30 dagen plasticvrij - de voorbereiding

klaar voor de start?

28/03/2019

Het hoesje van een sappige komkommer, een bakje van zoete druiven en een kunststof folie om een tijdschrift te beschermen. Ook al willen we minder plastic kopen, de supermarkten maken het ons niet gemakkelijk. Bij winkels als Robuust zijn de producten voor studenten niet te betalen en kotbazen kunnen weinig enthousiasme opbrengen om de fietsenstalling te vervangen door een moestuin. Barbie had gelijk, life is plastic. Kunnen we dan echt niet meer zonder? We nemen de proef op de som. Twee auteurs, dertig dagen, nul plastic. De komende vier weken zullen zij hun ervaringen met jullie delen.

 

Suzanne
Ik ben er nog lang niet klaar voor. De grootste voorbereiding die ik heb is het loon dat net op mijn rekening gestort is. Dat is ook meteen de belangrijkste voorbereiding, want met een blik op de schappen wordt duidelijk dat de plasticvrije optie nooit de goedkoopste is.

Met een uitgebreide zoektocht vind ik voor steeds meer aspecten van mijn dagelijkse consumptie een alternatief. Met brood in papieren zakken, verse groenten van de Handelstraat en een eigen koffiemok in mijn tas kom ik hopelijk een heel eind. Nog voor ik begonnen ben, is mijn kennis van verpakkingsmaterialen in ieder geval hoger dan ooit. Wegwerpkoffiebekers zijn blijkbaar niet alleen van karton gemaakt. Condooms zijn daarentegen van latex, wat 100% natuurlijk is, maar zolang ze in een plastic verpakking zitten staat mijn seksleven de komende maand onder druk.

Mijn grootste struikelblok: yoghurt. Het enige merk met een plasticvrije verpakking van mijn dagelijkse ontbijt is Pur Natur, en daarmee kom ik er niet. Zulke hippe biologische bakfietsmoeder-alternatieven passen niet binnen mijn studentenbudget. Ik ging bij vrienden en familie ten rade: zelf yoghurt maken was het meest voorkomende antwoord, maar het probleem verschuift naar melk… Na een tevergeefse poging om glazen melkflessen te vinden kon ik mijn grote overwinning vieren: op dinsdag komt de melkauto bij mij in de buurt. Het is niet alleen mogelijk om mijn eigen fles mee te nemen, ik krijg er zelfs korting mee. Of daarmee de grootste problemen overwonnen zijn, is een andere vraag. Ik durf geen grote uitspraken te doen maar zie het nog zonnig in.

 

Selena 
Wat ik me vooral afvraag, is waarom ik hier eigenlijk in toegestemd heb. In eerste instantie klonk het allemaal helemaal niet zo erg. Wat is nu een maandje? Toen ik echter wat beter ging letten op wat ik nu zoal gebruik, zakte de moed me in de schoenen. Plasticvrij eten is één ding, goedkoop plasticvrij eten een tweede. Om de kosten wat in te perken, is mijn voornemen voor aankomende week te proberen zo veel mogelijk producten op te maken die nu in de kast staan te verpieteren. 

Koken is een rustmomentje in mijn dag. Want wat is er nu rustgevender dan het getik van een mes op een snijplank tijdens het snijden van een knoflookje? Toch eet ik eet overdag niet zo spannend. ‘s Ochtends yoghurt met noten en koffie met amandelmelk. ‘s Middags rijstwafels met hummus (of pindakaas, bij gebrek aan beter). Echter, zowel de yoghurt, als de noten, als de koffie, als de amandelmelk, als de hummus zijn in plastic verpakt. Foodprep it is! Rijstwafels schijn je gelukkig gewoon zelf te kunnen maken. Hummus natuurlijk ook, maar aangezien ik geen foodprocessor heb zal ik deze in de praktijk zelf moeten stampen, met de onderkant van een soeplepel of de achterkant van een groot mes. 

Om me voor te bereiden heb ik alvast twee overpriced, maar eco-verantwoorde aankopen gedaan bij het Natuurhuis: een Organicup (vaarwel, overal rondslingerende tampons) en een tandenborstel van bamboe.

 

...af!

Of we nu wel of niet klaar zijn voor de strijd: vandaag is het startschot gegeven. We zeggen onze geliefde gewoontes gedag om ons consumentenprofiel opnieuw uit te vinden, en de kans bestaat dat we daar spijt van krijgen. Zelf yoghurt maken en twee keer zoveel tijd uittrekken voor het boodschappen doen, zijn niet het eerste waar je aan denkt bij zo'n experiment. Maar aan die tijdsintensieve en ambachtelijke activiteiten gaan we vast nog wat skills en interessante weetjes overhouden. We nodigen in ieder geval alle lezers uit om met ons mee te doen. Deel vooral je tips en tricks met ons. We zullen ze nodig hebben!