elke dag = croque-dag

snel en simpel: een dwars weekmenu

04/05/2018

Stress- en troosteten zijn dagelijkse kost tijdens de examens. Zelfs voor de studenten die thuis wonen tijdens de blok, vallen er niet 3 op de 3 maaltijden uit de pot van Egypte te eten. Niet iedereen vindt het helaas even ontspannend om een kookpauze van een uur te houden, maar een gewone droge boterham elke middag valt toch ook weer niet te smaken. Geen nood, dwars weet raad! Snel en simpel: elke dag croque-dag! 

Croque monsieurs zijn dan ook het perfecte examen-middag-tussendoortje: je kunt je dierlijke instincten eens de vrije loop laten en gewoon lekker met je tien geboden eten. Bovendien hoef je er niet speciaal voor naar de bakker te lopen, want al wat ouder brood volstaat ook. Gewoon een goede klodder boter erop om het extra knapperig te maken en zo de benodigde calorieën terug te winnen na een lange voormiddag hard studeren!

Een echt gespecialiseerde croquemachine voor de diehards maakt dit culinair avontuur allemaal wat gemakkelijker, maar je hoeft geen nieuwe huilbui te krijgen als dit niet tot je keukenassortiment behoort. Een goed voorverwarmde oven (180° à 200°C) of een pan met wat boter volstaat.

Verandering van spijs doet natuurlijk eten, dus speciaal voor jou stelden wij een heel weekmenu samen, zodat je je kostbare hersenactiviteit niet meer aan zulke (nochtans levensbelangrijke) vragen moet besteden als: “welke croque zal ik vandaag eens maken?”

 

maandag: ‘we kunnen het leven aan!’-croque

Het is het begin van de week en we hebben onze ambities nog niet verloren. We houden het simpel voor vandaag: een eenvoudige croque met kaas en ham (hoeveelheid zelf te bepalen), zodat we snel en efficiënt ons eten kunnen bereiden, even kunnen genieten en er weer helemaal invliegen. Voor de vegetariërs onder ons: eentje is geentje, dus twee plakjes kaas zijn hier een goed alternatief.

Optioneel voor de échte ambitieuze studenten in ons midden: een of twee spiegeleitjes en klaar is kees!

 

dinsdag: ‘het is moeilijk, maar het gaat’-croque

Iets zoets ter afwisseling en om het humeur op peil te houden: beleg je croque met geitenkaas, pijnboompitten en honing (of een sneetje oude kaas als je je niet meer kunt herinneren wanneer er voor het laatst boodschappen zijn gedaan). Als je het helemaal af wilt maken: haal je rozijnenbrood maar boven en een deugddoende middagbreak is gegarandeerd!

 

woensdag: ‘wanneer begint de vakantie?’-croque

Halfweg! Het vorige weekend lijkt alweer veel te lang geleden, het volgende halen lijkt nog een eindeloze queeste en de emoties beginnen weer hoog op te lopen: tijd voor de nodige portie chocolade!

Plunder de chocolade-druppels-voorraad van je ouders (hagelslag werkt ook) en beleg je croque tot je de zon weer ziet schijnen. Wil je jezelf toch een beetje het gevoel geven gezond bezig te zijn? Pimp je croque op met wat bananen- of aarbeienschijfjes.

 

donderdag: ‘dag zonder vlees’-croque

Examens of niet, af en toe een beetje aan het milieu denken kan geen kwaad. Botvier daarom je creativiteit met schijfjes aubergine, courgette en zongedroogde tomaten. Voor de hummus-fanaten is er goed nieuws: dit bereidt ook een smakelijke combinatie, zowel als beleg als als extraatje (want geef toe, dat verdienen we wel).

 

vrijdag: ‘help!’-croque

De laatste dag van de week is aangebroken dat je zelf voor je middageten moet zorgen en je gewoon zonder te veel moeite iets achter je kiezen wilt steken! Recycleren kunnen we als de besten, dus haal dat restje spaghettisaus en wat kaas boven en smijt deze tussen je croque. Onmiddellijk resultaat (wat dat doet toch ook eens deugd) verzekerd: een hartverwarmende maaltijd.

 

weekend

Je ouders hoeven nu hoogstwaarschijnlijk niet te werken, dus hoog tijd om je zieligheidskaart te trekken en je te laten verwennen, de volle drie maaltijden per dag!

 

nieuwe week

Herhaal de hierboven beschreven cyclus, want onthoud: elke dag = croquedag!

Een laatste tip voor de mensen met broers en zussen om culinair zonder spanningen de examenreeks door te komen: JOEY DOESN’T SHARE FOOD!