Het septembernummer van Globo kopte ‘2009: jaar van de waarheid in strijd tegen klimaatverandering’. De Vlaamse Vredesweek focuste dit jaar op ‘Klimaat & Vrede’. Vorige week voorspelde een hoofdpunt in het journaal de komende jaren meer regen in de herfst en in de winter. De hittegolf van afgelopen zomer was nog maar net verteerd. In een Vlaamse krant viel onlangs te lezen dat India dreigt op te drogen door overdreven waterverbruik. Zelfs het maandblad Goedele wijdde in juli een artikel aan Polynesische eilanden die door het stijgen van de zeespiegel verdwijnen (gelezen bij de kapper uiteraard).
Drogere zomers, zwaardere stormen in het regenseizoen, overstromingen, schaarste van vruchtbare grond, conflicten … Je zou van minder zwaarmoedig worden. De cijfers en de feiten liegen er niet om, maar wat moet je daaruit besluiten? En zal de klimaattop in Kopenhagen in december 2009 het tij kunnen keren?
Aan de Universiteit Antwerpen huizen gelukkig kritische, jonge mensen met passie en expertise. Enkele (post)docs staken de koppen bij elkaar en probeerden hun wilde ideeën vorm te geven bij een eerlijke koffie met een biohapje. Stakingen moeten er komen, alle studenten moeten een college volgen over klimaatverandering. En dan de bedenking dat het klimaat vrienden nodig heeft, geen geïrriteerde collega’s en studenten. Je zou van minder zwaarmoedig worden.
En toch moet iedereen het weten. Niet aan de hand van klaagzangen of doemscenario's, of door middel van rapporten en visienota’s die vaker herschreven dan gelezen worden. Toch actie dus, maar niet zonder reflectie.
Hou je vast: in de week van 23 tot 27 november zal je het geweten hebben. Experten uit al onze faculteiten delen hun passie voor klimaatonderzoek met iedereen die het horen wil. Komt dat zien, komt dat zien. En word zelf een kritische deskundige.