VERSLAG VAN KABAAL: DE OPENING VAN DE JEUGDBOEKENMAAND

maatschappij

23/03/2024
🖋: 

De maand maart zit er bijna op, de lente is terug volop begonnen, maar daarmee komt er ook een einde aan de Jeugdboekenmaand. Wat is dat juist, de Jeugdboekenmaand? Het is een initiatief van Iedereen Leest dat in heel Vlaanderen en Brussel wordt georganiseerd. Haar doel is om lezen te stimuleren bij kinderen van 3 tot 15 jaar. Het thema dit jaar is ‘Sport en spel’ en ook de stad Antwerpen duikt daar volop mee in met heel wat evenementen en initiatieven van verschillende organisaties. Samen met de mascottes van de Jeugdboekenmaand, namelijk Leeskampioen, Speelvogel, Sportkonijn en Valsspeler, kunnen kinderen deelnemen aan verschillende activiteiten, zoals een eigen gezelschapsspel maken, koersen in de bib of samen lezen in het park. De opening van de Jeugdboekenmaand in Antwerpen vond plaats in bibliotheek Permeke met een tweedaagse kinderboekenfestival KABAAL (ja, jammer genoeg voor onze lay-out in dwars is dit volledig in hoofdletters geschreven). Ik ging bij de opening op zaterdag 2 maart eens een kijkje nemen. 

Dat de Jeugdboekenmaand zijn festiviteiten aftrapt in Permeke is geen verrassing, want de hoofdbibliotheek van Antwerpen besteedt heel het jaar door veel aandacht aan jeugdliteratuur. In het hoofdgebouw is er een gezellige leestrap en een mooie tuin waar kinderen zich helemaal thuis kunnen voelen. Verder is er naast het hoofdgebouw ook een aparte jongeren­bibliotheek – de kubus – speciaal gericht op 15- tot 25-jarigen. Hier kunnen jongeren boeken uitlenen en lezen, maar ook studeren, een workshop volgen of gewoon gezellig wat bijpraten met een koffietje.

Op een mooie (en vooral droge) zaterdagochtend trok ik naar het hartje van Antwerpen om een kijkje te nemen op de opening van KABAAL. Als enige volwassene die niet door een kind vergezeld werd, had ik verwacht toch wat uit de boot te vallen. Dat was gelukkig niet het geval, aangezien ik omringd was door medejournalisten die ook nog snel een koffie kochten in de KABAALTARIA. Deze kleine cafetaria was slechts tijdelijk voor het festival opgezet, maar rondom mij hoorde ik enkele mensen zeggen dat de bibliotheek die hierna zeker mocht behouden. Rond half elf opende Charlotte Van der Vloedt, organisator van de Jeugdboekenmaand in Antwerpen, officieel het festival. Daar uitte ze haar ambitie om zeker 45.000 kinderen te kunnen bereiken met de meer dan 100 initiatieven. Hierna volgde een speech van de Antwerpse schepen van cultuur en kinderopvang Nabilla Ait Daoud. Zij benadrukte het belang van de Jeugdboekenmaand en van leesstimulatie bij kinderen. Op het einde werd ze bijgestaan door drie jonge meisjes die de speech prachtig afsloten met elk een eigen rijmpje.

Nadien kreeg schepen Ait Daoud de eer om het kinderboekenfestival te openen met een ritje op de muziekfiets en een voorleesmoment in de boksring. Ja, dat las je correct. In het midden van Permeke staat deze maand een heuse boksring. Het werd al snel duidelijk dat de bibliotheek creatief was omgegaan met het thema ‘Sport en spel’. In de boksring stond een groot vier-op-een-rijspel, kinderen konden er zitten om te lezen of deelnemen aan een boekenfitness. Verder stonden er twee fietsen om al trappend op te lezen; binnen was er een gewone fiets en buiten bij Permeke stond een muziekfiets. De muziekfiets maakte – je raadde het vast al – muziek als je aan het trappen was.

Na dit muzikaal intermezzo ging ik net als alle kinderen op avontuur in de bibliotheek. Naast de KABAALTARIA, en – slim gezien – ook vlak naast de ingang, stootte ik op het standje van boekhandel Pardoes. Studenten en leerkrachten kregen 10% korting, maar zoals verwacht was het standje toch het populairst bij de kinderen. Enkele kinderen die een centje hadden meegekregen, stonden enthousiast rond het kraam te kijken en een van de jongens was na zijn aankoop dolgelukkig aan het rondspringen met zijn nieuwe boek.

Na wat verder rond te wandelen in de bibliotheek besloot ik om me aan te sluiten bij een voorleesmoment op de Leestrap. Marieke van Hooff las samen met Isabelle Geeraerts hun boek Een trui om in te wonen voor. Ook ik luisterde met plezier mee in mijn favoriete blauwroze trui naar de enthousiaste vertelling. De Leestrap was een gezellig hoekje in de bibliotheek en Marieke las voor met de illustraties van het boek als visuele ondersteuning. Ze nam de kinderen mee in het verhaal om er samen over na te denken. Na de voorleessessie konden de kinderen samen met Isabelle en Marieke iets kleins knutselen met wol, net zoals het hoofdpersonage in het boek. Terwijl alle kinderen verzamelden op het midden van de Leestrap om hieraan te beginnen, nam ik nog snel een kijkje op de Boekenkermis buiten op het De Coninckplein vooraleer ik terug richting mijn deadlines vertrok.

Maar waarom is de Jeugdboekenmaand nu zo belangrijk? Ze trekt de aandacht naar lezen en dat is bij kinderen belangrijk om lezen populair te maken, zodat ze dit graag blijven doen op alle leeftijden. Het stimuleren van leesplezier is essentieel voor de leessocialisatie van kinderen en dat heeft dan weer een grote verdere invloed, tot zelfs voorbij universitair niveau. Leessocialisatie of leesopvoeding begint al op een jonge leeftijd met voorlezen en liedjes zingen en gaat later over tot samen lezen of praten over boeken. Een goede leesopvoeding thuis heeft een grotere invloed op een kind dan leessocialisatie op school. De missie van de Jeugdboekenmaand om leesplezier te stimuleren heeft dus niet alleen te maken met graag lezen, maar is ook belangrijk voor de groei van de taal-en leesvaardigheden van een kind.