popcorn: snack vol voordelen

pottenkijkers

02/12/2017
🖋: 

Wie aan popcorn denkt, denkt meteen aan de bioscoop. Een avondje film is niet compleet zonder een grote zak van dit knapperige lekkers. Toch zou deze snack-uit-de-duizend niet beperkt mogen blijven tot de cinemazaal alleen. Popcorn is namelijk veelzijdig, gezond en verrassend gemakkelijk zelf te maken. Eens je zelf popcorn kunt poppen, wil je niets anders meer!

First things first: we weten dat je in de supermarkt voorgefabriceerde zakken kunt kopen voor in de magnetron. Ja, dat is ook popcorn. Maar dat is niet waar het in dit artikel over gaat. Zo’n zakken zitten namelijk vol smaakstoffen en chemicaliën en zijn al uitvoerig gezoet of gezout. Hier gaat het om maïskorrels in hun puurste vorm. Je kunt ze in bijna elke supermarkt kopen tegen hallucinant lage prijzen (anderhalve euro voor één kilo, om precies te zijn). Zo'n zak maïskorrels gaat enorm lang mee, dus enkel al uit budgettaire redenen zou je deze zak moeten aanschaffen. Maar gelukkig heeft popcorn nóg tal van goede eigenschappen.

 

klaar in een wip

Wij hebben het getimed: popcorn maken duurt maximaal zo’n 5 minuten. Ook het recept is enorm simpel.

Het enige dat je nodig hebt is:

  • een kookpot mét deksel
  • wat olie om in te bakken
  • je maïs
  • een smaakmaker naar keuze, zoals zout of suiker

Je brengt een bodempje olie aan in de pan op een middelmatig vuurtje. Wanneer de olie goed warm is (en kleine belletjes begint te vertonen), kan je je maïs toevoegen. Let op, de korrels zetten enorm uit! Als je de bodem van je pot bedekt, zal bijna heel de pot gevuld zijn. Experimenteer dus een beetje met de hoeveelheden. Te veel gemaakt? Ook de volgende dag kun je nog van dit witte goud smullen, zoals de indianen 6000 (!) jaar geleden al wisten.

 

#superfood

Wat ons betreft, mag je elke avond met een grote zak chips voor de tv zitten. Maar toevallig voldoet popcorn hélemaal aan het lijstje dat foodies zo graag afvinken. Laten we diep ademhalen: popcorn is glutenvrij, veganistisch (als je geen boter gebruikt), hoog in proteïne, een vol graan ... Vreten zonder slecht geweten, waarom niet?

 

mogelijkheden troef

Popcorn is het witte canvas in het snackaanbod. Wanneer je zelf je popcorn popt, kun je werkelijk alle kanten opgaan. De meest bekende opties zijn natuurlijk suiker en zout, maar op het internet vind je inspiratie voor de meest wilde smaaksensaties. Open dus gewoon je kruidenkastje, en experimenteer erop los. Peper en zout zijn bijvoorbeeld heerlijk in hun eenvoud, maar ook suiker met kaneel is ideaal voor een winterse dag.

 

amper afval, amper afwas

Bijna overtuigd, maar laat je je tegenhouden door de afwas die zelf koken met zich zou meebrengen? Wel, zelfs daarover hoef je je amper zorgen te maken. Het enige dat je achteraf hoeft af te wassen is de pot die je gebruikt hebt. Als je die ook gebruikt om je popcorn uit te eten, heb je dus evenveel afval als wanneer je microgolfpopcorn maakt en die in een kom doet.

Een andere belangrijke reden is het lage afvalverbruik. Popcorn wordt weliswaar verpakt in plastiek zakken, maar daar zitten wel zoveel korrels in dat je weken- of maandenlang kunt snacken. Als je in plaats daarvan bijvoorbeeld chips zou eten, kom je aan heel wat meer afval.

 

zenmoment

Last but not least, popcorn maken is gewoon leuk. Eerst wacht je vol spanning het poffen van de eerste korrel af, en daarna geeft de poffende maïs een heerlijk ASMR-effect. Dan kan je genieten van lekker warme, knapperige maar toch zachte snacks.

Helemaal ontspannen de examens door én je maag vullen, het kan gewoon tegelijk!