Waar is de Studentenraad zoal mee bezig? Het roze logo verschijnt te pas en te onpas in de mailbox, maar wat doet ze naast mailen? Op welke manieren beïnvloedt ze het dagelijks leven van de student? Om daarachter te komen neust dwars in de projecten van de Studentenraad. Deze editie zit ik samen met coördinator Sociale Zaken Julie Stockmans om het te hebben over het mentaal welzijn van studenten aan UAntwerpen.
Als ik vraag naar de projecten rond mentaal welzijn waar de Studentenraad zoal aan werkt, legt Julie me uit dat dit wat anders in elkaar zit dan hoe ik het in gedachten heb. “De Studentenraad heeft in de eerste plaats een ondersteunende functie om de stem van de student te laten horen.” Dat betekent dat ze geen grote evenementen organiseert, maar dat ze bijstuurt en helpt bij acties die vanuit de universiteit of Stad Antwerpen georganiseerd worden.
Op basis van de vragen en noden van studenten stelt de Studentenraad een dossier op waarmee de bestuursleden aan de slag gaan om een plan op te stellen dat de studenten kan helpen. Dit zijn projecten die rechtstreeks te maken hebben met mentaal welzijn, maar ook dossiers die zich focussen op een specifiek onderwerp dat een invloed heeft op de mentale gezondheid van studenten.
mind matters
“Het mentaal welzijn van studenten is een belangrijk thema dat niet alleen bij de Studentenraad leeft, maar ook bij het personeel van de universiteit en de Vlaamse Vereniging voor Studenten (VVS)”, legt Julie uit. Het is een onderwerp dat bij studenten blijft hangen en waar veel aandacht aan besteed wordt.
Zo organiseert UAntwerpen jaarlijks de Mind Matters Week die volledig in het thema staat van het mentaal welzijn van haar studenten. Dat evenement komt volledig vanuit de universiteit en haar personeel, maar dit jaar zal de Studentenraad ook een activiteit organiseren tijdens deze week. Hierbij zal de focus liggen op het verbinden van studenten en zal de Studentenraad onthaastplekken aanbieden in Antwerpen. Ook buiten de universiteit wordt er veel ingezet op mentaal welzijn. Zo verwijst Julie naar CABIN, een samenwerking tussen het JAC en STAN, waar er verschillende dingen te doen en te verkrijgen zijn om studenten te helpen. Meer daarover kan je lezen op pagina 27.
“Over vragen van studenten kan ik nu nog niet zo veel vertellen”, gaat ze verder. “Daarvoor dient onze studentenondervraging en deze verschijnt nog in de loop van het semester.” Om accuraat te weten wat er leeft onder de Antwerpse studenten, is het belangrijk dat iedereen deze invult. Die bevraging gaat over alles wat er leeft in het Antwerpse studentenleven, van pendelen en op kot gaan, tot mentaal welzijn binnen en buiten onze universiteit.
Julie vertelt me dat er wel regelmatig vragen naar boven komen rond eenzaamheid en verbinding met anderen. Daar wordt op verschillende manieren aan gewerkt: “Bijvoorbeeld via CABIN en de Mind Matters Week, maar ook via het verenigingsleven proberen we daar enorm op in te zetten.” Studentenclubs zorgen voor een samenhorigheidsgevoel binnen een studierichting of interesseveld en bij CABIN of het STIP kunnen studenten altijd terecht om een gesprek aan te gaan.
you matter
Daarnaast zijn er ook verschillende dossiers die een specifieker en doelgerichter onderwerp hebben en daardoor minder in de kijker komen te staan. Zo werkt de Studentenraad mee aan de ondersteuning van personen met een lager inkomen zodat ze hun studie zonder zorgen kunnen afmaken. Verder ondersteunen ze ook eerstegeneratiestudenten. Dat zijn studenten die als eerste in hun familie aan een studie in het hoger onderwijs beginnen. Daarnaast is er een project dat zich focust op studenten met een andere achtergrond en internationale studenten die geen Nederlands spreken, om hen te helpen met hun studie in Antwerpen. “Dit zijn projecten die niet georganiseerd kunnen worden binnen een semester of zelfs binnen een academiejaar, maar waar jaren aan gewerkt wordt om het op punt te krijgen”, legt Julie uit. Zo zijn er ook heel langdurende projecten die tijdens de ontwikkeling wel eens naar de achtergrond kunnen verdwijnen. Als voorbeeld hiervan haalt Julie de campus Drie Eiken aan, waar er verbouwingen bezig zijn voor een nieuwe blok en het dossier rond de nieuwe feestinfrastructuur voor de buitencampussen op tafel ligt. De nieuwe blok wordt gebouwd in samenwerking met de studentenhuisvesting Xior en vastgoedbedrijf LIFE en zal bestaan uit een sporthal, een nieuw restaurant, koten en studio’s. De vraag naar een nieuwe feesthal kwam er meteen na de sluiting van Fort VI en het dossier van de Studentenraad kon dat tot nu toe al positief oplossen met een tijdelijke feesttent op Drie Eiken, terwijl er samen met het districtsbestuur van Wilrijk verder gezocht wordt naar een permanente locatie.
Al deze projecten en dossiers geven een stem aan de studenten en dragen hopelijk bij tot de onderlinge verbinding, het verminderen van een gevoel van eenzaamheid en een positievere stap voor hun mentale gezondheid op verschillende manieren. “Er wordt zeker over nagedacht, niet alleen over de mentale gezondheid van studenten nu, maar ook in de toekomst.”
- Log in to post comments