Opschudding in de Universiteitsstraat, want op woensdag 29 april werd daar de faculteiten Rechtsgeleerdheid en Politieke & Sociale Wetenschappen bezet. De bezetters waren ’s ochtends om zeven uur toegekomen en hadden de ramen afgeplakt en alle deuren gebarricadeerd waardoor ze zich vier auditoria en de centrale traphal toe-eigenden. Met een groot spandoek toonden ze hun solidariteit met de revoltes in gevangenissen en gesloten centra.
Af en toe ging er een ruit op de eerste verdieping open en dwarrelden er pamfletten naar beneden waarop hun standpunten uit de doeken werden gedaan. Hierin stond te lezen dat ze voor de “faculteit Criminologie” gekozen hadden omdat “deze wetenschap nauw samenhangt met het gevangeniswezen, justitie, politie en omdat diegenen die dagelijks tientallen mensen veroordelen tot jaren gevangenisstraf of deportatie hun schandelijke carrière begonnen zijn in deze faculteit.” Deze jongens zijn tegen elke vorm van opsluiting en daarom sluiten ze zichzelf op. Logisch.
Na overleg met de rector werd de politie ingeschakeld, die een tijdje alle deuren bewaakte. Rond 14u30 leek de politie zich te verwijderen. Op hetzelfde ogenblik kwamen de actievoerders in een groep van ongeveer dertig naar buiten. Ze wandelden rustig weg, hoewel dit niet onopgemerkt bleef. Plots zetten ze het op een lopen in verschillende richtingen. Daardoor werden er slechts zeven actievoerders opgepakt, voornamelijk door agenten in burger. Wij mochten als eersten binnen na de vrijgave van de bezette lokalen en troffen daar behalve afval ook veel achtergelaten proviand aan. De bezetters hadden er zeker nog wat langer kunnen blijven. Het staat vast dat de actie zorgvuldig werd voorbereid: de balken om de deuren te barricaderen waren op maat gemaakt en er waren geen gaten in hun systeem. Enkel hun vlucht leek wat geïmproviseerd. Rond 13u hadden ze namelijk al een poging ondernomen om het pand te verlaten via de derde verdieping. Daar is er echter een deur die enkel van buitenaf opengaat, waardoor deze actie faalde.
“Concrete eisen werden er niet geformuleerd door de bezetters. Ze hebben ook geen contact proberen op te nemen met de universiteit”, vertelt Dominique Van Acker, hoofd van de Directie Gebouwen en Facilitair Beheer. “Het enige wat ze wilden was dat we een dag lang de lessen zouden opschorten. Dat hebben we dan ook gedaan. De bezetters maakten echter geen aanstalten om het gebouw te verlaten. Ze gaven ook geen vooruitzichten over hoe lang ze nog van plan waren te blijven”, aldus Van Acker. De bezetters waren zeker niet alleen jonge radicalen, en dat het geen studenten zijn staat ook vast. Anders zouden ze wel weten dat er niet zoiets bestaat als een “faculteit Criminologie”.
Wat de actievoerders met deze actie bereikt hebben? Niet al te veel, zo lijkt het. Ze kregen aandacht van zowat alle belangrijke media, maar het blijft onwaarschijnlijk dat iemand hun ideeën serieus neemt. Heel wat studenten kregen een dagje vrij, maar of die daar blij mee zijn, zo dicht bij de examens, is een andere vraag, want die lessen zullen natuurlijk ingehaald moeten worden.