k-pop neemt de wereld over

05/05/2018

K-pop? Je vraagt je misschien af waar ik het in hemelsnaam over heb. K-pop, oftewel Korean Pop zit in de lift, of je er nu al van gehoord hebt of niet. Misschien ligt het aan het feit dat Noord- en Zuid-Korea eindelijk vrede sloten of dat de Olympische Spelen dit jaar in PyeongChang doorgaan. Hoe dan ook, de hele wereld kijkt naar Korea. Wat je misschien niet weet is dat er in Zuid-Korea een enorme cultuur aan catchy popmuziek beschikbaar is, die steeds meer overwaait naar het Westen. Ook Belgische radiostations beginnen de Koreaanse muziek voorzichtig te spelen en K-popbands geven steeds vaker gigantische concerten in Europa. Hoewel we er geen woord van verstaan, begint het fenomeen toch aardig vorm te krijgen hier. Tijdens de blok even zin om naar iets anders te luisteren dan onze dagelijkse popmuziek? Ik lijstte mijn zes 6 favoriete k-popbands op die je zeker gehoord moet hebben.

1. BTS (방탄소년단)

BTS, Bangtan Sonyeondan oftewel 방탄소년단 is een zevenkoppige boysband bestaande uit Jin, RM, Suga, J-Hope, V, Jimin en Jungkook. Ze bestaan ondertussen al bijna vijf jaar en zijn uitgegroeid tot een van de meest bekende en populaire k-popbands van het moment. Verschillende muziekvideo’s hebben meer dan driehonderd miljoen views, waarmee ze meer bekeken worden dan pakweg Justin Bieber of andere grote westerse sterren. Ze schrijven en produceren hun eigen muziek, schenken regelmatig aan goede doelen en staan daarbovenop heel erg dicht bij hun fans. Hoewel ze vooral hiphop- en popvibes gebruiken, hoor je verschillende genres terugkomen in hun muziek. Ook samenwerkingen met supersterren zoals Steve Aoki en The Chainsmokers zijn hen niet vreemd. In mei kwamen ze uit met LY: Tear, hun nieuwe album waarin deze FAKE LOVE de eerste single is. Dit album gaan ze promoten met een wereldtour en dit keer komen ze ook naar Europa. Jammer voor wie geen ticket heeft, want deze waren in een mum van tijd uitverkocht. 

Meer horen? Check zeker: Mic Drop, Blood Sweat and Tears, DNA en Not Today.

 

2. Red Velvet (레드벨벳)

Red Velvet is een girlgroup van vijf (Joy, Irene, Seulgi, Wendy en Yeri) die al verschillende jaren meedraair. Ze debuteerden in 2014 en zijn nu populairder dan ooit. Hun muziek is een mix van coole electropop en r&b maar wat bij hen echt het verschil maakt zijn de videoclips (of MVs). De eerste keer dat je ze kijkt, denk je “Oh, dit is leuk”. Pas na enkele keren kijken heb je door dat de clips eigenlijk erg spookachtig zijn. In Russian Roulette proberen ze elkaar de vermoorden, terwijl ze in Peek-a-Boo het gemunt hebben op mannen. Op die manier onderscheiden ze zich op een originele manier van de honderden andere k-popgroepjes die er momenteel zijn.

 

Meer horen? Check zeker Peek-a-Boo, Bad Boy en Ice Cream Cake.

 

3. PENTAGON (펜타곤)

PENTAGON is een grote groep met maar liefst tien leden (Jinho, Hui, Hongseok, E'Dawn, Shinwon, Yeo One, Yan An, Yuto, Kino and Wooseok). Dat k-popbands een groot aantal leden hebben is niet vreemd, zo is er zelfs een groep, NCT, met wel achttien leden. PENTAGON bestaat nog maar twee jaar en is nog niet zo heel bekend. Toch is hun muziek top en zijn hun clips out of the box en goed bedacht. Zeker de moeite waard om eens naar te luisteren.

 

Meer horen? Check zeker Shine, One More Night en en Critical Beauty.

4. BLACKPINK (블랙핑크)
 

 

Badass babes met een aaibaarheidsfactor van 120, dat is BLACKPINK. De girlgroup van vier (Jisoo, Jennie, Rosé en Lisa) doet het ook erg goed. Ze hebben minder dan tien liedjes (een mini-EP met vijf originele songs en daarnaast enkele covers), en toch slagen ze erin de meest populaire girlband te zijn buiten Korea. Op Spotify zijn ze de meest beluisterde Koreaanse meisjesgroep over de hele wereld. Ze doen het toch maar, met hun vijf officiële liedjes. Binnenkort, op 15 juni, komt hun nieuwe mini-album uit. 

Meer horen? Check zeker Whistle en Playing with Fire.

5. EXO (엑소)

EXO is een jongens-k-popgroep bestaande uit Suho, Xiumin, Lay ,Baekhyun, Chen, Chanyeol, D.O., Kai and Sehun. Vroeger met twaalf leden, nu nog met negen doet EXO het ook erg goed in de charts. Op 25 februari trad EXO op tijdens de sluiting ceremonie van de Olympische Spelen in PyeonChang. Ze representeerden er de grote k-popindustrie die Zuid-Korea te bieden heeft en maakten zo ook naam in de rest van de wereld.

Meer horen? Check zeker Overdose, The Eve en Lotto

 

6. (G)I-dle (여자)아이들)

 

 

(G)I-idle is een nieuwe meisjesgroep die debuteerde op 2 mei. Ze zijn dus nog erg nieuw vergeleken met de voorgaande groepen. Toch breken ze al records en zijn ze zeker een groep die je in het oog moet houden. Hun eerste MV, Latata, haalde makkelijk twee miljoen views in amper drie dagen tijd en door experts worden ze nu al de nieuwe it-girlgroup van de k-popwereld genoemd. Wat hen ook interessant maakt is diversiteit want niet alle leden zijn Koreaans. Minnie is Thais, Yuqi is Chinees en Shuhua is Taiwanees. Op die manier spreken ze ook meerdere culturen aan. 

Meer horen? Check zeker $$$, Maze en What's in Your House? 

 

Zo, nu ben je helemaal mee met de k-pophype. Wees voorzichtig want voor je het weet ben je helemaal verslaafd. Het begint bij veel fans met het willen leren van de namen, want toegegeven, in het begin denk je dat ze allemaal een beetje op elkaar lijken, maar voor je het weet luister je naar niets anders meer. Er moet natuurlijk ook nog gestudeerd worden.