4, 2-0, 0-3), BEL-SCO (4-4, 5-0), BEL-IND (3-3, 2-3, 0-6), BEL-NZ (5-3, 0-1) BEL-AUS (2-7, 3-10), BEL-PAK (5-3). Dames: IRE-BEL (4-0, 3-1, 2-1), BEL-SCO (1-3, 1-3, 0-2) * Op het EK zwemmen kwamen maar liefst vier UA-studenten in actie. Egon Van der Straeten behaalde een knappe 7de plaats op de 200 m vlinderslag. Kimberley Buys haalde de halve finales op de 50 m vlinderslag en de 100 m rugslag. Elise Mathyssen finishte op haar beurt in de halve finales op de 100 m schoolslag. Buys, Mathyssen en Annelies De Maré werden tevens 7de op de 4x100 m wisselslag. * Het nationale volleybalteam, met Wannes Rosiers, plaatste zich voor het EK van volgend jaar, ten kosten van huidig Europees Kampioen Spanje.
Nederlands studentenblad werft studentes voor webcamseks
Het is voor magazines steeds moeilijker om de advertentieruimte gevuld te krijgen. De Nederlandse collega's van de studentengids uit Leiden gooiden dan maar alle ethiek overboord en besloten in de plaatselijke Studenten Introductiegids begeerlijke studentes warm te maken voor een erotisch getint bijbaantje: de keuze bestond uit het opvoeren van een stripact voor de webcam of het plegen van erotische telefoontjes. Deze studentenklus zou zo'n 24 euro per uur opleveren. De reactie van de Hogeschool Leiden, die de gids in de introductieweek uitdeelde aan eerstejaars studenten, is dan ook navenant: “Dit kan echt niet.” De Hogeschool Leiden liet daarop de volledige oplage uit circulatie nemen. De uitgever van het boekje gaf toe dat hij de advertentie ‘op het randje’ vond.
Universiteit Antwerpen winnaar Wetenschapswinkelprijs
De tweejaarlijkse Interlandse Wetenschapswinkelprijs 2010 is gewonnen door de Universiteit Antwerpen met een onderzoek naar voorlezen en leesattitude. Deze prijs beloont het beste onderzoek dat wetenschapswinkels voor maatschappelijke organisaties de afgelopen twee jaar hebben uitgevoerd. De jury roemt Annick de Vylder, van de Wetenschapswinkel Antwerpen, met haar onderzoek naar voorlezen en leesattitude. Goed leren lezen is voor kinderen immers cruciaal gebleken en draagt bij tot hun sociale en maatschappelijke ontwikkeling. Een quasi-experimenteel onderzoek in het zesde leerjaar van het basisonderwijs is volgens de jury op lange termijn van structureel en fundamenteel maatschappelijk nut. Naast een wisseltrofee ontvangt de Vylder ook nog eens 500 euro.
Franstaligen hebben te weinig lichamen voor de wetenschap
Steeds minder Belgen schenken hun lichaam na hun dood aan de wetenschap. Deze dalende trend is vooral merkbaar bij verschillende Franstalige universiteiten. De faculteit geneeskunde van de ULB in Brussel zou jaarlijks nog maar vijftig lichamen ontvangen, wat te weinig is voor het groeiende aantal studenten. Net omdat de prioriteit ligt bij het onderwijs, zijn er nauwelijks nog lichamen beschikbaar voor fundamenteel wetenschappelijk onderzoek. Door dit tekort is men genoodzaakt om zeer selectief te zijn in de aanvragen van onderzoekers. Verschillende factoren zouden verantwoordelijk kunnen zijn voor het dalende aantal schenkingen. Zo denkt men aan de hogere levensverwachting, de crisis en een gebrek aan informatie.