een boon voor groenten

pottenkijkers

02/01/2019

Haal je 'fat pants' uit de kast en dij uit met dwars in deze online vreet- en zuiprubriek voor mensen die het nét even anders doen. Voor mensen die houden van empirisch experimenteren, eetbaar exploreren en extravagant exposeren met een beperkt budget doch calorierijke fantasie.

De blok gaat hand in hand met voedsel dat niet langer dan tien minuten in beslag neemt om klaar te maken. In tegenstelling tot wat de jaarlijkse krantenartikelen vol tips voor een geslaagde bloktijd telkens weer suggereren, zoekt de gemiddelde blokkende student niet naar uitgebreide maaltijden om rigoureus in een aanvoer van alle benodigde vitamientjes te voorzien. Nee, het moet snel zijn en het moet vullen. Op ons dieet letten is voor tijdens de lesvrije week, waarin we het ons kunnen veroorloven om over iets anders na te denken dan leerstof. Toch moeten we zo nu en dan eens groenten binnenkrijgen. Hoe dat dan weer te voor elkaar te krijgen is een ingewikkelde vraag. Gelukkig heeft dwars heil gevonden in geüpdatete versies van Aïki Noodles.

Onderstaand filmpje bevat (in nog geen twee minuten! Qua tijdsdruk kan dit ermee door) een aantal algemene tips. Ons beperken tot noedels en wat we maar willen toevoegen, is de vuistregel hier. Het komt erop neer dat je noedels (zonder het zakje erbij) maakt en er groenten aan toevoegt. Soms mag het gemakkelijk zijn. Ideaal voor de experimentele zielen deze blokperiode en voor zij die de paternalistische toon van studieboeken (die, ja, oké, inderdaad alles beter weten dan wij, maar ugh) al goed zat zijn.

Wat heb je nodig? Noedels, water en voor de rest wat jij nog in je kast hebt staan. We doen niet aan regels!
Hoelang duurt dat? De tijd die je nodig hebt om je kasten te doorzoeken en daarna instant noedels te maken.

 

 

 

Voor zij die niet doen aan nadenken wanneer de volledige breincapaciteit al gebruikt wordt om alle informatie uit cursussen op te slaan, zijn er natuurlijk ook nog echte recepten. Een voorbeeld is onderstaand filmpje. Hierin wordt noedelsoep gemaakt! Hiervoor maak je eerst de noedels zoals je normaal zou doen (de noedels in heet water koken, voor alle duidelijkheid), maar leg je het zakje opzij, zodat je de noedels apart kan houden. Als je klaar bent met de noedels, kan je beginnen aan de soep. Daarvoor kook je (opnieuw) water, waaraan je twee eieren, die je in de pot gebroken hebt, en groenten naar jouw keuze toevoegt. Als deze soep kookt, kan je eventueel chili of iets dergelijks toevoegen. Tot slot voeg je de soep en de noedels samen en ta-da!

Wat heb je nodig? Noedels, water, groenten naar keuze, twee eieren en eventueel chili.
Hoelang duurt dat? De tijd die je nodig hebt om water tweemaal te laten koken!

 

 

 

Na ongeveer drie minuten begint het werkelijke recept, maar in de eerste drie minuten heb ik een nieuwe mentaliteit gekregen – en dat allemaal dankzij instant noedels! – dus ik kan alvast met trots zeggen dat ik een hoop bijgeleerd heb. Recept inclusief, natuurlijk. Eerst kook je de noedels met de bouillon. Als het gekookt is, doe je de noedels in een pan en houd je het water met de bouillon apart. De pan met de noedels zet je vervolgens op het vuur. Ondertussen doe je er olijfolie, sojasaus en srirachasaus bij. Na twee minuten op het vuur doe je de noedels terug bij de bouillon. Vervolgens bak je de kip. Als die klaar is, doe je de kip bij de noedels. Tot slot maak je, indien gewenst, een spiegelei om je eetmaal af te maken.

Wat heb je nodig? Noedels, water, kip, bouillon, sojasaus, srirachasaus, olijfolie en eventueel een ei.
Hoelang duurt dat? Wel even. Je moet natuurlijk “echt” koken, maar al bij al ben je niet ontzettend lang ‘jammerlijk’ gescheiden van je studieboeken. Reken niet meer dan een halfuurtje in totaal.