Knippen en plakken in de UA

De impact van de fusie op studentenvoorzieningen
01/12/2003

De lijm van de fusie mag dan nog niet helemaal droog zijn, het is intussen voor iedereen duidelijk dat dit knip- en plakwerk niet enkel op papier, maar ook in het dagelijkse leven van de student, ingrijpende gevolgen zal hebben. Hoog tijd dus om een boekje open te doen over wat de kleine lettertjes van de eenmaking betekenen voor een aantal belangrijke studentenvoorzieningen.

Een thesis laten inbinden of transparanten laten maken: wie op de Stadscampus studeert zoekt één van de vele copycenters in de buurt op. De studenten op de Campus Middelheim en de Campus Drie Eiken moeten echter niet zo ver gaan en kunnen binnen de universiteitsmuren terecht voor het betere kopieer- en plakwerk.

 

De reprografie op papier

Paul Clerckx leidt ons rond tussen de ratelende kopieertoestellen van de dienst reprografie in de kelder van de D-blok op Campus Drie Eiken. High tech moet je er niet zoeken, wel is alle infrastructuur aanwezig om aan de dagdagelijkse papieren noden van een universiteit tegemoet te komen: analoog of digitaal, zwart-wit of net iets kleuriger, het kan allemaal. “Op de Middelheimcampus staan de met inkt bewapende dames Thelma en Louise in voor het analoge kopieerwerk”, vertelt Eliane Van Barel. Ook zij hebben er onlangs een digitaal vriendinnetje bijgekregen.

 

Of door de fusie bij deze diensten veel zal veranderen, is op dit moment nog niet echt duidelijk. De studenten kunnen voorlopig op de vertrouwde service rekenen. Op de Wilrijkse campussen hoopt het personeel vooral verder de kans te krijgen hun dienstverlening op het zelfde niveau te houden. Eliane Van Barel besluit: “Wij doen gewoon verder, zo goed mogelijk.”

 

Een boekje open over de bibliotheek

December is aangebroken. Voor menig student breekt de tijd aan om met de neus in de boeken te kruipen. De UA-bibliotheken proberen dan ook met een enorme collectie leesvoer, zo’n 1.350.000 volumes (boeken en ingebonden tijdschriften), de dorst naar kennis te lessen. In de organisatie van deze boekentempels zal de komende jaren echter heel wat geknipt en geplakt moeten worden, want een groot deel van de boeken vergezelt haar voornaamste lezerspubliek naar een andere campus. Deze verhuizing is zelfs al volop aan de gang. Bij studenten TEW zorgde dit al voor enkele minder prettige verrassingen. Ook de exacte wetenschappers worden momenteel op hun trek naar de Campus Middelheim door een papieren vlucht gevolgd.

 

Dit is nochtans slechts klein bier vergeleken met wat nog komen moet. De humane wetenschappers zullen bij hun plattelandsvlucht honderdduizenden boeken naar de Stadscampus meebrengen. “Hoewel vrijwel alles zich nog in een planningsstadium bevindt, staat vast dat er één grote bibliotheek voor de humane wetenschappen zal komen. De Centrale Bibliotheek wordt met de aangrenzende gebouwen van fotogravure De Schutter verbonden. Op termijn zullen ook de collecties van de seminariebibliotheken hierheen worden overgebracht”, vertelt pr. Ludo Simons, verantwoordelijke van de bibliotheken van de UA. Hij gaat ervan uit dat de problemen die deze verhuis ongetwijfeld met zich mee zal brengen met de nodige goede wil en creativiteit opgelost kunnen worden, “De studenten komen immers niet naar de woestijn.” In de binnenstad voorzien de Stadsbibliotheek en de Openbare Bibliotheek mee in de behoeften van de boekenworm. Verder moet een noodplan, dat vooral een voorlopige aanvulling van de seminariebibliotheken inhoudt, het ongemak tot een minimum beperken.

 

De grote verhuis is voor het academiejaar 2006-2007 gepland. Maar daarmee is de kous nog lang niet af. Het opnieuw sorteren en klasseren kan nog jaren in beslag nemen. De boekenvreter is bij deze gewaarschuwd. Naar dat ene boek dat een significante meerwaarde biedt voor een thesis, zou wel eens erg lang gezocht kunnen worden.