The Blind Body Positive Protest

meer bewustzijn rond zelf- en lichaamsbeeld

12/12/2019
body positivity (© Kilien Natens | dwars)
Bron/externe fotograaf

Kilien Natens


Het ideale lichaam, wat is dat? Moeten we ons laten leiden door de modellen die onze sociale media rijk zijn of die in videoclips van internationale sterren figureren? Of mogen we ook gewoon tevreden zijn met onszelf, zonder een bepaald voorbeeld na te streven? Een van de initiatiefneemsters van The Blind Body Positive Protest ging in gesprek met dwars.

Samen met Ruby Glazenmakers, Romy Schlimbach en Gaëlle Wauthier, organiseerde Kilien Natens (21) in september The Blind Body Positive Protest in hartje Leuven. The Blind... wat? Dit is een protestactie waarbij de deelnemers geblinddoekt en in ondergoed opgesteld staan om hun lichaam te tonen aan toevallige passanten. Een krijtbord vertelt het persoonlijke verhaal van iedere deelnemer. Het doel? “Aantonen dat iedereen op zijn of haar manier mooi en perfect is. Cellulitis, striemen, een buikje, littekens, ... Ze maken je tot de persoon die je bent; schaamte of angst is nergens voor nodig", aldus Kilien.

 

toxisch schoonheidsideaal

“Ik kwam in aanraking met de body positivity-gemeenschap in augustus 2018. Als fotografe zet ik graag gewone mensen voor de camera, mensen zonder ervaring als model en die niet voldoen aan de voorgeschreven modellenmaten. Ik houd echt niet van de ‘gemaakte plaatjes’ op Instagram. Toen mijn vijf jaar jongere zus de uitspraak deed dat ze geen koffiekoeken meer mocht eten omdat ze dan te dik werd, besefte ik dat ik een alternatief moest bieden. Vanuit die redenering zag mijn fotografieproject Chair Chaude het licht”, vertelt Kilien. Échte foto’s van échte mensen, van Photoshop geen sprake. “De modellen poseren in hun ondergoed en zonder make-up. De beelden die uit die shoots voortkomen zijn puur en stralen dan ook kwetsbaarheid en herkenbaarheid uit”, verklaart ze.

Tijdens de fotoshoots leerde Kilien haar modellen goed kennen: “Met enkelen onder hen klikte het meteen, de shoots schepten een band. We kwamen snel tot het besef dat we meer wilden doen om iedereen ervan bewust te maken dat het idee van een schoonheidsideaal toxisch is.” Met inspiratie uit de Verenigde Staten, organiseerde Sharon Grobben de allereerste Vlaamse Diversity Catwalk op de Meir in Antwerpen, waaraan ook drie organisatrices van The Blind Body Positive Protest deelnamen. “De deelnemersgroep was groter dan verwacht en ook de media schonken het project de aandacht die het verdiende. We waren bovendien erg verrast door de positieve reacties van de omstaanders, al moet het gezegd zijn dat Vlamingen veel terughoudender zijn dan pakweg Parijzenaars.”

In september was het protest in Leuven aan de beurt: “De passanten werden hier uitgenodigd om de persoonlijke verhalen van de deelnemende modellen te lezen en nadien een boodschap achter te laten op hun lichamen.” Zelf nam Kilien niet actief deel aan dit protest: ze stond de voorbijgangers te woord en hield een oogje in het zeil. “Ook tijdens deze actie waren de reacties overwegend positief. Online klinkt er vaak een ander geluid: berichten over het promoten van obesitas en een ongezonde levensstijl, reacties dat diëten de oplossing is of dat het ronduit om aandachttrekkerij gaat. Dat soort reacties zien we elke keer weer passeren van zodra er over body positivity gesproken wordt, maar het is duidelijk dat deze mensen niet begrijpen waarover we het écht hebben.”

 

het einde nog niet in zicht

“Of de impact van onze acties groot is? Dat is lastig te zeggen, in Vlaanderen staat de beweging nog in haar kinderschoenen. Het begint op te komen, de afgelopen tijd zijn er wel wat zaken over het onderwerp in de media gepasseerd”, vertelt Kilien. Ze benadrukt dat het belangrijk is om de juiste visie voor ogen te houden: “Het zal ons niet lukken de marketingstrategieën van alle grote bedrijven te ondermijnen. We moeten ons niet focussen op wat er boven ons staat, maar op de mensen rondom ons. Op hen hebben we namelijk een rechtstreekse invloed. Langs deze weg verspreidt de boodschap zich als een lopend vuurtje”, verklaart Kilien. Voornamelijk aan jongeren – die aan het begin van hun ontwikkeling staan en daardoor nog enigszins kwetsbaar zijn – de boodschap overbrengen is voor haar erg belangrijk.

Een tweede editie van The Blind Body Positive Protest zal er naar alle waarschijnlijkheid komen, dit keer in Antwerpen. “We zijn volop bezig om de eerste editie te beoordelen, zodat we in de toekomst meer deelnemers en publiek kunnen aantrekken”, aldus Kilien. Zelf gaat ze de komende maanden opnieuw aan de slag in de studio om nieuwe shoots te doen voor Chair Chaude. Ook haar podcast krijgt binnenkort opnieuw wat meer aandacht. De gesprekken die ze hierin voert, gaan over diverse onderwerpen, maar ook body positivity komt iedere keer aan bod.

Kilien gelooft niet dat ze het einde van deze strijd nog zal meemaken: “De vijand is heel groot en we zijn ook nog maar pas begonnen. Er is een mentaliteitsverandering nodig en die creëer je niet in 1-2-3. Het is fijn dat ook veel (toekomstige) mama’s de beweging steunen en zo de boodschap kunnen doorgeven aan hun kinderen”, besluit ze.

 

Meer weten over body positivity? Kilien geeft enkele Instagramtips mee: