De Sims 4 in tijden van zelfisolatie

de dwarsdoorsnede

08/04/2020
De Sims 4 in tijden van zelfisolatie (© Electronic Arts | dwars)
Bron/externe fotograaf

Electronic Arts


dwars slijpt het virtuele fileermes en gaat langs de graat van boeken, films, series, games, muziek, theater, haarproducten en rubberen eendjes. Nu we allemaal 'in ons kot' moeten blijven is het aan De Sims 4, een spel dat inmiddels bijna zes jaar geleden werd uitgebracht door Electronic Arts (EA).

De buren komen je om drie uur ’s nachts wakker bellen. Je huis brandt half af als je nog geen kookvaardigheid hebt en toch macaroni probeert te maken. Als je het aandurft om naar feestjes te gaan wanneer je de ochtend nadien moet werken, ga je bijna dood van vermoeidheid. Letterlijk. De studenten onder ons die wel eens De Sims hebben gespeeld in hun jongere jaren, zullen zich het ongetwijfeld herinneren. Maar hoe zit het nu met de recentste titel uit deze bekende reeks simulatiegames? De Sims-community is verdeeld en eigenlijk is dat niet zo vreemd.

Nostalgie naar De Sims 3

Het is natuurlijk niet helemaal fair voor de makers dat er in de bespreking over De Sims 4 de vergelijking gemaakt wordt met de voorgangers in de reeks, maar eigenlijk is dat onoverkomelijk. Als de nieuwe titel niet beter is dan de vorige, wat is het punt dan van een game? De Sims 3 verscheen in 2009 en was destijds, maar ook in de jaren die hierop volgden, een groot succes. Wanneer er dan felbegeerde aspecten van dat spel wegvallen, getuigt dat alleszins niet van veel oog voor de trouwe fans. Zo betekende De Sims 4 het einde van het kleurenwiel, specifieker de ‘create a style’-functie. Als we nu een volledig huis bedekt in zebrastreepjes willen maken, is dat niet meer mogelijk. Hoogst aanstootgevend. Voortaan moeten we het doen met slechts een aantal kleurstaaltjes. In De Sims 4 moesten we ook afstand nemen van de open wereld, wat ervoor zorgt dat het besturen van verschillende Sims op verschillende plaatsen moeilijk wordt. Stenen opgraven in de tuin van de overburen is eveneens geen optie meer, tenzij je ‘reizen’ selecteert op je smartphone. Zelfs als je maar met één Sim speelt, heb je veel te weinig kavels om te bezoeken, wat al snel een claustrofobisch gevoel oplevert. 

Van geldklopperij tot prostitutie 

Niet alles is slecht aan het spel, waarvan mijn ondertussen honderd uur spelplezier meespreken kan. Veruit de beste toevoeging aan De Sims 4 is de nieuwe ‘create a Sim’-functie. In plaats van eindeloos te moeten prutsen met helse schuifregelaars, kan je jouw Sim gewoon aanklikken en aanpassen naargelang jouw voorkeur. Geen obscure trollen meer die er toch altijd hetzelfde uitzien, want het is nu best haalbaar om jezelf of mensen uit jouw omgeving na te maken. Sinds de recentere updates zijn er ook opnieuw peuters en zwembaden in het spel, dus op dat vlak heeft EA geluisterd naar de kritiek van de spelers. Daarbij is er een veel ruimere waaier aan mogelijkheden bij het bouwen van een huis. Wanneer het spel een beetje saai begint te worden, zijn er ook altijd manieren om het weer interessant te maken.

Uitbreidingspakketten zijn een evidente manier om het spel te verrijken, maar de prijzen zijn allesbehalve studentikoos. De normale prijs voor een groot uitbreidingspakket bedraagt veertig euro. Alle misnoegde kritiek terzijde is dat kostenplaatje schandalig voor een uitbreiding. Wanneer de pakketten afgeprijsd zijn, geeft EA zelden meer dan 50% korting. In feite zijn ze dan nóg overvraagd. De mensen van EA hebben de reputatie van onbeschaamde geldwolven te zijn, maar het steekt toch elke keer opnieuw wanneer ze een nieuw product uitbrengen. Gelukkig zijn er andere manieren om nieuw leven in je spel te blazen, zonder een hoop geld uit te geven.

De Sims 4 kent een heel geëngageerde gemeenschap van mensen die mods maken, vooral actief op Tumblr. Er is de keuze tussen Maxis Match mods – waarbij de downloads eruitzien alsof ze door de makers van het spel zelf ontworpen zijn – en alpha mods. Deze laatste soort vind je vooral ook terug op minder betrouwbare websites zoals The Sims Rescource. Naast nieuwe voorwerpen om mee te bouwen, nieuwe haarstijlen en kledingstukken die je gratis kan downloaden, zijn er ook scriptmods. Die hebben een invloed op de gameplay. Hoewel er veel respectabele mods zijn die het dagelijkse leven van de Sim aanzienlijk kunnen verbeteren, zijn er enkele minder eerbiedwaardige exemplaren. Zo kan je Sim bijvoorbeeld een carrière in de prostitutie beginnen, al heb ik dat zelf nog nooit geprobeerd.

De Sims 4 kan overweldigend zijn voor mensen die niet zo thuis zijn in het hele Sims-gebeuren. Toch blijft het na al die jaren een speciaal plekje in mijn hart hebben en zou ik het blijven aanraden aan medestudenten. De gameplay stelt soms teleur, maar de flexibiliteit bij de creatievere aspecten van het spel zijn wel degelijk een verbetering. Er zijn genoeg manieren om het spel aan te passen aan jouw voorkeuren, waardoor de gebreken geen ramp hoeven te zijn. Mijn Sims-verslaving heeft de voorbije weken opnieuw opgespeeld, want mijn sociaal leven is net zoals dat van iedereen nu onbestaand. Gelukkig kunnen we nog onze vrienden maken in De Sims en doen alsof het allemaal niet zo erg is. Marc Van Ranst zou trots zijn.