thanks for watching (2)

willekeurige selectie van interessante YouTube-kanalen

14/06/2017
🖋: 

Laat het gerampetamp van Ken en Pommeline je koud, heb je Iron Man al vijf keer gezien en ben je nu wel klaar met dat depressieve gedoe van die ene griet uit die nieuwe Netflix-serie? Weet je met andere woorden niet naar wat te kijken? Onze tip: surf naar YouTube! Kattenfilmpjes maken daar al lang niet meer de dienst uit, want het platform wordt tegenwoordig bevolkt door professionele content creators. YouTube-filmpjes vormen met hun gemiddelde lengte van tien minuten overigens de perfecte break. Hieronder een summiere lijst van een aantal JijBuiz’ers van verschillende slag, die je misschien nog niet bent tegengekomen. Cheers!

Vsauce (wetenschap)

Michael Stevens is het kalende en bebrilde brein achter Vsauce, een YouTube-kanaal dat inzet op wetenschap en technologie in de meest ruime zin, maar waar ook culturele en antropologische thema’s aan bod komen (en eigenlijk dekt dat nog steeds niet de hele lading aan onderwerpen). Waarom hebben we niet allemaal kanker? Wat doet Alzheimer met het brein? Hoe smaakt mensenvlees? Een greep uit de vragen waarop Stevens dieper ingaat. Tel daar gastverschijningen bij op van ‘educatieve’ sterren als David Planet Earth Attenborough en Adam MythBusters Savage, en je weet dat het grote licht bij Vsauce brandt.

 

 

 

Nathan Figueroa (eten)

Nathan Figueroa

I love foodWelcome to my channel.” Nathan Figueroa is een man van weinig woorden. Zijn YouTube-kanaal focust zich op een basisbehoefte van eenieder: de deugd van het eten. In tegenstelling tot de doorsnee persoon die genoegen neemt met een bord of twee, specialiseert Figueroa zich in het veel-eten. Het aantal calorieën dat de man verslindt in één YouTube-filmpje is onvoorstelbaar veel. Twintig cheeseburgers, een kilo chocolade of een karrenvracht aan chicken nuggets: geen uitdaging gaat hij uit de weg. Nu zou je clichématig denken dat Figueroa een maatje te veel heeft, maar niets is minder waar: hij loopt er afgetraind bij. Nadat hij pizza en hotdog achter de kiezen heeft, duikt het eetwonder de gymzaal in om 's avonds zit hij doodleuk opnieuw in de Pizza Hut. Wat wij ons dan afvragen: hoe vaak per dag moet de man naar het grote toilet? Goed dat zijn YouTube-kanaal niet over die basisbehoefte gaat.

 

 

 

Don’t Hug me I’m Scared (webserie)

Een lijst met interessante YouTube-kanalen zou per direct zijn geloofwaardigheid verliezen als er geen kanaal van de duistere kant van Youtube zou tussenzitten. De achterzijde van YouTube is de plaats waar filmpjes manifesteren die als beklemmend, ontoegankelijk en ronduit raar beschreven kunnen worden. Voor wie er niet mee bekend is maar nieuwe horizonten wil verkennen, vormt Don’t Hug me I’m Scared de perfecte instap. In de zesdelige webreeks volgen we drie opmerkelijke personages die blijkbaar bij de sollicitatie voor Sesamstraat-pop net uit de boot vielen. Het drietal bevindt zich in een alternatief universum overladen met symboliek, vreemde wendingen en catchy liedjes en maakt zo de meest vreemde avonturen mee. De reeks vormt dan ook een cluster van eigenaardigheden die onmogelijk uit te leggen valt, dus kijk en ervaar het vooral zelf. Don’t Hug me I’m Scared gaf overigens geboorte aan talloze fantheorieën die het gegis over Game of Thrones ver overstijgen. Onze gouden tip als je na zes afleveringen radeloos voor je computerscherm "What the fuck?" mijmert: surf naar het kanaal Film Theorists, waar glashelder uitgelegd wordt wat je net gezien hebt. Al blijven ook hun bevinden just a theory!

 

 

 

The Great War (geschiedenis/informerend)

The Great War

Honderd jaar geleden bevond de Europeeër zich in het derde oorlogsjaar. De slag rond Arras bleef aanhouden en de Franse generaal Robert Nivelle verloor zijn job omdat zijn offensief tot heel wat slachtoffers had geleid en hij iedereen daarvoor verantwoordelijk achtte, behalve zichzelf. Hoe ik dat allemaal zo accuraat kan vertellen zonder me historicusgewijs in de stof te verdiepen? Dankzij het informerende YouTube-kanaal The Great War, waar de ontwikkeling van de Eerste Wereldoorlog week per week uit de doeken wordt gedaan.