Enkele studenten uit Charleroi besloten hun stad terug op de kaart te zetten door citysafari’s te organiseren. In een toeristenbusje reist u dan doorheen de ‘lelijkste stad van Europa’, van industriële ruïnes tot het huis van Dutroux. Natuurlijk kan onze Antwerpse nek het niet verdragen dat een andere stad ons de loef afsteekt, zelfs niet in lelijkheid, absurditeit, werkloosheid of perversiteit. Wat Charleroi kan, moet Antwerpen beter kunnen. Gewapend met een camera doet dwars alvast een poging om ‘Le Pays Noir’ van Antwerpen te bezoeken.
De karavaan zet zich in beweging
Onze safari start (hoe kan het ook anders) aan de Antwerpse Zoo. Als belangrijkste toeristische attractie van België, past de ‘zjollogie’ wellicht niet in onze alternatieve route doorheen Antwerpen, ware het niet dat het in de Ommeganckstraat mogelijk is om doorheen het fraaie traliewerk enkele giraffen te spotten, en dat volstrekt gratis. Zo start de dag meteen met het echte safarigevoel. We wanen ons even in de savanne.
Baobab
Voor een klein plekje Afrikaanse brousse doen we het Kievitplein aan, achter het Centraal Station. Midden tussen de kantoorgebouwen stuiten onze lustige toeristen op vier rijzige metalen Baobabs. 'Majestueus' zou een toepasselijk adjectief kunnen zijn, 'roestig' een mogelijk alternatief. Niettemin, als er weer eens een trein gemist wordt, is dit een zeer aangename plek om de aap uit te hangen.
Diamantwijk
Onze karavaan trekt verder door de woeste stadsjungle op zoek naar diamant. In de Schupstraat vond op 16 februari 2003 de grootste diamantroof aller tijden plaats. Vier Italianen die de kunst van het ontvreemden in de vingers hebben, gingen aan de haal gaan met € 100 miljoen aan diamanten. Paramount Pictures hoopt even veel geld aan deze roof te verdienen en kocht alvast de filmrechten. Om de hoek nog een zwarte bladzijde uit de stadsgeschiedenis: aan de Portugese synagoge in de Hovenierstraat ontplofte op 20 februari 1981 een bomauto. De tol was drie doden en nog eens twintig gewonden.
Zillion
O Zillion, vergane glorie van het Antwerpse nachtleven! Eens een ‘danstempel’, nu een tochtige ruïne. De monumentale stenen schouw – of is het een vuurtoren? – is zeker een bezoekje waard. Maar treuzel niet te lang. Over het uiteindelijke lot van deze smurfblauwe burcht is nog niet beslist, maar dat blijft niet duren. Kraken staat dus nog vrij, voorlopig. Met een beetje moeite kunt u nog een laatste dansje placeren, zij het alleen.
Cockerill Yards
De karavaan trekt nog zuidelijker: richting Hoboken. Aan de oever van de Schelde vond midden jaren negentig de Antwerpse variant van de sluiting der mijnen plaats: de sluiting van Cockerill Yards. Generaties families werkten hier op de befaamde scheepswerf in Hoboken. In 1982 ging de scheepswerf failliet en werd hij overgenomen door Boelwerf. In 1994 ging ook Boelwerf over de kop, waardoor 3500 werknemers op straat stonden. Wat overblijft zijn verlaten maar indrukwekkende werkplaatsen.
Absintbar
Het zuidelijkste punt is bereikt en de groep reist weer noordwaarts. Tijd om de benen te strekken en de dorstigen te laven met een omstreden drankje: absint. Het waren slechts vier maanden waarin Vincent Van Gogh in onze stad aan de Academie voor Schone Kunsten studeerde, maar toch lang genoeg om verslaafd te raken aan absint. Over dit drankje gaan de wildste verhalen de ronde, maar één ding is zeker: Van Gogh had het duidelijk nodig om zijn meesterwerken te borstelen. Zonder Antwerpen was Van Gogh dus nooit de virtuoos geworden die hij was.
Safari en wapens
Op visite bij een vriendin
Mevrouw Leemans is een begrip. Met haar typische tantekapsel en de guitige glimlach van een zebra duikt ze al jaren in allerhande tijdschriften op. Voor een echte tête-à-tête kunt u nu ook afzakken naar het pittoreske Deurne. Aan de Herentalsebaan pronkt haar glazen huisje. Heb je geen geld meer voor een rondje? Lenen bij mevrouw Leemans is lenen bij een vriendin! Maar laat u niet door haar charmes in de luren leggen, voor u het weet bent u dakloos. Ze naait u waar u bij staat.
Geen safari zonder soa
Straatprostitutie is een uitstervend fenomeen, alleen in de Atheneumbuurt krijgt men de straatmadeliefjes niet gewied. Gelukkig maar! Geen Antwerpen Noord zonder schrale kantjes. De bonte mengelmoes aan etniciteiten en soa’s zorgt voor een gediversifieerd aanbod. Hoerenlopen voor de meer avontuurlijken (en de minder kieskeurigen) onder ons. Daarna kunt u in de volkse kroegen rondom aangenaam keuvelen met werkloze alcoholisten. Schol!
Voor de safari in Charleroi: www.charleroiadventure.com