COLÉMONT CRÈME-GLACEGIDS

10/06/2024
ijswafeltjes
Bron/externe fotograaf

Cremerie Veron

🖋: 

De maand juni is in volle gang, wat betekent dat de dagen weer langer zijn, de zon schijnt en de vakantie lonkt, maar er schuilt ook een addertje onder dat prachtige groene gras. Het is namelijk opnieuw blok en het zomerse weer maakt die niet makkelijker. Maar maak je geen zorgen, want dwars steunt je in deze donkere tijden met suggesties om je pauzes op te vrolijken. Deze Colémont Crème-glacegids stuurt je naar de beste plekken om tijdens de blok even af te koelen met een lekker ijsje. 

Mijn eerste stop zou normaal Cremerie Veron geweest zijn, maar toen ik daar aankwam, merkte ik tot mijn verbazing op dat ze nog niet geopend waren! Het ijssalon op de Paardenmarkt is de ideale plek om na een examen tot rust te komen. Op zijn Instagrampagina staat dat zijn momenteel nog in winterslaap is. Het Belgische weer is nu wel erg wisselvallig, maar naar mijn weten waren er tegen eind mei al genoeg dagen gepasseerd waarop een ijsje zeker welkom was geweest. Mijn stempelkaart blijft dus verscholen en ook op mijn heerlijk bolletje stracciatella zal ik nog even moeten wachten. 

Tweede keer, goede keer dan maar. Toen ik op zoek ging naar ijssalons in Antwerpen, moest ik meteen denken aan de mooie blauw-en-rozegekleurde foodtruck van het IJssloeberke die ik al zo vaak heb zien staan op de Groenplaats. Op weg naar mijn werk kwam ik deze toevallig ook tegen aan het Centraal Station en toen wist ik dat ik zijn ijs zo snel mogelijk eens moest uitproberen. Samen met een vriendin stapte ik na de les richting het station om onszelf na drie uur les te volgen (lees: NYT-puzzels op te lossen) te belonen. Het schattige standje heeft een beperkt aantal smaken, maar wel van goede kwaliteit. Ik koos voor yoghurt-kers en kreeg voor €2,5 een zeer goed gevuld potje. Normaal gezien ga ik (bijna) altijd voor een hoorntje, maar speciaal voor deze recensie ga ik dwars tegen mijn gewoontes in. Voor alle Kempenaars die dit lezen, de ijshoeve van het IJssloeberke is gelegen in Tielen en heeft een ijskar die ook rondrijdt in die omgeving. 

Voor het derde ijssalon haalde ik mijn inspiratie uit de afgelopen reizen met mijn gezin. In zowel Frankrijk als Italië kwamen we namelijk hetzelfde ijssalon tegen en na wat opzoekwerk kwam ik erachter dat ze ook in Antwerpen een winkel hebben. Ik heb het hier over het ijssalon Amorino. Ze zijn gekend voor hun bloemvormige ijsjes waarbij je kan kiezen om er ook een macaron aan toe te voegen. Bij echte Italianen zijn ze minder geliefd, omdat het een grote keten is. Tijdens een gesprek over het verschil tussen ice cream en gelato met een Italiaanse vriendin kwam dit ijssalon aan bod en het werd niet positief onthaald. Het is een beetje als frietjes van de Quick vergelijken met Frituur Den Os. Dat betekent niet dat fastfood-frieten niet lekker zijn, maar een echte frituur zal altijd hoger staan op vlak van kwaliteit. De Antwerpense Amorino bevindt zich op de Oude Koornmarkt, naast de kathedraal. De kwaliteit van het ijs is vergelijkbaar met dat van Australian, maar de aesthetic van de presentatie maakt het wel een bezoekje waard. Omdat het kleinste potje toch al €4 kost, blijven mijn bezoekjes hier echter wel beperkt.   

Eindigen doe ik dan wel weer met een knaller, namelijk een echte artisanale Italiaanse gelateria genaamd Gelato Milanese. Gelegen op het Vleminckveld is dit ijssalon het verst verwijderd van de Stadscampus, maar het is absoluut de wandeling waard. Het ijssalon is gezellig ingericht en brengt je direct in zomerse sferen met een klein terrasje buiten om te genieten van je ijsje. Het wordt uitgebaat door Robert Milanese, een Italiaan met een passie voor gelato. Hij eindigde in februari nog in de top vijf van het Gelato Festival World Masters en dat zegt je al genoeg over de kwaliteit van het ijs. Het aanbod wisselt af, maar ik raad je zeker aan om eender welke sorbet te proberen. Oh, en tegen een echte caffè in een gelateria kan ik ook nooit nee zeggen!