mazelenepidemie: beter voorkomen dan genezen

microscoop op wetenschap

14/10/2013

De Wereldgezondheidsorganisatie wil tegen 2015 de mazelen voorgoed geëlimineerd hebben. Niel Hens en Pierre Van Damme (Universiteit Antwerpen) dragen hun steentje bij om een mazelenepidemie in België te voorkomen. Met behulp van de Vlaamse supercomputer combineerden ze gegevens over serologie en vaccins met sociale contactpatronen. Twintigers komen als zwakste schakel uit de bus.

Het mazelenvaccin wordt sinds 1985 toegediend in twee dosissen: de eerste in het eerste levensjaar, de tweede op een leeftijd van 12 jaar. 28 jaar later is 96 procent van de éénjarigen gevaccineerd tegen mazelen, bij de jonge tieners is dat een cijfer van ruim 92 procent. Waarom zouden we ons dan zorgen maken over een mazelenepidemie? Wel, het spreekt voor zich dat niet iedereen direct gevaccineerd werd. In de beginjaren van het vaccinatieprogramma was de couverture nog erg laag. Dit houdt in dat er een 'scharniergroep' is, waarin niet iedereen frequent gevaccineerd is. Studenten, of twintigers in het algemeen, vallen middenin deze groep. Tel daarbij het enorme sociale contact van deze leeftijdsgroep en we hebben de perfecte voedingsbodem voor het mazelenvirus. Het virus heeft veel kans om zich te verspreiden en de kans op infectie is reëel. De 15.000 gevallen die in 2011 in Frankrijk vastgesteld zijn, liegen er niet om: het mazelenvirus moet ingedijkt worden.

 

vaccineren, eigen keuze?

In de Verenigde Staten zijn de resultaten beter, daar kent men geen inheemse mazelen meer. Toch moet men ook daar blijven vaccineren, omdat de ziekte vanuit elders in de wereld wordt geïmporteerd. Wanneer we met zijn allen het voorbeeld van de Verenigde Staten volgen, kunnen we binnen 5 jaar stoppen met vaccineren. Mensen die zich dus niet willen laten inenten, vaak omwille van geloofsredenen, kapen dus eigenlijk heel de wereld.

 

de mazelen?

Mazelen is een kinderziekte die de herkenbare rode huiduitslag met zich meebrengt. Ook oog- en longontstekingen zijn bekende symptomen. Eén op duizend mensen krijgt echter ook een hersenontsteking, met de dood of mentale retardatie tot gevolg.

 

wat kunnen we doen?

In België wordt er vooral aan twintigers aangeraden om hun vaccinatiekaart te checken. Wanneer je tweemaal gevaccineerd bent, ben je safe. Wanneer je maar één keer een vaccinatie tegen het mazelenvirus kreeg, ga je best zo snel mogelijk om de tweede. Heb je helemaal geen weet van vaccinaties of is je kaart zoek? Laat je dan voor de zekerheid vaccineren.