makkelijk en vullend: pastagratin met groenten

pottenkijkers

24/06/2017

In de examenperiode heb je weinig tijd, maar wil je toch lekker eten. En dan het liefst een maaltijd die je genoeg energie geeft om de avond nog flink wat theorieën, begrippen en formules in je kop te stampen. Generaties van studenten hebben door de jaren heen flink wat recepten gevonden om aan die behoefte te voldoen. Een receptje erbij kan echter nooit kwaad. Je wil immers ook eens wat variëren. Deze week: een groot pastagratin met groenten en tomatensaus.

ingrediënten

(voor twee personen met flinke trek)

  • 500 gram fusilli
  • 3 blikjes tomatenpuree
  • 1 courgette
  • 2 paprika’s
  • 10 cherrytomaatjes
  • geraspte kaas (mozzarella is een aanrader)
  • olijfolie
  • Italiaanse kruiden, zoals basilicum en oregano

De liefhebber kan gehakt toevoegen, maar het gerecht is zo al vullend genoeg. Het scheelt bovendien veel tijd.

 

bereiding

Stap 1) Verwarm de oven voor op 200 graden. Kook de pasta volgens de aanwijzingen op het pak. Je kunt wat zout en olijfolie toevoegen aan het water. Zo krijgt de pasta iets meer smaak en voorkom je dat hij gaat plakken.

 

Stap 2) Snijd de groenten in stukken. Bak eerst de courgette en de paprika en voeg dan de tomaatjes toe.

 

Stap 3) Giet de pasta af. Open de blikjes tomatenpuree.

 

Stap 4) Pak nu een grote schaal of gebruik de pan waarin je de groente hebt gebakken, als die groot genoeg is. Je gaat nu alles mengen. Voeg aan de groenten eerst de helft van de pasta en alle tomatenpuree toe. Wanneer je dit goed hebt geroerd, voeg je de rest van de pasta en de kruiden toe. Daarna roer je het opnieuw.

 

Stap 5) Doe het pastamengsel in een grote ovenschaal. De ovenschaal mag best tot de rand gevuld zijn, omdat de pasta niet meer uitzet. Strooi alle kaas die je in huis hebt over de schaal heen. Wees niet te zuinig! Het is de examenperiode en je hebt die kaas dubbel en dwars verdiend.

 

Stap 6) Zet de schaal voorzichtig in de oven. Bak hem nog ongeveer 20 minuten op 200 graden. De pasta en de groenten zijn al gaar, dus je hoeft alleen nog de kaas te gratineren. Als je een zachte kaaskorst prima vindt, dan kan de schaal er misschien al wat eerder uit. Wil je een krokante korst, hou dan de schaal in de gaten vanaf ongeveer 20 minuten.