Beursintroductie en beursuitstap

Het Marktsegment
21/10/2012

De financiële wereld, je leest er overal over. Maar soms kan de moed je in de schoenen zakken. Het ene na het andere ingewikkelde concept wordt je naar het hoofd gesmeten, zonder enig spoor van uitleg of zelfs maar begrip voor wie niet zou weten wat een flash crash of schuldpapier is. Geen paniek, want iedere maand verduidelijkt Capitant, de studentenvereniging die studenten wil inleiden tot en begeleiden naar de financiële markten, op deze pagina’s de werking van de beurs. Dit jaar gidst ‘Het marktsegment’ je door het nieuws over de beurs zonder gevaar voor struikelen over moeilijke termen en ingewikkelde concepten. Wij leggen ze hier namelijk in mensentaal uit.

In de vorige aflevering van 'Het marktsegment' bespraken we beursintroducties, ook wel Initial Public Offers (IPO’s) genoemd. Ondertussen is er over dit onderwerp uitvoerig gesproken in de actualiteit. Zo zijn er op de New York Stock Exchange maar liefst 10 nieuwe bedrijven bijgekomen en kende Japan Airlines eer zeer tumultueuze IPO. In België werden zowel een interessante beursuitstap (of delisting) als een beursintroductie aangekondigd. Het gaat om twee bedrijven die zo goed als elke student kent: brouwerij Duvel Moortgat en winkelketen Fnac.

 

Duvel Moortgat, onder ons studenten goed bekend van de bieren ‘den Duvel’ en ‘de Vedett’, kondigde de voorbije maand aan zich terug te trekken uit de beurs. Het aandeel stond sinds 1999 genoteerd op Euronext Brussel en kende sindsdien een forse groei. De laatste zes maanden noteerde het aandeel tussen 86 en 88 euro, terwijl de IPO-prijs slechts 36,5 euro per aandeel was.

 

Aangezien 75 procent van de aandelen in handen van de familie Moortgat was, is er een vrij eenvoudige aandeelhoudersstructuur, wat een beursexit vergemakkelijkt. Hierdoor konden deze familiale aandeelhouders een bod uitbrengen op de overige 25 procent. Met een maximaal bod van 95 euro per aandeel betaalt de familie een premie van bijna 20 procent op de koers van de laatste zes maanden. De 1,312 miljoen aandelen die de groep nog niet in bezit heeft worden zo samen op 124,7 miljoen euro gewaardeerd. Deze premie moet de huidige aandeelhouders overtuigen om hun aandelen te verkopen aan de familie.

 

A storm is brewing

Als reden voor de beursuitstap brengt de familie de economische crisis aan en de volatiliteit van grondstoffen en wisselkoersen. Zo zijn bijvoorbeeld de graanprijzen deze zomer geëxplodeerd, ten gevolge van de droogtes in Oost-Europa, Latijns-Amerika en de Verenigde Staten. Ook de concurrentie op het vlak van speciale bieren heeft, zo zegt de familie, een grote rol gespeeld in de beslissing. De Kempense familie wil niet langer onder druk staan van de financiële markten en alle verplichtingen die gepaard gaan met een beursnotering. Ongetwijfeld speelden hierbij ook de kosten van het beursgenoteerd zijn een rol, zoals bijvoorbeeld de publicatiekosten, verbonden aan het opstellen en publiceren van de kwartaal- en jaarcijfers. Doordat de onderneming niet meer gericht moet zijn op het op korte termijn tevreden stellen van beleggers-investeerders, hoopt de familie daarnaast door de uitstap de handen vrij te hebben om risico’s te nemen op langere termijn.

 

Een bekend bedrijf dat dan weer wel geïntroduceerd zal worden op de beurs is Fnac. We zijn er allemaal wel eens een boek, dvd of elektronisch toestel gaan halen, en de amusementsgigant heeft de opportuniteit van de e-bookbusiness aangegrepen met een eigen website voor de verkoop van e-boeken. Toch is de omzet van de keten vorig jaar gedaald met 3,2 procent. Als gevolg daarvan werd er toen reeds een besparingsplan aangekondigd door de top van de groep, waarbij 80 miljoen euro bespaard diende te worden. Fnac kondigde in februari ook aan dat er niet minder dan 500 ontslagen zouden volgen, waaronder ook in België, waarna de werknemers duidelijkheid eisten van hun directie. De gesprekken leverden echter niets op.

 

Verantwoording tegenover beleggers

Het Franse concern PPR, dat Fnac in handen heeft, kondigde in oktober aan dat de winkelketen Fnac nu naar de beurs gebracht zal worden. Ze wil zich meer concentreren op haar luxeartikelen, en op deze manier wil de Franse groep PPR zich ontdoen van Fnac, door het bedrijf af te splitsen van de rest van de groep. In 2009 trachtte PPR de multimediaketen reeds te verkopen, zonder succes. De beursintroductie staat gepland voor de zomer van 2013.

 

We zijn benieuwd hoe het bedrijf zal omgaan met de vakbonden, die nu reeds protesteren tegen mogelijke, nieuwe besparingsmaatregelen indien de keten zich moet verantwoorden tegenover beleggers. Volgens Piet Van de Walle van de bediendenbond LCB zweren de bedrijfsleiders dat er voor de personeelsleden niets zal veranderen. Men moet de investeerders echter iets kunnen aanbieden en productiviteit wordt hoog in het vaandel gedragen. Ontslagen zijn dus een mogelijkheid. We zullen zeker in het oog houden hoe het aandeel Fnac zal evolueren op de beurs.

 

Heb je het gevoel dat de financiële markten nog steeds geheimen voor je hebben? Hou dan ‘Het marktsegment’ in het oog in de komende edities van dwars. Uiteraard ben je ook steeds welkom op een activiteit van Capitant. Neem zeker een kijkje op onze website www.capitant.be en onze Facebook-pagina.